Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
wtorek, 24 czerwca 2008

Nie ma to jak kurczak. Ten kurczak nie różni sie wiele od tego, którego jada sie w moim domu, ale te ziemniaczki;) Nigdy wczesniej nie piekłam kurczaka razem z ziemniakami, teraz już zawsze dodaje ziemniaki:) Ziemniaczki pieczone z kurczakiem smakują świetnie.

 Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 6-8 ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sok z 0.5-1 cytryny
  • sól i pieprz

Udka umyć i osuszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i obłożyć połowkami ziemniaków. Wszystko posypać oregano, skropić sokiem z cytryny i oliwą, posolić, popieprzyć, podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st na około 1,5 godziny. Ja zawsze naczynie nakrywam na około godzinke, a później odkrywam, żeby kurczak sie zrumienił.

kurczak po grecku

czwartek, 19 czerwca 2008

Co tu dużo gadać... jak dla mnie pycha.  Raj dla wielbicieli warzyw.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 bakłażany
  • 2 duże ziemniaki,
  • 200-300g fasolki szparagowej
  • 2 duże marchewki
  • 200-300g pieczarek
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka dużych pomidorów
  • około pół szklanki oliwy z oliwek, może być mniej
  • oregano, bazylia
  • pęczek pietruszki
  • sól i pieprz
  • pół szklanki startego żółtego sera

 

Wykonanie:

Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Cukinie i bakłażany kroimy w duża kostkę, reszte warzyw za wyjątkiem pomidorów kroimy w plasterki. Wrzucamy do dużej miski i mieszamy dokładnie z oliwa z oliwek i przyprawami. Fasolke moża trochę wczesniej obgotowac, żeby nie była twarda.

Czosnek przeciskamy przez prase, podsmażamy, dodajemy do czosnku przetarte pomidory. Chwile gotujemy.

Wszystkie warzywa umieszczamy w duzym garnku i polewamy je sosem pomidorowym. Dodajemy odrobine wody. Naczynie przykrywany, wstawiamy do pieca i pieczemy przez około 1-1,5 godziny, aż wszystkie warzywa będą miękkir. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec pieczenia, zdejmujemy pokrywe i warzywa posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze chwile. Przed podaniem można posypac parmezanem, albo jeść jak prawdziwi Grecy z feta i chlebem.

 Briami nie wyglada moze zbyt ładnie na zdjęciach, ale za to jak smakuje...

briami

poniedziałek, 09 czerwca 2008
Znowy wyjezdzam, wiec kolejny wpis pojawi sie za jakis czas. Bede tu zagladac, patrzec na Wasze smakolyki i komentowac, ale moj kolejny wpis pojawi sie nie wczesniej niz za 1,5 tygodnia. Buziaki
14:16, iis111 , Inne
Link Komentarze (2) »
piątek, 06 czerwca 2008

Bardzo lubie potrawy z makaronem. Moja ulubiona jest pastitsio, ale makaron w sosie śmietanowo-serowym też mi bardzo smakuje.

Składniki:
  • makaron
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100-150g sera żółtego
  • troche szynki pokrojonej w kostke i pieczarek pociętych w cienkie plasterki
  • 50-100 ml gęstej śmietany
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1/2 kostki rosołowej drobiowej
  • bazylia i tymianek

  Sposób przygotowania:

Makaron ugotować.Zetrzeć ser. Podgrzać mleko i do ciepłego dodać ser, mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać pół kostki drobiowej i rozpuścić. Dodać podsmażone pieczarki i szynkę i na koniec śmietanę połączoną z mąką. Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia. Dodać bazylię i tymianek.

Makaron polać sosem. Przed podaniem ja jeszcze dodatkowo posypuje parmezanem.

Makaron w sosie śmietanowo - serowym
niedziela, 01 czerwca 2008

Giouvetsi czyli jagnięcina z makaronem

Składniki:

  • 1 kg udźca jagnięcego
  • 3 pomidory
  • trochę oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • starty parmezan
  • 250g manestra, czyli makaronu, który wygląda jak ryż ( można zastąpić jakimś innym drobnym makaronem).
manestra  

Sposób przyrządzenia:

Mięso dokładnie umyć, ponacinać i w dziurki powtykać kawałki czosnku, posypać pieprzem, solą i oregano. Ułożyć w kamionkowym garnku, skropić oliwą. Pomidory sparzyć, obrać i rozgnieść widelcem na papkę ( ja je tarkuje na tarce), a następnie wymieszać z 3 łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Pomidory dodać do mięsia, wlać też trochę wody. Piec 1,5-2 h w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C, podlewając wodą w razie potrzeby. Jeśli mięso się za szybko rumieni, to przykryć je folią aluminiową. Gdy mięso się upiecze należy je wyjąć z garnka. Do garka wsypać makaron, wlać 05.-1 szklanki wody, dosolić w razie potrzeby. Wstawić do piekarnika, mieszać dość często i dolewać w razie potrzeby wodę. Gdy makaron jest prawie miękki dodać do niego mięso i  dusić potrawę, aż makaron będzie zupełnie miękki. Przed podaniem posypać parmezanem.

giouvetsi

Zapewniam, że smakuje znacznie lepiej niż wygląda;) Mało fotogeniczne giouvetsi;)