Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
Blog > Komentarze do wpisu

Serowe paluchy z ciasta francuskiego

Łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne, idealne np. na Sylwestra. Ja zrobiłam dwie wersje, jedną z żółtym serem i drugą z żółtym serem i fetą. Te z fetą miały bardziej wyrazisty smak i bardziej nam smakowały ... no ale to sprawa gustu. Pomysł na paluchy zaczerpnęłam z bloga Doroty.

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Składniki:

  • 2 gotowe arkusze ciasta francuskiego
  • ser feta bądź ser żółty, dowolna ilość
  • 1 jajko

Na drobnej tarce zetrzeć żółty ser. Można doprawić go do smaku papryką bądź chili. Jeśli używamy fety to należy ją pokruszyć.

Na oprószonym blacie położyć jeden arkusz ciasta francuskiego, posmarować go rozbełtanym jajkiem. Posypać serem, ser lekko przycisnąć do ciasta, żeby się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie - posmarować jajkiem. Górę posypać żółtym serem, znowu lekko go przyciskając do ciasta.

Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1.5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach. Paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200oC przez około 13 - 15 minut.

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

poniedziałek, 28 grudnia 2009, iis111

Polecane wpisy

  • Cebularze

    Po placku cebulowym z boczkiem przyszła kolej na kolejny pyszny cebulowy wypiek. Przepis znalazłam na blogu Trufli. Cebularze wyszły pyszne. Uzupełnię zapasy

  • Placek cebulowy z boczkiem

    Przepis znalazłam na blogu Kasi . Kasia bardzo zachwalała ten placek i teraz rozumiem już dlaczego:) Placek bardzo nam smakował. Ja dodałam jednak dwa razy więc

  • Pierożki z kapustą i mięsem

    Nie jestem wielbicielkom pierogów, ale od czasu do czasu lubię je zjeść. Zdecydowanie lubię pierogi odsmażone, chrupiące od tych gotowanych. Lubię też pierogi p

Komentarze
edysia79
2009/12/28 17:59:58
Świetne paluchy! Zrobię, może na Sylwestra? ;)
-
2009/12/28 18:09:07
Edytko my do sylwestra pewnie je wszystkie zjemy;)
-
majanaboxing
2009/12/28 18:29:58
Mniam, świetne są! Bardzo mi się podobają :) Idealne na imprezkę.
-
2009/12/28 19:32:14
Majanko to prawda:) Idealne do alkoholu;)
-
2009/12/28 20:34:49
o prosze a ja sie wlasnie zastanawiałam co tu jeszcze na sylwestra zrobic! I juz wiem ;) Pewnie skusze sie na te z fetą bo i my i znajomi fete lubimy. Powiedz mi jednak czy nie ma problemu z jej rozprowadzeniem na ciescie frnacuskim?
-
2009/12/28 20:35:34
aha i jeszcze jedno! na te z feta tez na górna warstwe kładłaś zółty ser? czy jak feta to sama feta?
-
2009/12/28 21:06:46
Asiu posmaruj ciasto jajkiem i posyp pokruszona feta. docisnij to bedzie sie trzymac. Jak troche wypadnie to nie szkodzi;) Ja wierzch posypalam zoltym serem, zeby ladnie wygladalo:) dodalam tez troche zoltego sera do srodka, tak wiec nie byla to sama feta:)
-
ewa-r
2009/12/29 13:29:23
Jakie fajne paluchy :-)
-
2009/12/29 14:03:40
Ewa dziekuje:)
-
gosiaa99
2009/12/31 03:32:16
Super:) Uwielbiam tego typu przekaski :))
-
2009/12/31 10:24:56
Gosiu ja tez:D
-
Gość: Ivon, 80.51.181.*
2010/02/02 17:55:36
Jak one apetycznie wyglądają. Nie omieszkam ich nie wypróbować.
-
2010/02/02 18:27:06
Ivon dziekuje:) Ja pieklam je juz wiele razy i zawsze nam smakuja:)
-
Gość: Ivon, 80.51.181.*
2010/02/03 19:37:31
Spieszę donieść, że je upiekłam :) Rewelacyjne są !!!

Pozdrawiam cieplutko !!!
-
2010/02/03 20:33:15
Ivon a no!:) ciesze sie, ze Tobie tez smakowaly:)