Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
niedziela, 31 maja 2009

Dzisiaj miałam straszną ochotę na biftekia z fetą. Mimo, że na obiad miałam zaplanowane coś innego to i tak zrobiłam biftekia. Tak dawno ich nie jadłam, a tak bardzo je lubię:) Taka grecka wersja naszych kotletów mielonych z niespodzianką w środku;)

biftekia z fetą


Składniki:

  • 450g mięsa mielonego (najlepiej jagnięcina bądź cielęcina)
  • 200g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pół szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki tymianku
  • oliwa z oliwek
  • połowa pęczka pietruszki
  • pieprz, sól

W misce dokładnie wymieszać mięso, starkowaną cebulę, jajko, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę, przyprawy i łyżkę oliwy z oliwek. Mięso podzielić na 6-8 części. Uformować z mięsa kulki. Kulkę mięsa umieścić na papierze do pieczenia i spłaszczyć (można użyć do pomocy np noża). Na mięsie położyć plasterek sera (blisko krawędzi) jak na zdjęciu.


Mięso złożyć pomagając sobie papierem. Złączyć końce i zlepić boki. Uformować kotlet. Każdego kotleta posmarować z obu stron oliwą z oliwy i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można piec na grillu, bądź w piekarniku nagrzanym do 180 st C aż mięso ładnie się zrumieni (około 40-50 min).

biftekia z fetą


środa, 27 maja 2009

Sałatka grecka, taka z prawdziwego zdarzenia, bo wykonana przez mojego męża;) Bar sałatkowy nie mógłby się przecież obyć bez sałatki greckiej:)

sałatka grecka

Składniki:

  • 3-4 pomidory
  • pół dużego ogórka
  • pół cebuli czerwonej
  • oliwki w ilości dowolnej
  • około 80-100g sera feta
  • oregano
  • sól
  • oliwa z oliwek

Pomidory pokroić w dużą kostkę bądź plasterki i delikatnie posolić. Ułożyć w misce. Na pomidory położyć pokrojonego w kostkę ogórka, oliwki, cebulę pokrojoną w piórka i na wierzch fetę. Fetę można położyć w całym kawałku bądź pokrojoną w kostkę. Posypać oregano i polać oliwą z oliwek.
Sałatkę powinno się serwować nie wymieszaną. Wymieszać przed nałożeniem na talerze.
 
                    
niedziela, 24 maja 2009

Wczoraj spędziliśmy całe popołudnie ze znajomymi na rowerach. Staffordshire to wymarzone miejsce na przejażdżki rowerowe. Pogoda była wspaniała. Upiekłam muffinki, zabraliśmy ogromną ilość kanapek i owoców i ruszyliśmy w drogę. Wróciliśmy wykończeni. Dzisiaj postanowiliśmy odpocząć. W związku z tym  wybraliśmy się na pobliskie łąki i zrobiliśmy sobie piknik. Znowu upiekłam muffinki, ale też chlebek piknikowy. Mojemu mężowi nie smakował za bardzo, ale ja chętnie go jadłam. Przepis pochodzi z blogu wmojejkuchni.

chleb piknikowy

Składniki:

  • 2 marchewki - zetrzeć na grubej tarce 
  • 1 duża cukinia - zetrzeć na grubej tarce 
  • 400g maki (typ 1050) 
  • 1 op. drożdży suchych 
  • 3 jaja 
  • 100 ml oleju 
  • 4 kiełbaski wiener albo parówki 
  • sezam na formę i tłuszcz 
  • sól, pieprz 
  • pół łyżeczki curry

Mąkę, jaja, drożdże i przyprawy przygotować w misce, olej lekko podgrzać. Dodać starte i odciśnięte z soku warzywa i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut żeby wyrosło.

Piec nagrzać na 180°C.

Podłużną formę wysmarować tłuszczem, posypać sezamem (można pominąć). Wyłożyć połowę ciasta, ułożyć w nim kiełbaski trochę wciskając w ciasto i przykryć resztą ciasta.

Piec 25 minut, po czym przykryć folia aluminiowa i piec kolejne 25 minut.

Ostudzić i pokroić w kromki.

chleb piknikowy

 

  chleb piknikowy
poniedziałek, 18 maja 2009

Ciecierzyca jest bardzo popularna w Grecji. Nie przygotowuję jej jednak zbyt często, bo mój mąż za nią nie przepada. Tym razem też nie chciał jej jeść;) Ja za to bardzo lubię ciecierzycę i postanowiłam ją jeść częściej:) Ciecierzyca ze szpinakiem jest wspaniała. To moja propozycja na tydzień z ciecierzycą.

                               

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1.5 szklanki posiekanych pomidorów bądź 1 puszka pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • 300-400 g szpinaku mrożonego
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sok z 1 cytryny
  • słodka paryka,oregano, pieprz i sól


Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim aż ciecierzyca będzie miękka (nie dodawać soli!). Gdy woda szybko odparowuje należy dolać wiecej, pamiętając żeby zawsze dodawać gotującą się wodę z czajnika. Jeśli będziemy dodawać zimną, ciecierzycę będziemy gotować godzinami:)
Gdy ciecierzyca jest już ugotowana, na patelni podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez prasę czosnek. Cebulę, pomidory i oregano dodać do garnka z ciecierzycą. Pogotować około 20 min, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak i jeszcze chwilę gotować. Ciecierzycę doprawić sokiem z cytryny. Można dodać sok z połowy cytryny i w razie potrzeby później dodać wiecej. Doprawić solą, papryką i pieprzem.

Ciecierzyca ze szpinakiem na sposób grecki

 

sobota, 16 maja 2009

Praco- i czasochłonna zupa, ale za to jaka pyszna. Jedna z moich ulubionych.

barszcz ukrainski

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 50g fasoli,
  • 4 średnie czerwone buraczki,
  • 2 średnie marchewki,
  • pół cebuli
  • kawałek kapusty białej,
  • kawałek selera
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kostka rosołowa lub wywar mięsny,
  • sok z cytryny do smaku,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • ziele angielskie
  • kilka suszonych grzybów,
  • 1-2 łyżki sosu sojowego bądź maggi,
  • liść laurowy
  • sól, pieprz.


Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień fasolę ugotować w osolonej wodzie razem z kostką warzywną, grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę w słupki, selera pokroić w kostkę bądź starkować, a kapustę w cienkie paski. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Do garnka z fasolą dodać warzywa oraz podsmażoną cebulkę. Buraczki obrać i starkować na grubej tarce i dodać do zupy.

Wymieszać wszystko i gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać sok z cytryny, doprawić tymiankiem, solą, pieprzem, sosem sojowym lub maggi.
Można też doprawić śmietaną. Pogotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu.

 
1 , 2