Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
niedziela, 25 stycznia 2009

Przepyszna sałatka. Smakuje rewelacyjnie z chlebkiem pita. Widziałam ja u Anitki już jakiś czas temu, a ona znalazła go u Evenki. Ostanio widziałam piękne zdjęcie pity z bardzo podobą sałatką u Kuchareczki58. Teraz przyszła kolej na mnie. Ja skorzystałam z wersji Anitki, dodałam tylko do majonezu 2 ząbki czosnku i odrobinę papryki.

sałatka gyros

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • majonez
  • keczup
  • przyprawa "Gyros"
  • olej lub oliwa
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • trochę słodkiej papryki


Piersi kurczaka pokroić w niezbyt drobną kostkę. Przyprawę "Gyros" wymieszać z oliwą i taką marynatą posmarować dokładnie mięso. Odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet do 12 godzin).  Po tym czasie mięso podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.

Układać warstwami w przezroczystej salaterce:

1 - kurczak
2 - cebula
3 - warstwa ketchupu
4 - ogórki (pokrojone w kostkę)
5 - kukurydza (oczywiście odcedzona)
6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego) -  ja wymieszałam majonez z czosnkiem i papryką
7 - poszatkowana kapusta

Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

sałatka gyros z pittą

niedziela, 18 stycznia 2009

Bardzo smaczne danie. Trzeba tylko uważać z solą, bo boczek często jest słony. Podaje proporcję na jedną roladę.

Składniki:

  • 5x5 plasterków boczku
  • pół cebuli,
  • duży ząbek czosnku
  • kawałek pora
  • papryka słodka, pieprz, oregano, sól (jeśli boczek nie jest słony, ja pominęłam sól)
  • mięso mielone, około 150-200g


Z plasterków boczku zrobić przeplatankę jak na zdjęciu. Poodcinać wystający z przeplatanki boczek tak żeby powstał równy kwadrat. Cebulę pokroić w kostkę, por w plasterki. Podsmażyć resztki boczku, cebulę, por i przeciśniety przez prasę czosnek. Przeplatankę z boczku posypać obficie paryką, można też posypać dodatkowo oregano. Na boczek wyłożyć mięso mielone, posypać je oregano.

przeplatanka z boczku

 

Następnie wyłożyć cebulę z porem i zwinąć wszystko jak na zdjęciu. Podsmażyć roladę z wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju.

 

 przeplatanka z boczku

Następnie włożyć roladę do żaroodornego naczynia i piec w 200 st C około 20-30min. A tak wygląda efekt końcowy:)

przeplatanka z boczku

 

przeplatanka z boczku

 

 

czwartek, 15 stycznia 2009

I learnt about Bloggeraid and their current project a couple of days ago. I thought it was a great idea to write a Cookbook and I wanted to participate in this project. I emailed the administrators to ask about more details. I was so excited about the fact that I could help and that my recipe would be in a REAL COOKBOOK. The book will be published with 100% of the profit from sales being directed to the specific programs of The World Food Programme (WFP), the United Nations frontline agency.  It is great, isn’t it? You can find more information about this project on the Bloggeraid website so... no go to the kitchen, cook something original, take a picture of your dish and post a recipie with a picture to administators. Simple:)

I prepared stuffed mushrooms. I love mushrooms, meat and cheese so mushrooms stuffed with meat and cheese are perfect to me and not only to me. My hunsband loves them as well:)

Here it is:)

 

stuffed mushrooms

niedziela, 04 stycznia 2009

Dawno mnie tutaj nie było. Od kiedy piszę moje kulinarne blogi tak jakoś wychodzi, że więcej wpisów pojawia się na moim blogu o słodyczach. Nie zapomniałam jednak o tym blogu;)

Paparyka nadziewana fetą to bardzo smaczna przekąska. W Grecji podaje się to danie jako meze czyli właśnie przystawkę. Przez całe życie nie zjadłam tyle sera fety co jem od czasu kiedy poznałam mojego męża. Grecy jedzą prawie wszystko z fetą. Tym razem papryka z fetą:)

 

Składniki:

  • kilka czerwonych słodkich papryk
  • 1 opakowanie sera fety
  • trochę twarogu ( można pominąć i zamiast twarogu dodać trochę więcej fety)
  • 150 g boczku (można pominąć i nadziać paprykę samym serem)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 czubate łyżki posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • chleb

 czerwona papryka

 

Nagrzać piekarnik do 200 st C. Paprykę umyć i ostrożnie oczyścić z nasion, tak żeby nie ich nie uszkodzić. W misce rozetrzeć widelcem fetę i twaróg aż będą miękkie. Dodać podsmażony boczek, oliwę, pietruszkę. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Jeżeli feta jest bardzo słona to pominąć sól. Nadziać paprykę masą z sera uciskając łyżką żeby dobrze wypełnić paprykę. Zostawić około 1 cm od góry i przycisnąć nadzienie kawałeczkiem chleba tak żeby ser nie wypłynął w czasie pieczenia. Przykryć każdą paprykę odkrojoną od niej częścią. Ułożyć papryki w natłuszczonej formie i piec około 20 min w 200 st C aż zmiękną. Po upieczeniu usunąć chleb i podawać.

 

papryka nadziewana fetą

 

i jedna żółta paryka bo zabrakło mi czerwonych;)

 

papryka nadziewana fetą