Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
sobota, 28 lutego 2009

Planowałam już od dłuższego czasu zrobić gołąbki, ale w UK nie jest łatwo znaleźć kapuste która się nadaje do gołąbków. Wszystkie kapusty tutaj są jakieś takie mocno zbite. Kupuje z reguły kapustę włoską do gołabków. Tym razem jednakposzłam na łatwizne i zrobiłam gołąbki z przepisu Ani.

 gołąbki inaczej

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej,
  • 50 dag mielonego mięsa,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 1 1/2 szklanki ryżu,
  • 4 jajka, (wydaje mi się że 1-2 by wystarczyły)
  • sól,
  • pieprz,
  • wegetta,
  • 1 przecier pomidorowy,

Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski. Dodać surowe mięso mielone, kaszę mannę, jajka, surowy ryż oraz przyprawy. Moja masa wyszła bardzo rzadka i musiałam dodać trochę bułki tartej. Formować gołąbki i piec na oleju na złoty kolor.
W dużym garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem przecieru, następnie włożyć gołąbki i dusić około 45 min. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć, pozostały sos zagęścić 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody. Zagotować i doprawić według własnego smaku.

poniedziałek, 23 lutego 2009
foodelek: przepisy tygodnia

Skordalia, czyli grecki sos czosnkowy, choć nie wiele ma wspólnego z sosem;) Potrawa bardzo podobna do pure z ziemniaków. Tradycyjne serwuje się skordalia z rybą 25 marca, w niedziele palmowa i 6 sierpnia. Oczywiście Grecy jedzą skordalia również bez okazji. Jeśli ktoś lubi pure ziemniaczane i czosnek to polecam:)

 

 

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1/2 - 3/4 filiżanki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • sok z połowy cytryny, bądź ocet do smaku

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Dokładnie podusić. Dodać oliwę, przeciśnięty przez prasę czosnek, sok z cytryny, sól do smaku i dobrze wymieszać.

Podawać z rybą, smażoną cukinią bądź bakłażanami.

skordalia

sobota, 21 lutego 2009

Przepis pochodzi z zamknętego już bloga Kuchnia pachnąca bazylią. Bardzo smaczne kotlety:)

Składniki:

  • kilogram mielonego chudego mięsa
  • 2-3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • bułka
  • sól,pieprz
  • oliwa
  • bułka tarta do panierowania
  • łyżka masła


1 cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła. Resztę cebuli zetrzeć do mięsa, wycisnąc ząbki czosnku , doprawić. Namoczoną bułkę w odrobinie wody odcisnąć, rozdrobnić i dodać do mięsa. Dobrze wyrobić. Jeśli mięso klei się do dłoni , nalej odrobinę oliwy na dłon i wyrabiaj.
Kotlety panieruj  w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Obrumienione kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 20 min do nagrzanego piekarnika -180 st C, nakryte folią aluminiową stroną matową na wierzch.

kotlety mielone Szamana

niedziela, 15 lutego 2009

Nie miałam dzisiaj pomysłu na obiad. Jakaś taka mało twórcza ostatnio jestem;) Zajrzałam na blog Anitki żeby znaleźć coś smacznego i niezbyt skomplikowanego. Zrobiłam kurczaka zapiekanego pod kołderką. Całkiem smaczne danie:)

kurczak pod pierzynką

 

Składniki:

  • piersi z kurczaka lub filety z ryby
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • garść startego żółtego sera
  • tarta bułka
  • przyprawy (np. papryka ostra, papryka słodka, pieprz ziołowy)


Kurczaka lekko rozbić i zamarynować w pikantnych przyprawach (np. papryka ostra, papryka słodka, pieprz ziołowy). Ja dodatkowo posypałam kurczaka niewielką ilością soli. Z rybą postąpić podobnie, tylko oczywiście bez rozbijania.

Ułożyć na blasze wyłożonej folią do pieczenia. Majonez, musztardę, ser - wymieszać i nałożyć grubą warstwę na filety. Posypać tartą bułką.

Piec w temperaturze 200°C, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

 

środa, 04 lutego 2009

To że lubię ciasto francuskie to już chyba wiadomo;) Robiłam już kilka wersji tego ciasta na słodko, był też kurchak w cieście francuskiem a teraz przyszła pora na takie niby-muffinki. Widziałam je kiedyś na kilku blogach, nawet nie pamiętam gdzie.

ciasto francuskie

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • sos pomidorowy
oraz dodatki takie jakie lubimy, np oliwki, ser, szynka, boczek itd.


Forme do pieczenia muffinek wysmarować tłuszczem. Ciasto pokroić w kwadraty pasujące do foremek do pieczenia tak, żeby trochę wystawało z formy. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i ułożyć dodatki. Posypąć żółtym serem.

Piec około 15-20 min w 200C aż ciasto i ser ładnie się zrumienią.