Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
Blog > Komentarze do wpisu

Gołabki inaczej

Planowałam już od dłuższego czasu zrobić gołąbki, ale w UK nie jest łatwo znaleźć kapuste która się nadaje do gołąbków. Wszystkie kapusty tutaj są jakieś takie mocno zbite. Kupuje z reguły kapustę włoską do gołabków. Tym razem jednakposzłam na łatwizne i zrobiłam gołąbki z przepisu Ani.

 gołąbki inaczej

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej,
  • 50 dag mielonego mięsa,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 1 1/2 szklanki ryżu,
  • 4 jajka, (wydaje mi się że 1-2 by wystarczyły)
  • sól,
  • pieprz,
  • wegetta,
  • 1 przecier pomidorowy,

Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski. Dodać surowe mięso mielone, kaszę mannę, jajka, surowy ryż oraz przyprawy. Moja masa wyszła bardzo rzadka i musiałam dodać trochę bułki tartej. Formować gołąbki i piec na oleju na złoty kolor.
W dużym garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem przecieru, następnie włożyć gołąbki i dusić około 45 min. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć, pozostały sos zagęścić 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody. Zagotować i doprawić według własnego smaku.

sobota, 28 lutego 2009, iis111

Polecane wpisy

  • Kurczak pieczony z pietruszką i ziemniakami

    Od kiedy Daphne pojawiła się na świecie cenię sobie przepisy na szybkie i smaczne dania. Ten przepis zdecydowanie do nich należy. Przepis znalazłam na blogu Mag

  • Języczki sędziego

    Wracam do pisania bloga. Już jakiś czas temu wróciłam do pisania mojego drugiego bloga , teraz czas przyszedł i na tego:) Dzisiaj na obiad zjedliśmy języczki sę

  • Wiejska zapiekanka

    Nie spodziewałam się, że ta zapiekanka będzie taka smaczna. Skusiłam się na nią głównie, dlatego że wydałam mi się łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapiekanka wy

Komentarze
atina_bc
2009/02/28 21:01:12
Bardzo mi sie podobają:)
-
2009/02/28 21:20:03
smakowicie wyglądają (też takie robię :-))
-
majanaboxing
2009/02/28 21:40:29
Mnie też się bardzo podobają , mniam!:)
-
2009/02/28 21:55:06
Anitko ja jednak wole tradycyjne golabki, szczegolnie podsmazone na masle, ale te tez byly calkiem smaczne.
Ewo ja pierwszy raz je jadlam:)
Majanko to moze sie skusisz i je zrobisz?:)
-
2009/03/01 00:01:12
Też takie czasem robię i uwielbiam je :)
-
2009/03/01 00:02:39
Kasiu mi smakowaly, ale moj maz nie byl specialnie zachwycony. powiedzial, ze dobre, ale woli tradycyjne golabki:)
-
2009/03/01 01:03:12
super smakują i szybko się robi, polecam, warto !
-
2009/03/01 09:15:23
Bryssska to prawda, ze robi sie je blyskawicznie:D
-
Gość: asieja, *.chello.pl
2009/03/01 09:27:35
też takie robimy
są pyszne:-)
-
2009/03/01 09:30:38
Asieja widze, ze jestem jedna z nielicznych osob, ktore je pierwszy raz jadlo:)
-
olciaky
2009/03/01 15:20:36
Lubię gołąbki:)
-
2009/03/01 16:11:32
Olu ja tez:D
-
2009/03/01 17:47:07
Fajne wyszły Ci te gołąbki, nam bardzo smakują takie "gołąbki" na szybko.
-
2009/03/01 17:50:25
Anra rzeczywiscie to ekspresowe golabki:)
-
notme-gotuje
2009/03/02 14:20:29
He, he, ekspresowe. :) U mnie tez różnie to bywa z kapustą, więc muszę ten przepis zapamiętać. :)

Pozdrawiam!
-
2009/03/02 19:58:14
Notme nic jednak nie zastapi pracochlonnych, prawdziwych golabkow:D
-
2009/03/02 20:37:47
tez je robie chociaz bez ryzu i kaszy mannej ale i tak sa super :)))) chyba musze zrobic znowu w tym tygodniu :)
-
2009/03/03 00:02:31
Qoopko skoro robisz bez ryzu, to robisz kotlety mielone z kapusta:P Tez je robie. Moj maz je bardzo lubi, a w tych to mu troche ryz przeszkadzal;)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/03/21 23:18:52
u mnie w domu to się nazywa "kapuściaki'
;)
-
2009/03/21 23:19:34
kapusciaki? hihihi niezla nazwa:) Podoba mi sie:D