Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
Blog > Komentarze do wpisu

Zrazy zawijane

Uwielbiam zrazy. Moja mama robi najlepsze zrazy na świecie, ale te wcale nie są  gorsze;) Przecież wiadomo, że nie ma jak u mamy:) Zrazy dodaję do zabawy "Gotujemy po polsku" zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja. Zabawie patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl .

zrazy zawijane

Gotujemy po polsku! - edycja II

 

 

 

 

 

Składniki:

• 1 kg wołowiny

• kilka ogórków kiszonych

• 10 dag słoniny bądź boczku

• cebula

• 2 liście laurowe

• kilka ziaren ziela angielskiego

• olej bądź smalec do smażenia

• łyżka mąki

• kostka wołowa Knorr

• sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1,5 - 2 cm

Rozbić tłuczkiem z obu stron, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa ułożyć kawałek cebuli, 1/4 bądź pół ogórka przekrojonego wzdłuż i kawałeczek boczku bądź słoniny. Płaty mięsa, ciasno zwinąć i obwiązać nitką.

Zrazy zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać rozpuszczoną kostkę wołową, liście laurowe i ziele angielskie. Podlać wodą, przykryć przykrywką i dusić do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby dodając wody. Ja dusiłam zrazy ponad 2 godziny.

Miękkie zrazy wyjąć, usunąć nitki. Wyjąć liście laurowe i ziele. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać do sosu, zagotować. Doprawić solą i pieprzem i włożyć zrazy.

zrazy zawijane

piątek, 06 listopada 2009, iis111

Polecane wpisy

  • Kurczak pieczony z pietruszką i ziemniakami

    Od kiedy Daphne pojawiła się na świecie cenię sobie przepisy na szybkie i smaczne dania. Ten przepis zdecydowanie do nich należy. Przepis znalazłam na blogu Mag

  • Języczki sędziego

    Wracam do pisania bloga. Już jakiś czas temu wróciłam do pisania mojego drugiego bloga , teraz czas przyszedł i na tego:) Dzisiaj na obiad zjedliśmy języczki sę

  • Wiejska zapiekanka

    Nie spodziewałam się, że ta zapiekanka będzie taka smaczna. Skusiłam się na nią głównie, dlatego że wydałam mi się łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapiekanka wy

Komentarze
grazyna1961.only
2009/11/06 22:25:45
Moja Mama robi takie same a i ja także. Pycha :)
-
2009/11/06 22:30:59
Grazynko tak mi sie wlasnie wydawalo, ze zrazy sa bardzo popularne w wielu polskich domach i dlatego dodalam je do zabawy "gotujemy po polsku" ;)
-
grumko
2009/11/07 06:07:36
Takie zrazy to ja lubię;-) Mała uwaga techniczna: "Gotujemy po polsku!" to osobna akcja i nie dodajemy jej do Widelca.
Nie ma jej na durszlaku, bo jest sponsor, a co zrozumiałe, Tomek nie chce reklamować konkurencji. Tak samo jest w przypadku zabaw organizowanych przez Olgę.
Jak za starych czasów trzeba powiadamiać osobę prowadzącą o swoich wyczynach drogą mailową;-)
Pozdrawiam;-)
-
2009/11/07 10:10:33
Andrzej z rozpedu dodalam przepis do "widelca" ;) dodalam i od razu sie zorientowalam, ze tam przepis nie powinien sie tam znalezc i przepis usunelam:)
-
majanaboxing
2009/11/07 10:44:38
Iwonko, bardzo lubimy zrazy :) Lubię te , które moja mama robi, ale i ja też robię dość smaczne ;) Twoje równiez bardzo mi się podobają i są tak idealnie zwinięte, super!:))
-
2009/11/07 14:05:50
Majanko jak mozna nie lubic zrazow?;)
-
atina_bc
2009/11/07 21:45:48
O tak, tak , moja mama też takie robiła - pyszności:)
-
2009/11/07 22:16:52
Anitko chyba wszystkie mamy robia zrazy;)