Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
piątek, 29 stycznia 2010

W końcu miałam okazję wypróbować moja nową patelnię, którą dostałam za udział w akcji Gotujemy po polsku II, zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja. Nagrodę ufundował olej kujawski. Sponsor zabawy nie tylko przysłał mi wspaniała patelnię do grilowania, ale też bardzo dobry olej kujawski z pierwszego tłoczenia 3 ziarna.

Szaszłyki wyszły rewelacyjne! Na pewno jeszcze kiedyś je zrobię. Przepis widziałam na kilku blogach, u Majanki, Anitki i Ireny i Andrzeja.

Argentyńskie szaszłyki z kurczaka


Składniki:

  • patyczki bambusowe
  • pół szklanki oleju
  • pół łyżeczki świeżego oregano (dałam suszone)
  • pół zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • sól
  • 4 piersi z kurczaka
  • pieprz
  • 2 cebule pokrojone w ósemki
  • 1 łyżeczka papryki sypkiej
  • 1 szklanka wiśniowych pomidorów
  • 3 posiekane ząbki czosnku

Wymieszać olej, czosnek, paprykę sypką, oregano, sól, pieprz. Dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Zamarynować.

Na patyczki nadziewać naprzemiennie kurczaka, cebulę, papryki, pomidory. Grillować przez 15-20 minut.

A tak wyglądały szaszłyki przed pieczeniem

Argentyńskie szaszłyki z kurczaka


Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

czwartek, 14 stycznia 2010

Dawno mnie tutaj nie było. To wcale nie znaczy, że nie gotuję. Gotuję, ale trochę zaniedbałam mojego bloga;) Tym razem polecam zapiekankę. Przepis znalazłam na blogu Kasi. Przepis trochę zmieniłam.

ziemniaczana zapiekanka

 

Składniki

  • ok. 1,2 – 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g chudej kiełbasy (np. podwawelskiej) – u mnie boczek i w większej ilości
  • 3 duże cebule
  • 200g oscypka – u mnie ser feta
  • olej

Sos

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Ja dodatkowo do sosu dodałam starkowany żółty ser

Ziemniaki gotujemy w dobrze osolonej wodzie. Przestudzone kroimy w plasterki i układamy w brytfance. Cebule kroimy i podsmażamy na oleju do chwili aż się mocno zarumieni. Kiełbasę kroimy w plasterki. Cebulę i kiełbasę układamy na ziemniakach. Śmietanę mieszamy z wodą, majerankiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Zalewamy ziemniaki, a górę posypujemy utartym na grubych oczkach oscypkiem bądź fetą. Ja dodatkowo posypałam zapiekankę żółtym serem Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 30 – 40 min.