Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
wtorek, 27 maja 2008

Papoutsakia oznacza po grecku "małe buty". Jedno z moich ulubionych dań. Pyszne! Gorąco polecam! 

Składniki:
  • 4 bakłażany
  • około 350-400g mięsa mielonego (ja używam mięsa z indyka)
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki przetartych pomidorów (sieved tomatoes) Ja robię wszystko „na oko”,ale myślę, że 1 szkl. wystarczy
  • sos beszamelowy
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 pomidor
  • trochę sera żółtego do posypania, może być mozarella. Na zdjęciu jest z mozarellą. 

Bakłażany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona. Obsmażyć lekko z obu stron, ale nie za długo. Ułożyć na blaszce.

 Nadzienie:

Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodać mięso mielone i rozdrobnić je widelcem. Do usmażonego mięsa dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos podusić kilka minut, aż trochę zgęstnieje.

Farszem napełnić bakłażany. Przygotować sos beszamelowy, najlepiej wg własnego sprawdzonego przepisu. Polać bakłażany. Położyć na wierzch plasterek pomidora. Posypać serem. Zapiekac w 200 st C okolo 45-50min.

Tak "małe buty" wyglądają przed włożeniem do piekarnika  

Papoutsakia 

a tak gotowe do zjedzenia:)  

Papoutsakia

 

wtorek, 13 maja 2008

tak tak... czas odpoczac od gotowania. Teraz ktos bedzie dla nas gotowac:) Jedziemy do Polski. Bede tutaj za jakis czas:)

Pozdrawiam

Iwona

piątek, 09 maja 2008

Pyszne pastitsio. Bardzo popularne w Grecji. Danie jest niby takie zwykłe, bo przecież z makaronem, ale takie dobre, że nie można przestać jeść;) Jedno z moich ulubionych dań z makaronem.

Składniki:

  • Około 500-700 g makaronu rurki (ja używam penne)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 200g sera fety
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 jajka ( zależnie od wielkości)
  • 1,5 szklanki przetartych pomidorów (sieved tomatoes) Ja robię wszystko „na oko”,ale myślę, że 1,5 szkl. wystarczy
  • sos beszamelowy
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 pomidor
  • trochę sera żółtego do posypania, może być mozarella. Na zdjęciu jest z mozarellą. 

Pastitsio  

Wykonanie:  

Ugotować makaron. Odstawić do ostygnięcia. Ja nie czekam, tylko przepłukuję makaron zimną wodą. Do makaronu dodać roztrzepane jajko i fetę pokrojoną w małą kostkę. Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodać mięso mielone i rozdrobnić je widelcem. Do usmażonego mięsa dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos podusić kilka minut, aż trochę zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy, najlepiej wg własnego sprawdzonego przepisu. Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć połowę makaronu, na to mięso mielone, resztę makaronu i sos beszamelowy. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora, posypać oregano i żółtym serem. Wstawić do piekarnika i piec nie przykrywając ok.35-45 min. w temp 180 stopni aż do zrumienienia.

Pastitsio  
sobota, 03 maja 2008

Kupiliśmy "trociny" w sklepie ze zdrową żywnością i aż trudno w to uwierzyć jakie pyszne danie można z tego wyczarować... danie z soją, choć  "mało wegetariańskie";)

soja

Przepis dostałam kiedyś od koleżanki z Meksyku i tak nam to danie zasmakowało, że zaczeliśmy częściej kupować soje.

soja

składniki:

  • szklanka "trocin", Nazywam tak soje, bo jest zupełnie bez smaku jak się do niej nie doda mięsa:)
  • 250-300 g mięsa mielonego. Ja z reguły daje 300, czasami nawet więcej.
  • 2 pomidory
  • 200 ml przecieru pomidorowego (sieved tomatoes)
  • cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 1 marchewka
  • pół kostki rosołowej ( ja daje kostkę o smaku chipotle pepper)
  • sól i pieprz
  • 1 chipotle pepper... to tak żeby popiekło trochę w gardle. chipotle pepper mam w puszce od koleżanki i chyba tu tkwi sekret świetnego smaku tej potrawy. Wiem, że w Tesco można kupić suszone, ale ostrożnie z nimi bo są bardzo ostre.

Soje namoczyć w 2-3 szklankach wody. Jak podwoi objętość zagotować, pogotować kilka minut. Na patelni podsmażyć cebulę z mięsem. Dodać do soi. Ziemniaka, pomidory i marchew pokroić w kostkę i dodać do garnka z soją. Dodać wszystkie przyprawy, kostke rosołową, paprykę i przecier pomidorowy i gotowac około 30-40 min. Od czasu do czasu zamieszać i w razie potrzeby dolać więcej wody.

soja