Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
Blog > Komentarze do wpisu

Makaronopita

Całkiem niedawno Anitka zapytała mnie czy znam jeszcze jakieś przepisy na dania z użyciem phyllo pastry. Z reguły pieke spanakopita albo tiropitakia z phyllo, no i na słodko galaktoboureko i baklave, ale przypomniałam sobie o makaronopicie. Może ktoś się skusi?

makaronopita

Składniki:

  • 250g ciasta phyllo - u mnie 14 arkuszy ciasta
  • 300-350g makaronu penne
  • 2 jajka
  • 300g sera fety
  • około pół kostki masła, ja zużyłam trochę wiecej, może też być oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Podane składniki są na dużą porcję. Ja przygotowałam makaronopita w dużej blaszce do pieczenia ciast.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać z makaronem, dodać 100g pokruszonej fety. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą, ale z reguły nie ma potrzeby, bo feta jest słona.
Blachę posmarować oliwą bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Siedmioma arkuszami ciasta wyłożyć formę, każdą warstwę ciasta smarować dokładnie rozpuszczonym masłem, najlepiej używając pędzelka. (Nieużywane arkusze ciasta przykryć wilgotną ściereczką, bo ciasto bardzo szybko wysycha). Najlepiej ciasto jest układać tak żeby nachodziło na brzegi formy, nawet z niej wychodziło. Nałożyć na ciasto makaron i przykryć go cienkimi plasterkami pozostałej fety, tak żeby pokryć cała powierzchnię. Przykryć następnie znowu 7 arkuszami ciasta, pamiętając o smarowaniu każdego masłem. Arkusze ciasta wystające po bokach blachy zawinać na wierzch. Wierzch posmarować masłem i spryskać wodą. Wstawić do nagrzanego do 200st C piekarnika i piec około 40 min, aż ciasto ładnie się zrumieni. Poczekać aż trochę ostygnie i podawać. Makaronopita może też być jedzona na zimno.

makaronopita

poniedziałek, 16 marca 2009, iis111

Polecane wpisy

  • Wołowina z okrą (piżmianem)

    Kolejne pyszne greckie danie przygotowane przez mojego męża. Ostatnio ja coraz rzadziej gotuję, bo po co gotować skoro mąż tak dobrze gotuje?;) Następnym razem

  • Chirino frikase avgolemono

    Wspaniałe greckie danie! Smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Wczoraj jadłam je po raz pierwszy i już wiem, że chcę więcej;) Wprawdzie przygotował je mój mą

  • Duszona baranina po grecku

    Ostatnio przeglądając przepisy w książce “Przepyszne ziemniaki” wydawnictwa Reader’s Digest znalazłam przepis na baraninę po grecku. Przepis r

Komentarze
ugotujmy
2009/03/16 21:18:53
ja bym się skusiła
bo pysznie to wygląda
tylko skąd ciasto phyllo wziąc?
-
2009/03/16 21:20:34
Ugotujmy ciasto phyllo mozna kupic w sklepach typu "Kuchnie Swiata". Warto je poszukac. Ja bardzo lubie dania z phyllo.
-
kuchareczka58
2009/03/16 22:00:02
Iwonko :)
Świetny przepis, tylko że ja dotąd nigdzie nie dostałam tego ciasta, a marzyła mi się baklava. W okolicy w której mieszkam o takim cieście mogę sobie pomarzyć.
-
2009/03/16 22:09:08
Kuchareczko moze kiedys kupisz, jak wybierzesz sie do wiekszego mista;) Zawsze mozesz sprobowac sama zrobic phyllo, choc pewnie ciezko byloby tak cienko rozwalkowac ciasto w domu.
-
2009/03/16 23:10:00
O rany, to brzmi jeszcze pyszniej niż spanakopita! W sam raz dla mnie :) Szkoda, że zupełnie nie w stylu mojego połówka, bo tak dla samej siebie to nie za bardzo opłaca mi się robić :/
-
2009/03/16 23:13:05
Kasiu jak Twoja polowka moze nie lubic takich pyszosci?;) Ja uwazam ze dla samej siebie warto zrobic, chociazby z polowy skladnikow:)
-
aga-aa
2009/03/16 23:42:21
oj ja bym się skusiła i to na duża porcję
-
atina_bc
2009/03/17 10:20:18
Ja się oczywiście skuszę:) Bardzo mi się podoba i w domku powinny być wszystkie niezbędne składniki;)
-
majanaboxing
2009/03/17 11:21:04
Wow, cudne! A to ciasto jakie delikatne, kruchutkie ! Czy do tego dania można wykorzystać ciasto francuskie zamiast phyllo ?
-
2009/03/17 17:48:12
Aga ja bym Cie chetnie poczestowala:)
Anitko ciesze sie bardzo. Mam w glowie jeszcze jeden przepis z uzyciem phyllo, ale to zajakis czas:)
Majanko teoretycznie wszystko mozna, ale to juz nie bedzie smak makaronopity:)
-
atina_bc
2009/03/18 08:08:38
Iwonko bardzo się cieszę:) Ja jeszcze robiłam jedną potrawę z phyllo, też taką zawijaną jak tiropitakia, ale z innym farszem - takim z opakowania ciasta;) Bardzo dobre wyszły. Mam nadzieję, że niedługo przygotuje wpis;) A makaronopita - jest już w planach;)
-
2009/03/18 08:10:40
Anitko i pomyslec ze jeszcze nie tak dawno phyllo bylo na blogach malo znane;) milego dnia buziaki
-
notme-gotuje
2009/03/21 22:24:32
I ja się chętnie skuszę, :)) choć widzę sporo chętnych to pewnie już nic nie zostało. ;))

Pozdrawiam!
-
2009/03/21 22:28:42
Notme pedz do Anitko, bo wiem ze ona wlasnie zrobila makaronopite;)
-
atina_bc
2009/03/22 06:38:37
No niestety u mnie też już nic nie ma :D
-
2009/03/22 10:50:32
anitko to zanczy ze Wam smakowala, a to mnie cieszy:) Notme sama bedzie musiala upiec makaronopite;)
-
atina_bc
2009/03/24 09:19:20
Iwonko wstawiłam troszkę szybciej, chociaż zdjęcia mi wyszły takie sobie;)
-
2009/03/24 17:43:00
Anitko juz zagladam:)