Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
poniedziałek, 30 maja 2011

Kolejne pyszne greckie danie przygotowane przez mojego męża. Ostatnio ja coraz rzadziej gotuję, bo po co gotować skoro mąż tak dobrze gotuje?;) Następnym razem będzie wołowina w winie:)

Uwielbiam okrę i bardzo mocno polecam to danie. Jest przepyszne.

Nie mam pojęcia jak nazywa się okra po polsku, ale z tego co znalazłam w google to nazywa się piżmian właściwy (?).

 

 

wołowina z okrą

 

 

Składniki:

  • 800g wołowiny
  • 2 cebule
  • duży ząbek czosnku
  • 1 kostka bulionowa
  • sól, pieprz, oregano
  • 250ml pomidorów z puszki
  • 1 kg okry
  • około pól szklanki wina
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek

 

Potrzebny jest też szybkowar.

 

Okrę umyć i obkroić stwardniałą część na czubku. Nie ścinać całego czubka. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i odstawić.

Mięso pociąć na 6 równych kawałków i w każdy wcisnąć kawałeczek czosnku.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie w szybkowarze. Dodać mięso i dalej smażyć. Jak mięso się podsmaży wlać kostkę bulionową rozpuszczoną w wodzie. Wody należy dodać tyle, żeby przykryć mięso. U nas około 300ml. Dodać pomidory, wino i przyprawy. Zamknąć szybkowar i gotować do momentu aż mięso zmięknie. U nas zajmuje to 40 min od momentu jak szybkowar zacznie gwizdać.

Po tym czasie wyjąć mięso. Okrę wrzucić do szybkowaru i przemieszać z sosem. W razie potrzeby dodać trochę wody. W zależności ile zostało sosu z gotowania mięsa. Na okrę wyłożyć mięso. Zamknąć szybkowar i chwilkę gotować tak żeby okra zmiękła. U nas trwało to 7 min od momentu aż szybkowar zaczął gwizdać. Po tym czasie otworzyć szybkowar i podawać ze świeżym pieczywem.



sobota, 21 maja 2011

Wspaniałe greckie danie! Smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Wczoraj jadłam je po raz pierwszy i już wiem, że chcę więcej;) Wprawdzie przygotował je mój mąż a nie ja, ale uważam że danie jest tak smaczne i szkoda żeby przepis nie pojawił się na tym blogu.

W tym roku mam tyle sałaty w ogrodzie, że nie wiedziałam, co z nią zrobić. Mąż zadzwonił do mamy, która od razu znalazła sposób na zużycie sałaty, koperku i pietruszki;) Ja zerwałam sałatę i koperek, a mąż ugotował pyszną kolację.

 

Chirino frikase avgolemono

 

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny bądź jagnięciny
  • pól cebuli
  • niewielka ilość szczypiorku
  • duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 pęczki koperku
  • duża ilość sałaty. U nas cała duża miska
  • pół pęczka pietruszki
  • oregano, sól, pieprz
  • pół kostki bulionowej
  • 2 jajka
  • sok z dwóch małych cytryn

Potrzebny jest też szybkowar.

 

Mięso pokroić na sześć dużych kawałków. Czosnek pokroić na 6 części i wcisnąć w mięso. Wlać oliwę z oliwek do szybkowaru i podsmażyć mięso razem z posiekana w kostkę cebulą. Dodać około 2.5 szklanki gorącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Zamknąć szybkowar i gotować do momentu aż mięso będzie prawie miękkie. U nas zajmuje to około 20 minut od momentu jak szybkowar zacznie gwizdać:) Po tym czasie otworzyć ostrożnie szybkowar i dodać posiekaną sałatę, koperek, pietruszkę i szczypiorek. Zamknąć szybkowar i jeszcze chwilę gotować. W naszym szybkowarze zajmuje to nam około 15 min od momentu jak szybkowar zacznie gwizdać:)

Przygotować sos avgolemono.

Białka oddzielić od żółtek. Biała ubić mikserem aż się ładnie spienią, dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Powoli dodawać sok z cytryny cały czas miksując. Jak mięso z zieleniną jest gotowe, otworzyć szybkowar i odlać szklankę gorącego soku. Bardzo powoli (!) dodawać gorący sok do jajek, cały czas miksując. Trzeba to robić bardzo powoli, żeby jajka się nie ścięły. Gotowy sos wlać do szybkowaru i wymieszać delikatnie obracając szybkowarem. Jeśli sos będziemy mieszać łyżka to mięso rozpadnie się na małe kawałeczki.

 

Chirino frikase avgolemono