Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
wtorek, 01 listopada 2011

Od kiedy Daphne pojawiła się na świecie cenię sobie przepisy na szybkie i smaczne dania. Ten przepis zdecydowanie do nich należy. Przepis znalazłam na blogu Magdy, a pochodzi on z listopadowego wydania BBC Good Food. Bardzo smaczne danie.

Kurczak pieczony z pietruszką i ziemniakami

Składniki:

  • 4 udka kurczaka ze skórą
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 12 nieobranych ząbków czosnku
  • 100ml oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz

Cebulę pokroić w ćwiartki, ziemniaki na kawałki grubości 2-3cm, a pietruszkę na około 4cm kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać. Posolić i popieprzyć. Piec w piekarniku w 220°C przez około 45-60 min aż kurczak i warzywa ładnie się zrumienią.

poniedziałek, 30 maja 2011

Kolejne pyszne greckie danie przygotowane przez mojego męża. Ostatnio ja coraz rzadziej gotuję, bo po co gotować skoro mąż tak dobrze gotuje?;) Następnym razem będzie wołowina w winie:)

Uwielbiam okrę i bardzo mocno polecam to danie. Jest przepyszne.

Nie mam pojęcia jak nazywa się okra po polsku, ale z tego co znalazłam w google to nazywa się piżmian właściwy (?).

 

 

wołowina z okrą

 

 

Składniki:

  • 800g wołowiny
  • 2 cebule
  • duży ząbek czosnku
  • 1 kostka bulionowa
  • sól, pieprz, oregano
  • 250ml pomidorów z puszki
  • 1 kg okry
  • około pól szklanki wina
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek

 

Potrzebny jest też szybkowar.

 

Okrę umyć i obkroić stwardniałą część na czubku. Nie ścinać całego czubka. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i odstawić.

Mięso pociąć na 6 równych kawałków i w każdy wcisnąć kawałeczek czosnku.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie w szybkowarze. Dodać mięso i dalej smażyć. Jak mięso się podsmaży wlać kostkę bulionową rozpuszczoną w wodzie. Wody należy dodać tyle, żeby przykryć mięso. U nas około 300ml. Dodać pomidory, wino i przyprawy. Zamknąć szybkowar i gotować do momentu aż mięso zmięknie. U nas zajmuje to 40 min od momentu jak szybkowar zacznie gwizdać.

Po tym czasie wyjąć mięso. Okrę wrzucić do szybkowaru i przemieszać z sosem. W razie potrzeby dodać trochę wody. W zależności ile zostało sosu z gotowania mięsa. Na okrę wyłożyć mięso. Zamknąć szybkowar i chwilkę gotować tak żeby okra zmiękła. U nas trwało to 7 min od momentu aż szybkowar zaczął gwizdać. Po tym czasie otworzyć szybkowar i podawać ze świeżym pieczywem.



sobota, 21 maja 2011

Wspaniałe greckie danie! Smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Wczoraj jadłam je po raz pierwszy i już wiem, że chcę więcej;) Wprawdzie przygotował je mój mąż a nie ja, ale uważam że danie jest tak smaczne i szkoda żeby przepis nie pojawił się na tym blogu.

W tym roku mam tyle sałaty w ogrodzie, że nie wiedziałam, co z nią zrobić. Mąż zadzwonił do mamy, która od razu znalazła sposób na zużycie sałaty, koperku i pietruszki;) Ja zerwałam sałatę i koperek, a mąż ugotował pyszną kolację.

 

Chirino frikase avgolemono

 

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny bądź jagnięciny
  • pól cebuli
  • niewielka ilość szczypiorku
  • duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 pęczki koperku
  • duża ilość sałaty. U nas cała duża miska
  • pół pęczka pietruszki
  • oregano, sól, pieprz
  • pół kostki bulionowej
  • 2 jajka
  • sok z dwóch małych cytryn

Potrzebny jest też szybkowar.

 

Mięso pokroić na sześć dużych kawałków. Czosnek pokroić na 6 części i wcisnąć w mięso. Wlać oliwę z oliwek do szybkowaru i podsmażyć mięso razem z posiekana w kostkę cebulą. Dodać około 2.5 szklanki gorącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Zamknąć szybkowar i gotować do momentu aż mięso będzie prawie miękkie. U nas zajmuje to około 20 minut od momentu jak szybkowar zacznie gwizdać:) Po tym czasie otworzyć ostrożnie szybkowar i dodać posiekaną sałatę, koperek, pietruszkę i szczypiorek. Zamknąć szybkowar i jeszcze chwilę gotować. W naszym szybkowarze zajmuje to nam około 15 min od momentu jak szybkowar zacznie gwizdać:)

Przygotować sos avgolemono.

Białka oddzielić od żółtek. Biała ubić mikserem aż się ładnie spienią, dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Powoli dodawać sok z cytryny cały czas miksując. Jak mięso z zieleniną jest gotowe, otworzyć szybkowar i odlać szklankę gorącego soku. Bardzo powoli (!) dodawać gorący sok do jajek, cały czas miksując. Trzeba to robić bardzo powoli, żeby jajka się nie ścięły. Gotowy sos wlać do szybkowaru i wymieszać delikatnie obracając szybkowarem. Jeśli sos będziemy mieszać łyżka to mięso rozpadnie się na małe kawałeczki.

 

Chirino frikase avgolemono



poniedziałek, 14 marca 2011

Wracam do pisania bloga. Już jakiś czas temu wróciłam do pisania mojego drugiego bloga, teraz czas przyszedł i na tego:)

Dzisiaj na obiad zjedliśmy języczki sędziego. Bardzo smaczne danie. Zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia. Przepis znalazłam na blogu Andrzeja i Ireny.

języczki sędziego

 

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 90 dag mielonego mięsa
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju kukurydzianego
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 duży pomidor pokrojony w plasterki (opcjonalnie)
  • 1 duży posiekany pomidor bez skórki (pominęłam)
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu wołowego lub z kurczaka
  • pół szklanki soku z limonki (zastąpiłam sokiem z jednej małej cytryny)
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy (pominęłam)

Bakłażana pokroić wzdłuż na długie plastry. Posypać solą i odstawić na godzinę. Usunąć wodę i sól. Osuszyć. Rozgrzać oliwę i smażyć plastry bakłażanów z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Bakłażany można upiec w piekarniku. Każdy plaster posmarować oliwą, wyłożyć na blaszkę i piec 20 – 30 minut w temperaturze 175 stopni. W międzyczasie wymieszać mięso z cebulą, solą i pieprzem. Formować kiełbaski. Każdą kiełbaskę owinąć plasterkiem usmażonego lub upieczonego bakłażana. Układać w naczyniu do zapiekania. Można obłożyć plasterkami pomidora. Przygotować sos. W rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy i podsmażyć cebulę. Dodać posiekanego pomidora, sól, pieprz oraz kurkumę. Dodać sos pomidorowy, bulion oraz sok z limonki. Przykryć i gotować przez 15 minut. Sosem polać przygotowane wcześniej „języczki” Przykryć folią i piec przez ok. godzinę w temperaturze 225 stopni.

języczki sędziego

niedziela, 28 marca 2010

Tym razem będzie wpis bez przepisu. Chciałabym tylko napisać, że niestety, ale nie będę w stanie pisać tego bloga. Mam jednak nadzieję kiedyś wrócić. Niestety nie wiem kiedy. Pozdrawiam

Iwona

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30