Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
Blog > Komentarze do wpisu

Placek cebulowy z boczkiem

Przepis znalazłam na blogu Kasi. Kasia bardzo zachwalała ten placek i teraz rozumiem już dlaczego:) Placek bardzo nam smakował. Ja dodałam jednak dwa razy więcej boczku niż w przepisie i wcale nie było go za dużo.

Placek cebulowy z boczkiem

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży (użyłam dwie łyżeczki suszonych)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szczypty soli

Farsz:

  • 1 kg cebuli (pół na pół zwykłej i czerwonej)
  • 200 g wędzonego boczku (u mnie 400g)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera żółtego

Polewa:

  • 400 ml gęstej śmietany 18% (u mnie creme fraiche)
  • 250 g sera żółtego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz (sporo)

W pierwszej kolejności robimy farsz cebulowy. Cebule kroimy w cienkie piórka i dusimy na niewielkiej ilości oleju ( ok. 4 łyżki oleju - ewentualnie można podlać kilkoma łyżkami wody, aby nie przywierała do garnka). Dusimy aż będzie miękka. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy też pokrojony w drobną kostkę boczek i dodajemy do cebuli. Farsz odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie ucieramy ser i przygotowujemy ciasto.

Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i kilku łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Masło topimy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy resztę ciepłego mleka, jajko, mąkę, masło i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. 30 – 40 min w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto wyrośnie wałkujemy je dość cienko i wykładamy nim dużą, wysmarowaną olejem blachę. Posypujemy je utartym serem i wykładamy farsz.

Na koniec polewamy je polewą przygotowaną z utartego na dużych oczkach sera wymieszanego ze śmietaną, żółtkami, pietruszką i przyprawami. Pieczemy w temperaturze 200oC przez ok. godzinę. Ostatnie 10 min można piec tylko spod, aby góra zbytnio się nie zrumieniła.

Placek cebulowy z boczkiem


sobota, 24 października 2009, iis111

Polecane wpisy

  • Serowe paluchy z ciasta francuskiego

    Łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne, idealne np. na Sylwestra. Ja zrobiłam dwie wersje, jedną z żółtym serem i drugą z żółtym serem i fetą. Te z fetą miały ba

  • Pierożki z kapustą i mięsem

    Nie jestem wielbicielkom pierogów, ale od czasu do czasu lubię je zjeść. Zdecydowanie lubię pierogi odsmażone, chrupiące od tych gotowanych. Lubię też pierogi p

  • Pizza na cieście francuskim

    Bardzo smaczne danie i jak szybko sie je przygotowuje:) W smaku przypomina pizzę. Nam bardzo smakowała i robiłam ją już dwa razy. Na pewno wrócę jeszcze nie raz

Komentarze
2009/10/24 13:35:24
A ja w przyszłym tygodniu upiekę ten placek:-)
-
2009/10/24 17:37:45
Iwonko cieszę się, że Wam smakował :)
-
2009/10/24 19:01:12
Aniu bede czekac na Twoje zdjecia:)
Kasiu smakowal i to bardzo:)
-
Gość: beataohar, *.mmj.pl
2009/10/24 19:39:07
Smakowicie wygląda Super pomysł na solidną kolację!
-
2009/10/24 20:17:38
Beatko taka kolacja jest idealna na jesienny wieczor:)
-
majanaboxing
2009/10/24 22:17:25
Mmmm, prezentuje się smacznie i ma sliczny kolorek:)
-
atina_bc
2009/10/25 06:41:08
Pysznie sie prezentuje:) Muszę sobie zapisać ten przepis, skoro go polecasz:) Pozdrawiam:)
-
2009/10/25 08:44:32
Majanko, Anitko dziekuje slicznie dziewczyny:)
-
mi-ika
2009/11/01 11:29:32
Masz wiele interesujących przepisów, dodaje blog do linków i bede odwiedzac. Pozdrawiam:)
-
2009/11/02 19:07:23
mi-ika bardzo mi milo:)
-
2009/11/04 10:20:01
Iwona dwa pytania na szybko!
1) na jaka blache sa te proporcje?
2) co to za sos co stoi obok!? :D

buziaki :)
-
2009/11/04 18:05:34
Asiu to duza blacha do ciasta o wymiarach 35 x 20 cm. A sos to tzatziki:) buzka
-
2009/11/06 10:09:44
dzisiaj zrobiłam to danie i musze przyznac, ze rewelacja :) Bałam się trochę, że przy tej ilości cebuli bedzie za ostra, ale nie. Pycha :) Dzięki za przepis Iwona, na 100% wróce do niego :)
-
2009/11/06 14:20:10
Asiu ja tez sie balam,ze cebuli bedzie za duzo, ale wyszlo pyszne:) Ciesze sie, ze Wam tez smakowalo:)