Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
Blog > Komentarze do wpisu

Wiejska zapiekanka

Nie spodziewałam się, że ta zapiekanka będzie taka smaczna. Skusiłam się na nią głównie, dlatego że wydałam mi się łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna. Zmieniłam nieznacznie przepis, dodając dodatkowo podsmażony boczek oraz ser feta. Przepis znalazłam na blogu Edytki. Niestety nie udało mi się zrobić ładnych zdjęć, ale i tak je zamieszczam, żeby przepis mi nie zginął, bo pewnie jeszcze do niego kiedyś wrócę.

wiejska zapiekanka


Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 300 g cienkiej kiełbasy
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pory
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bulionu (z kostki)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g żółtego sera
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku

Dodatkowo (niekoniecznie):

  • 200g boczku
  • 150g sera feta

Kiełbasę obrać i pokroić w plasterki, boczek w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę, pory w krążki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim pory, paprykę, kiełbasę i boczek.

Ryż opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 8 minut. Odcedzić. Wymieszać z warzywami i połową bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.

Ryż z dodatkami ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym resztą oleju. Polać śmietaną wymieszaną ze startym na dużych oczkach serem, pokruszoną fetą, jajkiem i pozostałym bulionem.

Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Przed podaniem można posypać natką.

sobota, 13 lutego 2010, iis111

Polecane wpisy

  • Kurczak pieczony z pietruszką i ziemniakami

    Od kiedy Daphne pojawiła się na świecie cenię sobie przepisy na szybkie i smaczne dania. Ten przepis zdecydowanie do nich należy. Przepis znalazłam na blogu Mag

  • Języczki sędziego

    Wracam do pisania bloga. Już jakiś czas temu wróciłam do pisania mojego drugiego bloga , teraz czas przyszedł i na tego:) Dzisiaj na obiad zjedliśmy języczki sę

  • Argentyńskie szaszłyki z kurczaka

    W końcu miałam okazję wypróbować moja nową patelnię, którą dostałam za udział w akcji Gotujemy po polsku II , zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja. Nagrodę ufu

Komentarze
2010/02/13 23:50:34
Wygląda smakowicie :) ja uwielbiam wszelakie zapiekanki, wiec i tą z pewnością bym się zajadała :)
-
2010/02/14 00:04:27
Kasiu ja tez bardzo lubie zapiekanki, ale z ryzem jadlam pierwszy raz:)
-
atina_bc
2010/02/14 07:53:17
Wygląda pysznie! Widzę, że u Ciebie prawie jak u mnie ser musi byc do wszystkiego;) Ja fete też chętnie dorzucam, oczywiście jak tylko mam :)
-
2010/02/14 09:34:46
Lubię takie swojskie zapiekanki:))))
-
2010/02/14 11:57:22
Anitko u mnie feta jest zawsze w lodowce:)
Aniu ja tez:)
-
majanaboxing
2010/02/14 13:23:17
Mniam, mniam ... podoba mi sie ta zapiekanka. Musi smakować rewelacyjnie :)
-
2010/02/14 18:41:38
Majanko nam smakowala. Nawet moj maz chetnie ja jadl, choc nie przepada za ryzem;)
-
majazteca
2010/02/14 22:13:16
No to ja sie wpraszam nastepnym razem na te zapiekanke :) Wyglada bardzo apetycznie.
-
2010/02/14 22:14:53
Majka a ja zapraszam:)
-
2010/02/16 13:38:51
oo wyglada super :) jutro próbuje!
-
2010/02/16 18:01:35
Asiu smacznego:)
Dodaj boczek i fete. Nam taka wersja bardzo smakowala. wydaje mi sie, ze jesli nie dodasz boczku to bedzie w niej za malo miesa;) No chyba, ze dasz wiecej kielbasy:)
-
2010/02/17 15:02:30
dodałam i boczek i fete, dobre - chociaz jak mój mąż skwitował - takie leczo z ryżem ;) Jak dla mnie smak super, jedyna uwaga - mogłoby być trochę bardziej zwarte (nastepnym razem dodam pół szklanki rosołku), ale smak ok :)
-
2010/02/17 18:27:26
Asiu to pewnie zalezy od ryzu. Moja zapiekanka byla calkiem "zwarta":)
-
edysia79
2010/02/26 11:24:02
Ale się cieszę że smakowała! :)
-
2010/02/26 14:10:45
Edytko smakowala i to bardzo:)