Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w musztardzie i białym winie

Tę potrawę nauczyłam się przyrzadzać od siostry mojego ukochnego. W orginalnym przepisie jest wieprzowina, ale ja w domu miałam akurat kurczaka. Potrawa jest wyśmienita zarówno z kurczakiem jak i z wieprzowiną i to kolejne danie, które mogę polecić z czystym sumieniem każdemu i wiem, że będzie smakować:)

Obiad z serii, szybko, łatwo i bardzo smacznie.

Kurczak w musztardzie i białym winie

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 1-2 czubate łyżki musztardy (w zależności od tego jakie duże są udka)
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju 
  • 100 -150 ml. białego wina
  • sól, pieprz 
      

Udka pozbawić kości pokroić w kawałki i umieścić w misce, dodać musztardę, przeciśnięty czosnek, oliwę, można też dodać połowę starkowanej cebuli. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i zostawić w lodówce, na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wrzucamy mięso na rozgrzany tłuszcz (najlepiej w garnku). Troszkę podsmażyć, mieszając, ale nie za długo. Wlać wino, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie i wpije sos. W razie potrzeby dolać więcej wina.
Podawać z ryżem.

Kurczak w musztardzie i białym winie

sobota, 02 sierpnia 2008, iis111

Polecane wpisy

  • Wołowina z okrą (piżmianem)

    Kolejne pyszne greckie danie przygotowane przez mojego męża. Ostatnio ja coraz rzadziej gotuję, bo po co gotować skoro mąż tak dobrze gotuje?;) Następnym razem

  • Chirino frikase avgolemono

    Wspaniałe greckie danie! Smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Wczoraj jadłam je po raz pierwszy i już wiem, że chcę więcej;) Wprawdzie przygotował je mój mą

  • Duszona baranina po grecku

    Ostatnio przeglądając przepisy w książce “Przepyszne ziemniaki” wydawnictwa Reader’s Digest znalazłam przepis na baraninę po grecku. Przepis r

Komentarze
edysia79
2008/08/02 00:17:24
Iwonko, a gdybym chciała zrobić z wieprzowiną to ile jej powinno być? Chodzi mi o wagę. No i wino wtedy czerwone czy białe?
-
2008/08/02 00:20:56
Myślę że pół kilograma starczy, może 700g;) Zależy ile zjecie:) Dodaj wtedy dwie łyżki musztardy. Chodzi o to żeby całe mięso po wymieszaniu było pokryte musztardą. Ja dodaje zawsze białe wino.
-
2008/08/02 00:23:01
Moze lepiej zrob z 700g;) Wlasnie mi sie przypomnialo, ze jak robilam ostatnio z wieprzowina to kupowalam 750g:)
-
edysia79
2008/08/02 00:25:22
Zrobię więcej a jak nie zjemy, to będziemy mieć obiad na następny dzień. Skoro to potrawa z winem, to może będzie wtedy jeszcze lepsza? Jak wino, które im starsze, tym lepsze? ;)
-
2008/08/02 00:29:48
Cos mi sie wydaje, ze zjecie wszystko;)
-
2008/08/02 00:34:29
aaa Edytko ostatnia rzecz... wieprzowina gotuje sie dluzej niz kurczak, wiec mozesz potrzebowac troche wiecej wina niz do kurczaka. Zamieszaj od czasu do czasu i sprawdz czy nie trzeba dolac wiecej wina. Ja zawsze do gotowania kupuje jakies nie za drogie wino i nie zaluje go;)
-
edysia79
2008/08/02 00:36:07
Wino wytrawne ma być? Pewnie tak, więc nie będę go żałować, bo pijam tylko słodkie i takiego to by mi było szkoda ;)
-
2008/08/02 00:41:18
Jakiekolwiek! Takiego co Ci nie szkoda;)
-
2008/08/03 09:01:54
Ale dawno nie jadłam ryżu... Narzeczony nie lubi. A mięsko wygląda super, sosik też i z pewnością zdecydowanie lepiej smakuje z ryżem, niż z ziemniakami :)
-
2008/08/03 09:27:54
Grecy jadaja to danie z ryzem, ale mozesz sprobowac je zrobic i podac z ziemniakami.
-
atina_bc
2008/08/07 20:16:38
Ten kurczaczek na pewno jest pyszny! Bardzo mi smakują takie dania z ryżem:-)
-
2008/08/07 21:17:45
Oj jest, jest pyszny. Moze sie skusisz?;)
-
atina_bc
2008/08/07 22:08:43
Tego możesz być pewna! Muszę tylko pozbierać się po urlopie i zrobić porządne zakupy - lodówka świeci pustkami:-) Chociaż do tej potrawy nie potrzeba dużo składników, to jednak brakuje mi tego podstawowego mięsa:-)
-
2008/08/07 23:25:26
a tam mieso, wazne ze macie wino;)
-
atina_bc
2008/08/10 08:57:32
To chyba właśnie wino nadaje tej potrawie taki smak i aromat. Robiłam wczoraj był wspaniały. A ten aromat jaki roznosił sie po całym domu..., mniam, mniam:-)
-
2008/08/22 23:34:04
Ciesze sie, ze Ci smakowalo:) Masz racje zapach jest niesamowity:)