Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
poniedziałek, 14 marca 2011

Wracam do pisania bloga. Już jakiś czas temu wróciłam do pisania mojego drugiego bloga, teraz czas przyszedł i na tego:)

Dzisiaj na obiad zjedliśmy języczki sędziego. Bardzo smaczne danie. Zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia. Przepis znalazłam na blogu Andrzeja i Ireny.

języczki sędziego

 

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 90 dag mielonego mięsa
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju kukurydzianego
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 duży pomidor pokrojony w plasterki (opcjonalnie)
  • 1 duży posiekany pomidor bez skórki (pominęłam)
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu wołowego lub z kurczaka
  • pół szklanki soku z limonki (zastąpiłam sokiem z jednej małej cytryny)
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy (pominęłam)

Bakłażana pokroić wzdłuż na długie plastry. Posypać solą i odstawić na godzinę. Usunąć wodę i sól. Osuszyć. Rozgrzać oliwę i smażyć plastry bakłażanów z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Bakłażany można upiec w piekarniku. Każdy plaster posmarować oliwą, wyłożyć na blaszkę i piec 20 – 30 minut w temperaturze 175 stopni. W międzyczasie wymieszać mięso z cebulą, solą i pieprzem. Formować kiełbaski. Każdą kiełbaskę owinąć plasterkiem usmażonego lub upieczonego bakłażana. Układać w naczyniu do zapiekania. Można obłożyć plasterkami pomidora. Przygotować sos. W rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy i podsmażyć cebulę. Dodać posiekanego pomidora, sól, pieprz oraz kurkumę. Dodać sos pomidorowy, bulion oraz sok z limonki. Przykryć i gotować przez 15 minut. Sosem polać przygotowane wcześniej „języczki” Przykryć folią i piec przez ok. godzinę w temperaturze 225 stopni.

języczki sędziego