Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
sobota, 28 listopada 2009

Lubimy wszystko z sezamem. Chleb z sezamem, sezamki, sznycle z sezamem i te skrzydełka też nam smakowały. Z przepisu Ireny i Andrzeja.

Skrzydełka pieczone w sezamie

Składniki:

  • pół kilograma kurzych skrzydełek (ja zrobiłam z 1 kg)
  • pół szklanki mleka (mi wystarczyło mniej)
  • 3/4 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól, pieprz.

Wymieszać sezam, bułkę, pieprz oraz sól. Skrzydełka moczyć w mleku, a następnie panierować w sezamie z bułką. Wykładać na blaszce na papierze do pieczenia. Piec ok. 45 minut aż będą chrupiące.

środa, 18 listopada 2009

Placek pasterza jest bardzo popularny w UK. Po przyjeździe do UK raz kupiłam gotowy w sklepie, ale średnio mi smakował. Tym razem postanowiłam go zrobić w domu. Placek wyszedł pyszny, dużo lepszy niż się spodziewałam. Choć powinnam była się spodziewać, że będzie pyszny, bo przepis znalazłam na blogu Cuda.wianki :)

 

placek pasterza

Składniki:

  • 250g mięsa mielonego indyczego
  • 250g mięsa mielonego wołowego
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 750ml wrzątku plus 1 kostka bulionowa wołowa
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarnkami gorczycy)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, natka pietruszki
  • odrobina sosu sojowego

ponadto:

  • olej do smażenia
  • masło do puree
  • kawałek masła na wierzch

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Rozgnieść z masłem (ilość w zależności od upodobań) na gładkie puree. Wymieszać z musztardą. Odstawić.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Selera w cienkie talarki, a marchewki zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Mięso mielone (oba rodzaje) przesmażyć na odrobinie oleju na brązowo. Dodać cebulę, marchew oraz seler. Smażyć razem, mieszając od czas do czasu. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i smażyć chwilę razem, po czym wlać na patelnie bulion (rozdrobnić kostkę wołową we wrzątku). Dusić (najlepiej pod przykryciem) 20-30 minut, dopóki woda nie odparuje, a sos zrobi się gęsty. Pod koniec dodać przyprawy oraz sos sojowy.

W naczyniu żaroodpornym rozłożyć mięso z sosem, na to ziemniaczane puree. Widelcem wyrzeźbić szlaczek. Kawałek masła pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć na zapiekance.

Piec 30-40 minut w 180 stopniach.

Serwować gorące, najlepiej z ulubiona surówką.

sobota, 14 listopada 2009

Jak zrobić ładne zdjęcia żeberkom? Mi się nie udało, ale zapewniam że smakują wyśmienicie. Nigdy wcześniej nie jadłam żeberek, bo ich nie lubiłam, ale te są wyśmienite! Przepis znalazłam na blogu Kuchareczki. Polecam!

Żeberka rozpływające się w ustach

Składniki:

  • 2 kg żeberek
  • 3-4 cebule
  • 3 łyżki miodu
  • 2 butelki ketchupu (koniecznie ostrego z Pudliszek, 480g każda butelka)
  • sól, ewentualnie chili

Żeberka posolić i obsmażyć do zrumienienia. Wyjąć z patelni i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Miód i ketchup wymieszać. Na żeberka, układamy cebulę i całość polewamy sosem ketchupowo-miodowym. Można doprawić chili.  Piec w piekarniku ok. 1,5 godziny.

niedziela, 08 listopada 2009

Skoro gotujemy po polsku to nie może zabraknąć barszczu:) Najlepiej podawać go z pasztecikami. U mnie niestety bez nich, bo nadal nie mam czym mięsa zmielić;) Barszcz to moja druga propozycja w ramach zabawy "Gotujemy po polsku" zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja i sponsorowanej przez stronę zPierwszegoTłoczenia.pl .

barszcz pitny

 

Gotujemy po polsku! - edycja II

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • 1 kg buraków
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kwasek cytrynowy
  • cukier, sól, pieprz
  • 1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek

Buraki obrać, pokroić w plastry, posypać cukrem i odstawić na kilka godzin, by puściły sok.

Ugotować wywar z włoszczyzny. Dodać do niej 1 liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Odcedzić, warzywa wyrzucić.

W osobnym garnku, w niewielkiej ilości wody, ugotować buraki.

Następnie połączyć w jednym garnku wywar z warzyw i buraki wraz z wodą z ich gotowania. Całość delikatnie podgrzewać, nie dopuścić do zagotowania. Doprawić solą, pieprzem, kwaskiem i w razie potrzeby cukrem. Dodać też oliwę z oliwek i dobrze wymieszać.

piątek, 06 listopada 2009

Uwielbiam zrazy. Moja mama robi najlepsze zrazy na świecie, ale te wcale nie są  gorsze;) Przecież wiadomo, że nie ma jak u mamy:) Zrazy dodaję do zabawy "Gotujemy po polsku" zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja. Zabawie patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl .

zrazy zawijane

Gotujemy po polsku! - edycja II

 

 

 

 

 

Składniki:

• 1 kg wołowiny

• kilka ogórków kiszonych

• 10 dag słoniny bądź boczku

• cebula

• 2 liście laurowe

• kilka ziaren ziela angielskiego

• olej bądź smalec do smażenia

• łyżka mąki

• kostka wołowa Knorr

• sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1,5 - 2 cm

Rozbić tłuczkiem z obu stron, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa ułożyć kawałek cebuli, 1/4 bądź pół ogórka przekrojonego wzdłuż i kawałeczek boczku bądź słoniny. Płaty mięsa, ciasno zwinąć i obwiązać nitką.

Zrazy zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać rozpuszczoną kostkę wołową, liście laurowe i ziele angielskie. Podlać wodą, przykryć przykrywką i dusić do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby dodając wody. Ja dusiłam zrazy ponad 2 godziny.

Miękkie zrazy wyjąć, usunąć nitki. Wyjąć liście laurowe i ziele. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać do sosu, zagotować. Doprawić solą i pieprzem i włożyć zrazy.

zrazy zawijane

 
1 , 2