Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
czwartek, 18 czerwca 2009

Młode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone i co do tego? Młoda kapusta z koperkiem. Dokładkę poproszę! Skorzystałam z przepisu Abbry.

młoda kapusta


Składniki :

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól , pieprz, vegeta , ew. cukier do smaku (ja dodałam pół łyżeczki cukru)
  • oliwa lub smalec (u mnie oliwa z oliwek)
  • 1 łyżeczka mąki
  • posiekany koperek - dużo !


Kapustę umyć i pokroić w ćwiartki, a następnie w paseczki. Włożyć do garnka, wlać trochę wody, wsypać łyżeczkę vegety i dusić do miękkości. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu, pod koniec smażenia wsypać łyżeczkę mąki, zasmażyć. Kiedy kapusta jest już miękka, dodać do niej podsmażoną cebulkę, wymieszać. Następnie wrzucić przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać koperek - wymieszać, jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu i podawać!

młoda kapusta

poniedziałek, 15 czerwca 2009

Bardzo smaczne danie i jak szybko sie je przygotowuje:) W smaku przypomina pizzę. Nam bardzo smakowała i robiłam ją już dwa razy. Na pewno wrócę jeszcze nie raz to tego przepisu. Poza tym ładnie się prezentuje:) Przepis pochodzi z tej strony.


pizza na cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja użyłam 0.5kg ciasta dla dwóch osób)
  • ketchup
  • szynka
  • boczek
  • ser (u mnie ser feta i ser edamski)
  • oregano
  • 1 jajko


Ciasto rozwałkować na grubość około 0.5 cm (wymiary 20 x 20cm). Ciasto podzielić na pół (10 x 10cm). Tutaj znajdziecie obrazkową instrukcję wycinania ciasta:) Środek ciasta posmarować ketchupem, posypać oregano i serem feta, położyć szynkę, boczek i ser żółty. Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200C i piec pizzę około 25-30min aż ładnie się zrumieni. Podawać gorącą.


pizza na cieście francuskim


sobota, 13 czerwca 2009

Ostatnio był u mnie pstrąg pieczony w folii. Tym razem będzie podobnie.

ryba pieczona

Składniki:

  • 4 filety z dorsza lub innej ryby (po dwa kawałki na osobę)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, chilli
  • 4 plasterki pomidora
  • kilka listków bazylii


Rybę, doprawić solą, pieprzem i chilli. Ułożyć na folii aluminiowej posmarowanej oliwą z oliwek. Na każdym kawałku ryby położyć plasterek pomidora i listki bazylii. Folię szczelnie zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 25-30min. Folię odwinąć, rybę wyłożyć na talerz, zdjąć listki bazylli i położyć świeże.

ryba pieczona


czwartek, 11 czerwca 2009

Μuszę się pochwalić, że udało mi się wyhodować z nasionek wiele roślinek. Rosną sobie w plastikowych pojemnikach i od miesiąca regularnie zużywam je w kuchni. Mam piękną bazylię, pietruszkę naciową, koperek, rozmaryn, szczypiorek. Niestety majeranek jakoś u mnie nie chce rosnąć. Próbowałam dwa razy, ale się poddałam. Nie bardzo wiem, do czego mam zużyć świeżą bazylię, więc ostatnio dość często jemy bruschettę. Chrupiąca bagietka, czosnek, pachnąca bazylia i pomidory. Pyszności:) Na pierwszym zdjęciu jest bruschetta z Biftekia z fetą. A tak poza tym, wiecie może do czego pasuje świeży rozmaryn?

bruschetta

 

Składniki:

  • kilka kromek bagietki,
  • 4 dojrzałe pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • świeże listki bazylii

Bagietkę kroimy na dość grube, ukośne kromki. Oliwę mieszamy z czosnkiem smarujemy nią bagietki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na kilka minut, aż bagietki się zrumienią.

W międzyczasie kroimy pomidory na małe kawałeczki, doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną bazylią i łyżką oliwy.

Gotowe grzanki wyjmujemy z piekarnika. Na każdej układamy porcję pomidorów i dekorujemy świeżą bazylią i serwujemy ciepłe.

bruschetta

piątek, 05 czerwca 2009

Od kiedy zjadłam rybę pieczona w folii (całkiem niedawno, bo kilka miesięcy temu) już tylko tak przygotowuję rybę. Smakuje mi dużo bardziej niż smażona wersja.

pstrąg pieczony w folii

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 2 plasterki cytryny
  • chilli

Rybe umyć, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. W środek ryby włożyc plasterki cytryny i posiekane drobno chilli. Rybę ułożyć na folii aluminiowej posmarowanej oliwą z oliwek i szczelnie zawinać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 25-30min. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ryby.

pstrąg pieczony w folii

Pstrąg pieczony w folii to moja propozycja w ramach zabawy "Ryba jest dbra na wszystko".