Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
piątek, 21 listopada 2008

Hummus kojarzy mi się z Grecją choć wcale z niej nie pochodzi. Niemniej jest tam bardzo popularny i można go znaleźć w każdej restauracji. Smakuje bardzo dobrze, szczególnie z pittą... najlepiej własnej roboty. Polecam zarówno hummus jak i pittę:)

 

 hummus

 

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez prasę
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki tahini
  • sól, pieprz, trochę zmielonego kmniku i papryki
  • przegotowana, ostudzona woda

Ciecierzycę odcedzić, przepłukać wodą. Ciecierzycę, oliwę, czosnek, tahini i sok z cytryny wrzucić do blendera i przetrzeć na miazgę. Dodać trochę przegotowanej i ostudzonej wody żeby otrzymać odpowiednią kosystencję. Hummus powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i kmninkiem.


PS

no to znikam na jakiś czas....

sobota, 15 listopada 2008

To już drugi przepis na ciasto na pizzę u mnie na blogu. Ten przepis znalazłam u Doroty. U niej spód był bardzo cienki, ja jednak nie rozwałkowałam aż tak bardzo ciasta i pizza wyszła trochę grubsza, czyli taka jaką lubimy.

pizza

Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):

  • 1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli


Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Spód posmarować sosem.

 ciasto na pizzę

Ja zawsze robię sos z jednego przepisu, bo bardzo nam smakuje  Wyłożyć nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260oC). Ja piekłam tylko 10 minut. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Podawać gorącą :)

Tutaj jeszcze przed pieczeniem...

pizza przed pieczeniem

 

... i po upieczeniu

pizza

wtorek, 11 listopada 2008

Tutaj znajdziecie podsumowanie zabawy "Gotujemy po polsku".

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

Kiedyś robiłam te kotlety dość często, ale jakoś ostatnio o nich zapomniałam. Przypomniało mi się jak zobaczylam je na blogu Edyty. Pyszne:)

 

Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

 

Składniki na 10-12 sztuk:

na kotleciki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła do przysmażenia cebuli
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików


na sos :

  • 30dag pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz


Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i zdjąć skórkę. Można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Przepuścić je przez praskę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i ostudzoną cebulę. Przyprawić i wymieszać.
Z ciasta formować niewielkie kulki, obtaczać w bułce tartej i na desce spłaszczać je delikatnie dłonią tak, żeby powstały kotleciki. Usmażyć na oleju na złoty kolor.

Przygotować sos: pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na maśle usmażyć cebulę, dodać pieczarki, posolić, żeby puściły sok i usmażyć. Gdy cały płyn odparuje, dodać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Do sosu dodać śmietanę, pieprz i jak trzeba to jeszcze trochę soli. Można posypać natką.

Ciepłe kotleciki podawać z sosem.

Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

piątek, 07 listopada 2008

Bardzo lubię krokiety. Kto ich zresztą nie lubi?;) Myślę, że to typowo polska potrawa i świetnie bedzie pasować do naszej zabawy:)

 

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • mąka
  • 1 jajko
  • mleko

Ciasto naleśnikowe robię "na oko" więc ciężko mi podać proporcje.

Ponadto:

  • 60 dag pieczarek
  • cebula
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, olej

krokiety z pieczarkami

Zrobić ciasto naleśnikowe. Zmiksować makę z jajkiem i mlekiem oraz szczyptą soli. Ciasto nie powinno być za gęste. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę. Po chwili dodać pieczarki. Smażyć aż odparuje woda z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem.
Na natłuszczonej patelni usmażyć cieńkie naleśniki. Na środku naleśników rozsmarować cienką warstwę farszu, pozostawiając nieposmarowane brzegi. Dwa przeciwległe brzegi naleśniki składać do środka, a następnie zrolować krokiety. Krokiety panierować w roztrzepanym jajku oraz tartej bułce. Usmażyć na rumiano na patelni.

krokiety

 
1 , 2