Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
Blog > Komentarze do wpisu

Wołowina z okrą (piżmianem)

Kolejne pyszne greckie danie przygotowane przez mojego męża. Ostatnio ja coraz rzadziej gotuję, bo po co gotować skoro mąż tak dobrze gotuje?;) Następnym razem będzie wołowina w winie:)

Uwielbiam okrę i bardzo mocno polecam to danie. Jest przepyszne.

Nie mam pojęcia jak nazywa się okra po polsku, ale z tego co znalazłam w google to nazywa się piżmian właściwy (?).

 

 

wołowina z okrą

 

 

Składniki:

  • 800g wołowiny
  • 2 cebule
  • duży ząbek czosnku
  • 1 kostka bulionowa
  • sól, pieprz, oregano
  • 250ml pomidorów z puszki
  • 1 kg okry
  • około pól szklanki wina
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek

 

Potrzebny jest też szybkowar.

 

Okrę umyć i obkroić stwardniałą część na czubku. Nie ścinać całego czubka. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i odstawić.

Mięso pociąć na 6 równych kawałków i w każdy wcisnąć kawałeczek czosnku.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie w szybkowarze. Dodać mięso i dalej smażyć. Jak mięso się podsmaży wlać kostkę bulionową rozpuszczoną w wodzie. Wody należy dodać tyle, żeby przykryć mięso. U nas około 300ml. Dodać pomidory, wino i przyprawy. Zamknąć szybkowar i gotować do momentu aż mięso zmięknie. U nas zajmuje to 40 min od momentu jak szybkowar zacznie gwizdać.

Po tym czasie wyjąć mięso. Okrę wrzucić do szybkowaru i przemieszać z sosem. W razie potrzeby dodać trochę wody. W zależności ile zostało sosu z gotowania mięsa. Na okrę wyłożyć mięso. Zamknąć szybkowar i chwilkę gotować tak żeby okra zmiękła. U nas trwało to 7 min od momentu aż szybkowar zaczął gwizdać. Po tym czasie otworzyć szybkowar i podawać ze świeżym pieczywem.



poniedziałek, 30 maja 2011, iis111

Polecane wpisy

  • Duszona baranina po grecku

    Ostatnio przeglądając przepisy w książce “Przepyszne ziemniaki” wydawnictwa Reader’s Digest znalazłam przepis na baraninę po grecku. Przepis r

  • Kotopoulo stifado

    Ostatnio dość rzadko gotuję. Po pierwsze pracuje dużo i po pracy nic nie chce mi się robić, a po drugie wykorzystuje to, że ostatnio mój mąż dość wcześnie wraca

  • Biftekia Vlachika

    Zrobiłam się ostatnio strasznie leniwa. Nic mi się nie chce robić, gotować też nie:D Przyznaje się, mąż mi gotuje. Całkiem nieźle zresztą. Ostatnio przygotował

Komentarze
majanaboxing
2011/05/30 20:59:27
Fajnie,ze mąż tak dobrze gotuje i to jakie ciekawe pysznosci. Chętnie bym skosztowała takiej wołowinki:)
Uściski :*
-
2011/05/30 21:10:51
A ja bym chętnie spróbowała okry, bo ona występuje w wielu ciekawych przepisach, tylko że u nas nie sposób jej dostać.
-
2011/05/30 22:07:22
Majanko maz gotuje i to bardzo dobrze:)
Gania uwielbiam okre. W Grecji jest bardzo popularna. Tutaj kosztuje fortune i jest pakowana po 120g w opakowaniu. Z reguly do przepisu potrzeba okolo 1kg wiec bardzo duzo wychodzi. Ostatnio jednak znalezlismy ja w supermarkecie na wage tylko po 3 za kg i planujemy znowu isc i kupic zeby sie nacieszyc poki jest:)
-
diablica66
2011/05/31 09:11:27
A jakiej sieci jest supermarket, w którym można kupić okrę po 3 zł/kg? Ja też jestem amatorką tego warzywa.
-
2011/05/31 09:34:29
diablica66 zapomnialam napisac ze chodzi o funty, 3 funty /kg. Ja mieszkam w Anglii.
-
Gość: Stella, 83.1.81.*
2011/06/04 20:23:24
Bamjes!Uwielbiam!Ale oczywiscie w Polsce niedostepne,szkoda.
-
atina_bc
2011/06/06 05:38:23
Bardzo ciekawe danie. Chętnie bym spróbowała:) To jak mąż tak pysznie gotuje, to proszę mi tutaj więcej greckich pyszności wrzucać :) Pozdrawiam!
-
Gość: Asia, 95.108.81.*
2013/04/28 22:48:39
slyszalam tez inna nazwe okry: ketmia
-
grazyna2212
2014/06/09 08:18:32
Bardzo wykwintne danie, wygląda bardzo kusząco. Chyba wypróbuje :)