Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
sobota, 29 marca 2008

Pokochalam Grecka, oj pokochalam:) Feta mniam, papuciaka, pasticio, gemista, wszystko mniam. Bede zamieszczac wiecej przepisow z kuchni greckiej, ktora uwielbiam. Tutaj cos bardzo prostego... "sos".

Pyszny sos do mięs, troche podobny do naszej mizerii. Ja też bardzo go lubie z ziemniakami pieczonymi.

Oto przepis:

  • 0,5 l naturalnego pełnotłustego jogurtu, musi byc gęsty (grecki;))
  • świeży ogórek, ale nie ten metrowy, bo to trochę za dużo;)
  • 2-3 duże ząbki czosnku, sos ma mieć ostry smak
  • 2 łyżky oliwy z oliwek
  • sól
  • oregano bądź mięta (co kto woli)

Ogórek zetrzeć na dużych oczkach, posolić. Gdy puści sok, odcisnąć. Dodać rozgnieciony czosnek, oliwę, oregano bądź miętę i jogurt. Smakuje świetnie z mięsem.

Mozna podac np tak:)

tzatziki

... i kolejny wpis przeniesiony z drugiego bloga:D

Naleśniki lubie z dżemem, serem, nutellą i bananami, ale lubie też naleśniki zapiekane. Moje ulubione to ze szpinakiem i fetą.

Dzisiaj na obiad jedliśmy naleśniki:)

Farsz:

  • szpinak mrożony ( ja biore pół paczki na jedno opakowanie fety)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • opakowanie fety ( można też dodać do fety trochę twarogu). Jak dla mnie to czym wiecej fety tym lepiej
  • trochę masła i mleka
  • sól
  • pieprz

Szpinak rozmrozić. Masło rozpuść w garnku, wrzuć roztarty czosnek i szpinak. Dodać troche mleka i dusić przez chwilę. Ostudzić, dodać rozgnieconą widelcem fetę, sól i pieprz.

Usmażyć naleśniki i posmarować je farszem, zwinąć. Ułóżyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Zalać śmietaną wymieszaną z mlekiem i przyprawioną solą i pieprzem badź sosem beszamelowym. Ja wolę z beszamelem. Posypać żółtym serem. Zapiec w piekarniku.

 

 Zapiekane naleśniki

Druga wersja jest z papryką i kukurydzą. Naleśniki te lepiej zalać sosem pomidorowym, polać śmietaną i posypać startym serem. Ja tym razem zalałam beszamelem, bo nie chciało mi sie robić sosu pomidorowego dla kilku naleśników, które zostały:D
Zapiekane naleśniki

Kolejny wpis przeniesiony z drugiego bloga.

Prosty przepis i calkiem calkiem...najlepsze sa swieze.... choc nie spodziewajcie sie nic specialnego;) Poprostu kielbaska w ciescie;)

Zrobic trzeba ciasto. Takie zwykle kruche…

 0.5kg maki2 jajka20dkg margaryny

plaska lyzeczka proszku do pieczenia

smietana

Wyrobic ciasto. Jeśli jest za twarde to dodac troche smietany. Rozwalkowac. Wyciskac szklanka krazki. Na krazek polozyc nie za cienki plaster kielbasy, przykryc drugim krazkiem ciasta i zlepic. Posmarowac jajkiem, posypac kminkiem bądź sezamem i upiec i... zjesc :D

kielbaska w ciescie

paszteciki

Paszteciki sa "stare", bo pochodza z mojego drugiego bloga. Postanowilam je przeniesc tutaj, bo do slodyczy nie pasuja;)

Paszteciki sa takie troche "naodwal", bo nie chciało mi się spędzić wiecej czasu w kuchni i formować ładne, kształtne paszteciki. Zawinęłam je więc w ciasto, pokroiłam i ... smakuja tak samo jak te "kształtne", które kiedyś robiłam jak byłam jeszcze troszkę mniej leniwa;)

Ciasto jest drożdżowe:

  • 0,5kg mąki
  • 0,5 kostki drożdży
  • 1 jajko
  • troche roztopionego i ostudzonego masła
  • mleko i cukier na rozczyn
  • szczypta soli

Zagnieść ciasto drożdżowe i poczekać aż wyrośnie.

Nadzienie:

  • cebula
  • pieczarki
  • sól
  • pieprz

Cebulę pokroić, podsmażyc, dodać drobno pokrojone pieczarki ( ja je tarkuje na dużych oczkach, bo jest szybciej i łatwiej:D) Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować i kroić w kwadraty, nadziać pieczarkami i zlepić rogi. Można robić paszteciki w kształcie pierogów, bądź (dla leniwych) rozwalkować , nalożyć farsz, zwinąć w rulonik i pociać nożem tak jak na zdjeciu:D

Paszteciki posmarować białkiem i posypać sezamem. Upiec i zjeść:D

Pyszne są oczywiscie z barszczem.

Paszteciki z pieczarkami

 

poniedziałek, 24 marca 2008

Uwielbiam krokiety, szczególnie z pieczarkami albo z miesem mielonym i kapustą kiszoną. Te są zupelnie inne niż nasze tradycyjne. Kiedyś Patricia zaprosiła mnie na hiszpańskie krokiety, były bardzo podobne do tych, ale jednak inne. Robiłam kilka razy hiszpańskie krokiety, ale te są dużo lepsze. Nam bardzooooo smakowały.

krokiet

Składniki:

  • 9 łyżek mąki
  • ok. 3/4 szkl. mleka
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 2 żółtka
  • 2-3 plasterki szynki
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz


    Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, podsmażyć, a następnie rozprowadzić mlekiem (jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta to należy dolać trochę mleka, ale nie za dużo, bo będzie źle się potem formować krokiety). Odstawić z ognia, dodać starkowany ser, żółtka i dobrze wymieszać. Ostudzić i wstawić do lodówki na 15 minut. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem. Łyżką nabierać porcje masy i formować krokiety. Panierować w roztrzepanym jajku i tartej bułce, smażyć na rumiano. Krokiety smaży sie bardzo szybko. Zanim ułożyłam wszystkie na patelni pierwsze trzeba było juz obracać. Krokiety są mniam mniusie, szczególnie gorace z pysznym roztopionym serem w środku. chyba śmiało moge powiedzieć, że moglabym je dopisać do listy moich ulubionych dań. Przepis pochodzi z blogu Arabeski.

 krokiet od środka

 
1 , 2