Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
Blog > Komentarze do wpisu

Duszona baranina po grecku

Ostatnio przeglądając przepisy w książce “Przepyszne ziemniaki” wydawnictwa Reader’s Digest znalazłam przepis na baraninę po grecku. Przepis różni się tylko nieznacznie od sposobu, w jaki ja przyrządzam to danie. Podaje moją wersję przepisu.

Duszona baranina po grecku


Bardzo lubię to danie, w ogóle lubię baraninę. W przepisie jest sok z jednej cytryny. Radziłabym dodać do smaku, bo nie każdy lubi kwaśne potrawy;) Przepis dodaję do akcji Ziemniaczany Sezon 2009 zorganizowanej przez Olgę.

 

Składniki:

  • 700g baraniny bez kości
  • 750g młodych ziemniaków
  • 300g szalotki
  • 12 ząbków czosnku
  • 1 cytryna (można użyć mniej)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • tymianek, rozmaryn
  • pieprz i sól

Mięso pokroić w kostkę. Ziemniaki umyć i osuszyć ręcznikiem, nie obierać. Większe ziemniaki przeciąć na pół. Szalotkę obrać i przekroić na pół. Czosnek też obrać i przekroić na pół. Wycisnąć sok z cytryny.

Mięso, ziemniaki, szalotkę i czosnek ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i skropić mięso i ziemniaki. Posypać ziołami (można użyć świeżych ziół). Mocno posypać pieprzem i solą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około godzinę. Po tym czasie do naczynia dodać przekrojone na pół pomidory i piec w odkrytym naczyniu jeszcze około 15-20min. Ja piekłam za długo i pomidory zupełnie się rozgotowały.

Duszona baranina po grecku


Ziemniaczany Sezon 2009

środa, 21 października 2009, iis111

Polecane wpisy

  • Wołowina z okrą (piżmianem)

    Kolejne pyszne greckie danie przygotowane przez mojego męża. Ostatnio ja coraz rzadziej gotuję, bo po co gotować skoro mąż tak dobrze gotuje?;) Następnym razem

  • Chirino frikase avgolemono

    Wspaniałe greckie danie! Smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Wczoraj jadłam je po raz pierwszy i już wiem, że chcę więcej;) Wprawdzie przygotował je mój mą

  • Kotopoulo stifado

    Ostatnio dość rzadko gotuję. Po pierwsze pracuje dużo i po pracy nic nie chce mi się robić, a po drugie wykorzystuje to, że ostatnio mój mąż dość wcześnie wraca

Komentarze
majanaboxing
2009/10/22 10:02:16
Ciekawa jestem jak smakuje , bo ja nigdy baraninki nie jadłam jeszcze hy hy ;))
Wygląda bardzo smacznie!:)
-
2009/10/22 18:20:36
Majanko ja zaczelam jesc baranine jak poznalam mojego meza i bardzo ja lubie:)
-
majanaboxing
2009/10/23 16:34:43
Mówisz,ze pyszna? Trzeba by było kiedyś spróbować. Nie wiem czy dobrze,ale baranina mi się właśnie z Grecją kojarzy:)
Piękne liście widzę wokoło talerza z jedzonkiem:)
Pozdrawiam!
-
2009/10/23 22:43:54
Majanko to prawda, baranina jest bardzo popularna w Grecji. Tradycja jest np smazenie calego baranka na wielkanoc
-
2009/10/24 17:39:20
Ojojoj, chyba padnę przed monitorem. Albo sie zaślinię. Powiedz, że jeszcze coś zostało, to wsiadam w samolot i jestem za kilka godzin :)
-
2009/10/24 19:00:05
Kasiu nic nie zostalo, ale jesli chesz to wsiadaj w samolot i zanim wyladujesz baranina bedzie gotowa;)
-
2009/10/24 20:16:06
Oj, nie kuś :)
-
2009/10/24 20:18:04
Kasiu zapraszam :D
-
atina_bc
2009/10/25 06:56:00
Kolejna grecka pyszność i to tak ślicznie jesiennie pokazana:) Tylko dlaczego ja tutaj nie mogę kupić baraniny :(
-
2009/10/25 08:44:03
Anitko Ty nie mozesz nigdzie dostac baraniny, a ja mam problemy z cielecina tutaj:( Niby mozna znalezc cielecine, ale jak juz znajdziesz to kosztuje strasznie duzo:(