Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
Blog > Komentarze do wpisu

Chirino frikase avgolemono

Wspaniałe greckie danie! Smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Wczoraj jadłam je po raz pierwszy i już wiem, że chcę więcej;) Wprawdzie przygotował je mój mąż a nie ja, ale uważam że danie jest tak smaczne i szkoda żeby przepis nie pojawił się na tym blogu.

W tym roku mam tyle sałaty w ogrodzie, że nie wiedziałam, co z nią zrobić. Mąż zadzwonił do mamy, która od razu znalazła sposób na zużycie sałaty, koperku i pietruszki;) Ja zerwałam sałatę i koperek, a mąż ugotował pyszną kolację.

 

Chirino frikase avgolemono

 

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny bądź jagnięciny
  • pól cebuli
  • niewielka ilość szczypiorku
  • duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 pęczki koperku
  • duża ilość sałaty. U nas cała duża miska
  • pół pęczka pietruszki
  • oregano, sól, pieprz
  • pół kostki bulionowej
  • 2 jajka
  • sok z dwóch małych cytryn

Potrzebny jest też szybkowar.

 

Mięso pokroić na sześć dużych kawałków. Czosnek pokroić na 6 części i wcisnąć w mięso. Wlać oliwę z oliwek do szybkowaru i podsmażyć mięso razem z posiekana w kostkę cebulą. Dodać około 2.5 szklanki gorącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Zamknąć szybkowar i gotować do momentu aż mięso będzie prawie miękkie. U nas zajmuje to około 20 minut od momentu jak szybkowar zacznie gwizdać:) Po tym czasie otworzyć ostrożnie szybkowar i dodać posiekaną sałatę, koperek, pietruszkę i szczypiorek. Zamknąć szybkowar i jeszcze chwilę gotować. W naszym szybkowarze zajmuje to nam około 15 min od momentu jak szybkowar zacznie gwizdać:)

Przygotować sos avgolemono.

Białka oddzielić od żółtek. Biała ubić mikserem aż się ładnie spienią, dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Powoli dodawać sok z cytryny cały czas miksując. Jak mięso z zieleniną jest gotowe, otworzyć szybkowar i odlać szklankę gorącego soku. Bardzo powoli (!) dodawać gorący sok do jajek, cały czas miksując. Trzeba to robić bardzo powoli, żeby jajka się nie ścięły. Gotowy sos wlać do szybkowaru i wymieszać delikatnie obracając szybkowarem. Jeśli sos będziemy mieszać łyżka to mięso rozpadnie się na małe kawałeczki.

 

Chirino frikase avgolemono



sobota, 21 maja 2011, iis111

Polecane wpisy

  • Duszona baranina po grecku

    Ostatnio przeglądając przepisy w książce “Przepyszne ziemniaki” wydawnictwa Reader’s Digest znalazłam przepis na baraninę po grecku. Przepis r

  • Kotopoulo stifado

    Ostatnio dość rzadko gotuję. Po pierwsze pracuje dużo i po pracy nic nie chce mi się robić, a po drugie wykorzystuje to, że ostatnio mój mąż dość wcześnie wraca

  • Biftekia Vlachika

    Zrobiłam się ostatnio strasznie leniwa. Nic mi się nie chce robić, gotować też nie:D Przyznaje się, mąż mi gotuje. Całkiem nieźle zresztą. Ostatnio przygotował

Komentarze
anna.kaminska.pl
2011/05/21 11:26:37
Brzmi pysznie! Wypróbuję.

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
majanaboxing
2011/05/21 22:44:50
Jakie ładne fotki! Myslę ,ze to danie smakuje świetnie !:)
Pozdrowienia:)
-
karmel-itka
2011/05/21 23:57:29
wyborne!
zapowiada się niebywale...och!
-
atina_bc
2011/05/22 22:14:51
Cudowna fotka:) Ciesze się, ze wracasz z greckimi propozycjami:) Wiesz jak kocham tę kuchnię:)
-
Gość: greczyna, *.dsl.dyn.forthnet.gr
2011/05/25 14:11:10
Jezeli to ma byc danie greckie a nie a la greckie to nie ubijamy piany i nie dajemy szczypiorku!!!!
-
2011/05/25 15:17:55
Greczyna moj maz jest Grekiem, jak cala zreszta jego rodzina. Maz gotowal to danie i jego mama tez tak gotuje. To od niej jest ten przepis. W polsce tez kazdy robi inaczej bigos:)
-
Gość: greczyna, *.dsl.dyn.forthnet.gr
2011/05/28 14:18:45
W sumie masz racje. Signomi ;)