Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
poniedziałek, 27 kwietnia 2009

Mięso, pieczarki i ser. Wiadomo jak to smakuje - pysznie:)

 Pierś z kurczaka z pieczarkami i serem

Składniki na dwa kotlety:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • jajko
  • bułka tarta
  • 100-150g pieczarek
  • kawałek żółtego sera
  • pól cebuli
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Pierś myjemy, przecinamy na pół, osuszamy papierowym ręcznikiem i lekko rozbijamy. Oprószamy solą oraz pieprzem. W miseczce roztrzepujemy jajko. Mięso obtaczamy w jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Nastepnie kotlety układamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy pieczarki, solimy i pieprzymy. Pieczarki smażymy aż odparuje z nich woda. Układamy je na kotletach i posypujemy je starkowany serem. Zapiekamy w 180C w piekarniku aż ser sie rozpuści.

niedziela, 19 kwietnia 2009

Czosnek to my bardzo lubimy więc dzień czosnku chętnie z wami poświętujemy;) Na moim blogu można znaleźć wiele potraw, w skład których wchodzi duża ilość czosnku. Tym razem bardzo łatwy przepis na krewetki w sosie czosnkowym.

 

 

 

 

krewetki w sosie czosnkowym

Składniki:

  • duże, obrane krewetki w ilości dowolnej
  • niewielka ilość mąki
  • oliwa z oliwek

Krewetki opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Posypać mąka i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Chwilę posmażyć aż krewetki się lekko zrumienią. Zdjąć z ognia i przygotować sos.

Sos:

  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 2-3 ząbki czosnku

Czosnek przecisnąć przez prasę i wymieszać ze śmietaną. Sos doprawić solą i polać nim krewetki.

 Krewetki w sosie czosnkowym

niedziela, 12 kwietnia 2009

W Grecji Wielkanoc będzie za tydzień i wiadomo, że wszyscy tego dnia będą jeść jagniecinę z tzatziki. Wiekszość rodzin kupuje całe jagnię i piecze je w całości w ogrodzie na ogniu. Pyszności. U nas była jagnięcina pieczona z ziemniakami... niestety wersja z piekarnika... no ale co zrobić? W tym roku niestety nie mogliśmy pojechać do Grecji na Wielkanoc.
Porcja na 4-5 osób.

 

 

 

 

Składniki:

  • 1.5-2 kg jagnięciny
  • 1.5 kg ziemniaków
  • sok z jednej cytryny
  • około 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 1-2 łyżki oregano
  • 0.5 szklanki wody
  • sól i świeżo mielony pieprz

jagnięcina pieczona z ziemniakami


Mięso opłukać w zimnej wodzie. Osuszyć ściereczką. Sól wymieszać w miseczce z pieprzem. Ostrym nożem zrobić nacięcia w mięsie. Czosnek pokroić w połówki bądź ćwiartki, obtoczyć w soli i pieprzu i powciskać w nacięcia w mięsie. Rękoma posmarować całe mięso sokiem z cytryny i oliwą (zostawić trochę do polania ziemniaków). Posypać solą i pieprzem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.Ziemniaki obrać, umyć i przekroić wzdłuż na pół. Posolić i ułożyć wokoło mięsa. Polać pozostałym sokiem z cytryny i oliwą. Posypać oregano. Wlać 0.5 szklanki wody, bez polewania mięsa i ziemniaków. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 st C przez około 1.5 -2 godz. Ja z reguły piekę przez około 45 min pod przykryciem. Później odkrywam i piekę aż mięso sie zrumieni, obracając je 2-3 razy żeby się zrumieniło z wszystkich stron. Gdy woda zbyt szybko wyparowuje należy dolać trochę wiecej w czasie pieczenia.


Jagnięcina pieczona z ziemniakami
sobota, 11 kwietnia 2009

Wielkanocny zając już po trawce biega.
Baran z krzyżem białym nawraca człowieka.
Ludzie z wszystkich miast święconkę zajadają,
I w Niedzielę Wielkanocną życzenia składają.
Tak więc ja, jak i oni przesyłamy życzenia
Zdrowia, szczęścia i miłości, w pracy powodzenia.
Niech Pańskie Zmartwychwstanie na ludziach się odbije.
Niech Jezus Zmartwychwstały też w sercach naszych żyje.

Zdrowych i Wesołych Świąt życzy

Iwona

niedziela, 05 kwietnia 2009

Gdyby tak Was zapytać jaką grecką potrawę znacie, to jestem pewna że wiekszość z Was na pierwszym miejscu wymieniłaby mousakę. Mousaka to poprostu smak Grecji. Bardzo tłuste i kaloryczne a zarazem pyszne danie.

PS

Spis treści gotowy :)

mousaka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 bakłażany
  • 0.5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100-150 g żółtego sera do posypania
  • pomidory w puszce (cała puszka)
  • sos beszamelowy
  • sól, pieprz, oregano, tymianek i cynamon


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w plastry. Można też surowe ziemniaki pokroić w plastry i usmażyć ( tak robi moja teściowa i pewnie większość Greków). Gotowana wersja ziemniaków jest jednak mniej kaloryczna;) Bakłażany pokroić w plastry i usmażyć.
Cebylę podsmażyć, dodać przetarty czosnek i mięso mielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i cynamonem Pod koniec smażenia dodać pomidory w puszce i chwilę dusić.
Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ziemniaki, a na nie bakłażany. Następnie wylać sos pomidorowy z mięsem i sos beszamelowy. Posypać serem.
Zapiekac w piekarniku w temperaturze około 180 st C przez około 45-60min.

mousaka