![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Pierożki z kurczakiem w cieście francuskimBardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne pierożki z przepisu Cuda.wianki. Miałam z nimi tylko jeden problem. Połowa pierożków mi się otworzyła w czasie pieczenia. Zastanawiam się, co było przyczyną. Wydaje mi się, że dobrze docisnęłam brzegi, ale jak widać nie najlepiej;) A może powinnam wykałaczką zrobić kilka małych dziurek żeby para mogła sobie spokojnie uchodzić z pierożków, nie powodując ich otwierania? Składniki (12 sztuk):
Ponadto:
Piersi pokroić w drobna kostkę. Obtoczyć w ulubionej przyprawie do kurczaka. Usmażyć na odrobinie oleju na złoto. Odtłuszczyć na papierowym ręczniku. Kukurydzę z puszki odsączyć. Włożyć do blendera. Wlać tam mleko. Zmiksować razem na w miarę gładką masę. Połączyć z kurczakiem. Wymieszać ze śmietaną oraz drobno pokrojonymi cebulkami. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Wycinać kwadraty. Nakładać farsz i zlepiać pierogi w trójkąt. Jajko rozbełtać. Posmarować nim pierożki, ułożyć na blaszce, posypanej odrobiną mąki. Zapiekać przez 25 minut do zarumienienia się w 200 stopniach. Podawać cieple lub zimne.
Pochwalę się jeszcze moim nowym kamieniem do pieczenia. Jutro będę go testować:) piątek, 26 lutego 2010, iis111
Komentarze
grumko
2010/02/26 19:23:35
Robiliśmy kiedyś podobne pierożki z tuńczykiem. Jako, że jestem mięsożerny to z kurczakiem też by mi pewnikiem smakowały;-)
cuda.wianki
2010/02/26 20:35:24
Kochana Iis, najwazniejsze ze smakowaly! :-) ja je nie tylko zlepialam, ale podwijalam jak u mnie na fotach, moze dlatego sie nie otworzyly? ale z ta wykalaczka tez moze byc sposob! pozdrawiam :-)
majanaboxing
2010/02/26 21:57:59
Takie pierożki bardzo by mi smakowały, bo ja też lubię mięsko, a pierogi z mięskiem uwielbiam:)) Podobnie jak moje dziecie:)
Pozdrawiam.
gosiab_3
2010/02/26 22:10:06
pysznie brzmi przepis ,na pewno tez pyszne byly!!!
Pozdrawiam weekendowo :)
atina_bc
2010/03/01 06:02:36
O jakie pyszności :) Pomysł bardzo mi sie podoba:) A powiedz jak kamień się spisał?
2010/03/01 17:45:25
Anitko zakup kamienia to byla bardzo dobra decyzja:) chleb nie rozszedl sie na boki i slicznie poszedl do gory. W niedziele robilam pizze, ciasto wyszlo bardzo chrupiace:) Warto miec kamien w domu:) Mialam tylko problem ze zsunieciem pizzy z deski. Chyba sobie kupie lopatke, ale narazie nie moge znalezc wystarczajaco duzej:(
|