Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
Blog > Komentarze do wpisu

Melitzanes imam

Kolejna potrawa z kuchni greckiej, kolejna która znajduje się na liście moich ulubionych potraw. Grecy jedzą melitzanes imam z reguły z ryżem. Gorąco polecam, będzie Wam smakować:)

 
  • 2 bakłażany
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz i odrobina cynamonu
 Bakłażany przeciąć wzdłuż i pozbawić nasion. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć bakłażany z obu stron aż zmiękną. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu.

Cebulę podsmażyć na patelni, dodać przetarty czosnek i pomidory z puszki, ja dodatkowo dodałam 2 świeże pomidory pokrojone w kostkę i obrane ze skórki. Dusić około 20min. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i dodać pietruszkę. Masą pomidorową wypełnić bakłażany. Najlepiej jest całe bakłażany pokryć pomidorowym sosem, a nie tylko miejsce po nasionach. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180st C) na około 35-45 min, aż bakłażany będą miękkie.

Melitzanes imam

 
poniedziałek, 08 września 2008, iis111

Polecane wpisy

  • Wołowina z okrą (piżmianem)

    Kolejne pyszne greckie danie przygotowane przez mojego męża. Ostatnio ja coraz rzadziej gotuję, bo po co gotować skoro mąż tak dobrze gotuje?;) Następnym razem

  • Chirino frikase avgolemono

    Wspaniałe greckie danie! Smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Wczoraj jadłam je po raz pierwszy i już wiem, że chcę więcej;) Wprawdzie przygotował je mój mą

  • Duszona baranina po grecku

    Ostatnio przeglądając przepisy w książce “Przepyszne ziemniaki” wydawnictwa Reader’s Digest znalazłam przepis na baraninę po grecku. Przepis r

Komentarze
atina_bc
2008/09/09 05:23:01
Iwonko, kolejny przepis z mojej ulubionej kuchni:-) Bardzo się cieszę:-))
-
2008/09/09 09:55:32
Pieknie sie prezentuje. Mam bakłazana w lodówce, moze wiec zrobie :) Musze sie w koncu przekonac do tego warzywa. Kupiłam wlasnie po to i lezy tak juz drugi tydzien ;)
-
2008/09/09 10:16:24
Anitko wiesz, ze o Tobie myslalam jak pisalam ten przepis:) Strasznie nie chcialomi sie pisac, ale tak sobie pomyslalam, ze pewnie kiedys wyprobujesz i bedzie Ci smakowac. To danie jest na prawde pyszne, choc moze skladniki an to nie wskazuja.

Majanko wyprobuj, bedzie Ci smakowac. Baklazana trzeba wiedziec jak przygotowac. Twardy jest niedobry, dlatego musisz piec tak dlugo zeby byl bardzo miekki... wtedy jest pyszny!
-
atina_bc
2008/09/09 11:27:16
Jak mi miło Iwonko:-) Ten przepis oczywiście trafia na moją listę:-) To prawda, że bakłażana trzeba umieć przygotować, a w szczególności nie ma co skracać jego pieczenia. Jak jest taki mięciutki - to jest pyszny. Na początku popełniłam błąd i zbyt krótko go piekłam (skórka była jeszcze twarda) ale teraz to jest już poezja smaku:-)
-
2008/09/09 11:29:41
Baklazan to moje ulubione warzywo:) Mieciutki, rozplywajacy sie w ustach, mniam:D
-
grumko
2008/09/09 13:05:45
Bakłażany są rzeczywiście bardzo smaczne, a ten przepis napewno smaczny;-)
-
2008/09/09 13:07:18
Kolejny wielbiciel baklazanow;) Moze wyprobujecie ten przepis?;)
-
kuchareczka58
2008/09/14 19:28:15
Jakie apetyczne :) Jeszcze nie próbowałam nadziewać bakłażany, do tej pory, prym w mojej kuchni wiodła cukinia, czas najwyższy to zmienić :)
-
2008/09/14 20:18:01
Koniecznie. Mi duzo bardziej smakuja nadziewane baklazany niz cukinia:)
-
atina_bc
2009/04/29 05:57:36
Iwonko bakłażany rewelacyjnie pyszne! Wreszcie je wstawiłam na bloga, bo robiłam już kilka razy;) Pycha! Siedzą troszkę w piekarniku, ale potem rozpływają się w ustach:)))
-
2009/04/30 18:31:11
Anitko ja czesto robie to danie. Jestem miesozerna, ale w melitzanes imam jakos miesa mi nie brakuje:) Zaraz zajrze na Twojego bloga:)