Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
poniedziałek, 28 grudnia 2009

Łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne, idealne np. na Sylwestra. Ja zrobiłam dwie wersje, jedną z żółtym serem i drugą z żółtym serem i fetą. Te z fetą miały bardziej wyrazisty smak i bardziej nam smakowały ... no ale to sprawa gustu. Pomysł na paluchy zaczerpnęłam z bloga Doroty.

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Składniki:

  • 2 gotowe arkusze ciasta francuskiego
  • ser feta bądź ser żółty, dowolna ilość
  • 1 jajko

Na drobnej tarce zetrzeć żółty ser. Można doprawić go do smaku papryką bądź chili. Jeśli używamy fety to należy ją pokruszyć.

Na oprószonym blacie położyć jeden arkusz ciasta francuskiego, posmarować go rozbełtanym jajkiem. Posypać serem, ser lekko przycisnąć do ciasta, żeby się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie - posmarować jajkiem. Górę posypać żółtym serem, znowu lekko go przyciskając do ciasta.

Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1.5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach. Paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200oC przez około 13 - 15 minut.

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

czwartek, 24 grudnia 2009

Nareszcie Święta!:) Z tej okazji chciałabym Wam życzyć radosnych Świąt w gronie rodzinnym oraz wszystkiego dobrego w Nowym 2010 Roku :)

Iwona

18:53, iis111 , Inne
Link Komentarze (8) »