Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
sobota, 28 marca 2009

To niesamowite jak często smaczne potrawy powstają z niewyszukanych składników i ... lenistwa;) Jakoś nie specialnie chciało mi się myśleć co zrobić na obiad. W lodówce znalazłam ser, boczek, pieczarki i ziemniaki i wymyśliłam sobie taką oto zapiekankę. Proste i smaczne danie.

 Zapiekanka z ziemniaków

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 400 g boczku
  • 400 g pieczarek
  • 250 g żółtego sera
  • cebula
  • sól, pieprz
  • olej

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w plasterki. Cebulę podsmażyć z pieczarkami, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Ser starkować.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć połowę ziemniaków. Ułożyć na nie pieczarki z cebulą i boczek. Przykryć resztą ziemniaków. Wierzch zapiekanki posypać serem. Można też posypać na wierzchu papryką słodką. Piec w 180 st C przez około 30-45 min aż ser się ładni zrumieni.

zapiekanka z ziemniaków

poniedziałek, 23 marca 2009

Co to by były za Święta bez prawdziwego żurka? Żurek to moja pierwsza propozycja w ramach kuchni wielkanocnej. Tym razem ugotowałam żurek z przepisu Liski. Wydaje mi się, że dodałam trochę za dużo śmietany i żurek wyszedł dość jasny, ale i tak był smaczny.

 

 

 

 

 

Zakwas na żurek:

  • 10 łyżek mąki żytniej razowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1,5 szklanki (375 ml) wody


Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.

Żurek

  • 5 grzybów suszonych
  • 1 włoszczyzna
  • 2-3 litry wody
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka pieprzu i 3 ziela angielskiego
  • majeranek, sól, pieprz
  • śmietana
  • jajka ugotowane na twardo ( 1 na osobę)

Grzyby zalewamy ciepłą wodą w wieczór poprzedzający gotowanie zupy.
Na drugi dzień obieramy włoszczyznę, wkładamy do garnka z przyprawami i grzybami (ja używam również wody z grzybów przecedzonej przez sitko), zalewamy wodą i gotujemy tak długo, aż powstanie wywar o intensywnym zapachu. Najlepiej jest gotować włoszczyznę na bardzo malutkim ogniu ok. 45 minut do godziny. Dodajemy zakwas - (tylko wodę, bez mąki!), ewentualnie uzupełniamy wodą. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną.
Podajemy z jajkami przekrojonymi na połówki lub ćwiartki, posypane leciutko roztartym majerankiem.

żurek

sobota, 21 marca 2009

Bardzo lubię pieczarki i dlatego dość często pojawiają się na naszym stole. Pomyślałam, że skoro obtacza je się w jajku to mogłabym je dodać do zabawy "jajka po prostu":) Pieczarki przygotowuje się bardzo szybko i smakują wyśmienicie.

 

 

 

 Składniki:

  • 10 pieczarek
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia

Pieczarki umyć i przekroić na pół bądź na trzy części. Jajka roztrzepać widelcem. Pieczarki maczać w jajku i bułce tartej. Posypać solą i pieprzem do smaku. Smażyć na maśle.

pieczarki

Niedawno zobaczyłam na blogu Wedelki ten przepis i bardzo mi sie spodobał. Przepis pochodzi z bloga Kasi. Zupa nie tylko ma ładny wiosenny kolor, ale też dobrze smakuje, nawet mojemu mężowi który zup za bardzo nie lubi. Gotowałam ją dwa razy w ciągu ostatniego tygodnia, a to dlatego że przygotowuje ją się w kilka minut i smakuje bardzo dobrze. Polecam!

zupa-krem z zielonego groszku

Składniki:

  • pół paczki mrożonego zielonego groszku,
  • pół litra rosołu (może być z kostki),
  • 1 cebulka,
  • oliwa z oliwek,
  • 100 ml śmietanki (18%),
  • sól i pieprz.

Cebulę kroimy i podduszamy w garnku na oliwie. Dorzucamy zielony groszek (bez rozmrażania), mieszamy i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Gotujemy do miękkości.

Następnie zupę miksujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietankę. Mieszamy.
Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym. My jedliśmy zupę z świeżą pittą:)
 

wtorek, 17 marca 2009

Popularny sposób podawania jajek w Grecji. Avga me domates, czyli jajka z pomidorami.
Czas przygotowania około 20 min.

 

 

 

 

jajka z pomidorami

Składniki (porcja dla jednej osoby):

  • 2 jajka
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Na patelni podgrzać oliwę. Pomidory starkować na tarce i wrzucić na patelnię. Posolić do smaku. Smażyć od czasu do czasu mieszając aż woda odparuje. Wbić jajka, tak żeby nie uszkodzić żółtek. Smażyć na
wolnym ogniu. Ostrożnie polewać białka sosem pomidorowym, omijając żółtka. Jak białka się zetną to potrawa jest gotowa:) Żółtka powinny być płynne.

jajka z pomidorami

 
1 , 2