Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
Blog > Komentarze do wpisu

Pierożki z kurczakiem w cieście francuskim

Bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne pierożki z przepisu Cuda.wianki. Miałam z nimi tylko jeden problem. Połowa pierożków mi się otworzyła w czasie pieczenia. Zastanawiam się, co było przyczyną. Wydaje mi się, że dobrze docisnęłam brzegi, ale jak widać nie najlepiej;) A może powinnam wykałaczką zrobić kilka małych dziurek żeby para mogła sobie spokojnie uchodzić z pierożków, nie powodując ich otwierania?


Pierożki z kurczakiem w cieście francuskim

Składniki (12 sztuk):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka (325g) kukurydzy
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 12 cebulek od szczypiorku
  • sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 1 blok (500g) ciasta francuskiego. Ja zużyłam więcej ciasta.

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • jajko do posmarowania
  • mąka do wysypania formy

Piersi pokroić w drobna kostkę. Obtoczyć w ulubionej przyprawie do kurczaka. Usmażyć na odrobinie oleju na złoto. Odtłuszczyć na papierowym ręczniku.

Kukurydzę z puszki odsączyć. Włożyć do blendera. Wlać tam mleko. Zmiksować razem na w miarę gładką masę. Połączyć z kurczakiem. Wymieszać ze śmietaną oraz drobno pokrojonymi cebulkami. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować. Wycinać kwadraty. Nakładać farsz i zlepiać pierogi w trójkąt.

Jajko rozbełtać. Posmarować nim pierożki, ułożyć na blaszce, posypanej odrobiną mąki.

Zapiekać przez 25 minut do zarumienienia się w 200 stopniach.

Podawać cieple lub zimne.

 

Pochwalę się jeszcze moim nowym kamieniem do pieczenia. Jutro będę go testować:)

pizza stone

piątek, 26 lutego 2010, iis111

Polecane wpisy

  • Pieczarki Balsamico

    Bardzo lubię pieczarki i dość często coś z nich przygotowuję. Dzisiaj znalazłam nowy sposób ich podawania. Pieczarki podsmażone z dodatkiem czosnku w pysznym so

  • Bruschetta

    Μuszę się pochwalić, że udało mi się wyhodować z nasionek wiele roślinek. Rosną sobie w plastikowych pojemnikach i od miesiąca regularnie zużywam je w kuch

  • Ciasto francuskie w wersji wytrawnej

    To że lubię ciasto francuskie to już chyba wiadomo;) Robiłam już kilka wersji tego ciasta na słodko, był też kurchak w cieście francuskiem a teraz przyszła pora

Komentarze
grumko
2010/02/26 19:23:35
Robiliśmy kiedyś podobne pierożki z tuńczykiem. Jako, że jestem mięsożerny to z kurczakiem też by mi pewnikiem smakowały;-)
-
2010/02/26 20:07:40
Grumko o ja tez jestem wyjatkowo miesozerna;)
-
cuda.wianki
2010/02/26 20:35:24
Kochana Iis, najwazniejsze ze smakowaly! :-) ja je nie tylko zlepialam, ale podwijalam jak u mnie na fotach, moze dlatego sie nie otworzyly? ale z ta wykalaczka tez moze byc sposob! pozdrawiam :-)
-
2010/02/26 21:00:18
Cuda.wianki mi sie podwijac nie chcialo;)
-
majanaboxing
2010/02/26 21:57:59
Takie pierożki bardzo by mi smakowały, bo ja też lubię mięsko, a pierogi z mięskiem uwielbiam:)) Podobnie jak moje dziecie:)
Pozdrawiam.
-
2010/02/26 22:08:06
Majanko farsz w tych pierozkach jest super. koniecznie sie skus :)
-
gosiab_3
2010/02/26 22:10:06
pysznie brzmi przepis ,na pewno tez pyszne byly!!!
Pozdrawiam weekendowo :)
-
2010/02/27 09:56:01
Gosiu dziekuje, milego weekendu:)
-
gosiaa99
2010/02/27 12:55:08
MNiam jakie apetyczne ;)
-
2010/02/27 13:42:13
Gosiu dziekuje:)
-
atina_bc
2010/03/01 06:02:36
O jakie pyszności :) Pomysł bardzo mi sie podoba:) A powiedz jak kamień się spisał?
-
2010/03/01 17:45:25
Anitko zakup kamienia to byla bardzo dobra decyzja:) chleb nie rozszedl sie na boki i slicznie poszedl do gory. W niedziele robilam pizze, ciasto wyszlo bardzo chrupiace:) Warto miec kamien w domu:) Mialam tylko problem ze zsunieciem pizzy z deski. Chyba sobie kupie lopatke, ale narazie nie moge znalezc wystarczajaco duzej:(
-
2010/04/07 20:32:01
Pyszny kurczaczek :)
-
6benek
2013/01/21 19:18:57
Faktycznie apetyczny pomysł i dość prosty w wykonaniu