Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
niedziela, 27 kwietnia 2008

Gemista po grecku oznacza nadziewać i tak się nazywa bardzo popularna w Grecji potrawa. Nadziewa się papryke, pomidory, bakłażany, cukinie a nawet cebule. Ja zmodyfikowałam przepis i nadzienie jest bardzo podobne do tego co robimy do gołąbków. W orginalnym przepisie wyjmuje sie miąższ z pomidorów, bakłażanów, rozdrabnia i dodaje sie do farszu. Ja tym razem nadziewałam papryke więc i tak miąższu nie było:)

gemista

Gemiste zawsze robie "na oko" więc ciężko mi podać dokładne ilości składników.

około 350-400 g mięsa mielonego

pół szklanki ryżu

mniej niż pół puszki pomidorów (u mnie sieved tomatoes)

mała cebula

2-3 ząbki czosnku

pietruszka (najlepsza świeża), oregano, sól, pieprz

warzywa (u mnie kilka papryk)

Ryż ugotować, nie musi być zupełnie miękki. Cebule podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ryż wymieszać z mięsem, rozgniecionym czosnkiem, celubą, pomidorami i przyprawami. Nadziać warzywa. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Podlać bulionem i piec około 50-60 min w 180 st C.

gemista

czwartek, 24 kwietnia 2008

Pizza idealna! Najlepsza jaką kiedykolwiek upiekłam:) Przepis znalazłam na blogu White Plate.

pizza

Ciasto jest cienke i takie pyszne. Sos jest rewelacyjny. Mogłabym zachwalać i zachwalać. Goraco polecam!

Z podanych skadników można zrobić jedna pizze o średnicy około 25cm. Lepiej od razu zrobić dwie, bo pizza jest tak dobra, że raczej nikt nie chce się nią dzielić;) Ja w każdym bądź razie moją się nie dzieliłam;)

Ciasto na pizzę

Ciasto:

ok. 3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta

Wszystkie składniki zagnieść. Uformować kulę, posmarować ją łyżką oliwy i odłożyć do miski na 1 h do wyrośnięcia. Przykryć miske ściereczką.

Sos pomidorowy:

230 g pomidorów z puszki
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczka suszonej bazylii
1/4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Doprowadzic do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy 25 cm. Położyć na papierze do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym i układać na wierzchu dowolne składniki (u mnie mozzarella, szynka, oliwki, cebula i pieczarki). Warto, żeby pizza po rozwałkowaniu, a przed nałożeniem nadzienia, trochę odpoczęła i podrosła ok. 15 minut. Choć niekoniecznie trzeba czekać.

Piekarnik nagrzać do temp. 230 st C. Rozgrzać blachę w piekarniku.
Kładziemy pizzę do gorącego piekarnika na rozgrzaną blache i pieczemy ok. 10 minut.

Piekarnik powinien być maksymalnie gorący. Dobrze jest nagrzać go nawet godzinę przed planowanym pieczeniem.

pizza

niedziela, 20 kwietnia 2008

Znowu kurczak:) Lubie kurczaka:D Wlaściwie to jest indyk;)

Sznycle drobiowe z sezamem

Widziałam, że Agnieshia robiła coś podobnego, tylko że z płatkami kukurydzianymi. Nie wiem jak smakuje z płatkami, ale mogę zapewnic, że wersja z sezamem jest super.

 

sznycle z indyka

 

Składniki:

  • filety z indyka (lub kurczaka);
  • sól I pieprz
  • gęsta śmietana (18%);
  • 2 jajka;
  • mąka i bułka tarta;
  • uprażony sezam
Sznycle umyć, posolić I popieprzyć. Roztrzepać jajka I wymieszać ze śmietaną. Zanurzyć mięso w jajku ze śmietaną i obtoczyć w mące, wymieszanej z bułka tartą I sezamem. Ja użyłam mało mąki I bułki, bo miałam dużo sezamu. Smażymy na złoto.

Sznycle można zjeść na przykład z sałatka grecką.

Bądź z chlebkiem pita, pomidorkiem i odrobiną majonezu. Przepis na pite można znaleźć na moim drugim blogu. Polecam!

 

sznycle z pita

sznycle z salatka

piątek, 18 kwietnia 2008

 

Znowu kurczak... tym razem w sosie słodko-kwaśym.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 

Casiapaw tak zachwalala to danie na swoim blogu, że aż musiałam sprawdzić czy aby nie kłamie. Nie kłamała!;) Sos jest przepyszny. Wiele razy zamawialam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym w chińskich barach i chyba nawet odważe sie powiedzieć, że ten był lepszy od tych co do tej pory jadłam. Bardzo polecam. Przepis pochodzi z tego bloga casiapaw

tutaj zbliżenie:)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

A tutaj przepis od Casiapaw:)

Składniki:

1 marchewka,
1-2 cebule,
1 czerwona papryka,
1/2 pomarańczy,
pół garści pędów bambusa,
kilka plastrów ananasa z puszki,
1 pierś z kurczaka,
1 koncentrat pomidorowy,
1/2 szklanki soku pomarańczowego,
2-3 łyżki cukru,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
imbir,
słodka papryka w proszku.

Marchewkę kroimy w cienkie słupki, ananasa na małe cząsteczki, paprykę w paseczki, a cebulę w półplasterki. Pomarańczkę dzielimy na cząstki i obieramy z białych błonek.

W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy przecier pomidorowy i sok pomarańczowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż płyn zredukuje nieco swą objętość. Następnie dodajemy wszystkie warzywa, owoce oraz cukier, ocet i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut.

W międzyczasie umytą i osuszoną pierś kurczaka kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku oraz obtaczamy w mące pszennej. Wrzucamy na patelnię i krótko podsmażamy. Dodajemy do sosu.

W szklance rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością zimnej wody. Powoli dolewamy do sosu i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy jeszcze chwilę – sos ma wyraźnie zgęstnieć.

Podajemy z ryżem.

No i zajadamy:)

 

 

poniedziałek, 14 kwietnia 2008

Lubie wiórki kokosowe, ciasteczka kokosowe, mleczko kokosowe i teraz polubilam kurczaka w mleczku kokosowym. Pewnie nie raz wroce jeszcze do tego przepisu, bo bardzo nam smakowal "kokosowy kurczak".

kurczak

Prostow, łatwo i smacznie. Oto przepis:

Składniki:
• duża pierś z kurczaka
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek
• 2 łyżeczki curry
• 2 łyżki wiórek kokosowych
• 1 łyżeczka kurkumy
• pół łyżeczki imbiru
• duża garść rodzynek
• 400ml mleczka kokosowego
• mała puszka ananasów (200g)
• sól i pieprz do smaku


Na oliwie najpierw zeszklić cebulę i  rozgnieciony czosnek. Potem dodać pokrojone w kostkę i doprawione solą oraz pieprzem piersi z kurczaka. Dodać curry i kurkumę oraz wiórki kokosowe i rodzynki. Całość wymieszać i dodać mleko kokosowe a następnie ananasy. Pogotować aż sos trochę zgęstnieje (około 15min). Jeśli nadal sos jest dość rzadki, można go zagęścić troszeczkę odrobiną mąki rozpuszczonej w wodzie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku
Podawać z ryżem.

kurczak

 
1 , 2