Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
czwartek, 31 lipca 2008

Czyli zraziki mielone. Uwielbiam je. To danie na stałe weszło do mojego menu. Myśle, że jeśli ktoś lubi kotlety mielone to to danie będzie mu bardzzooooo smakować i powinien spróbować. Gorąco polecam.

SOUTZOUKAKIA


Składniki :

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 starta cebula
  • 3 duże zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 kromki czerstwego chleba
  • 1 jajko
  • odrobina cynamonu, około 1/4 lyżeczki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Chleb namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Mięso bardzo dokładnie wyrobić z wszystkimi składnikami. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.  Po tym czasie kształtować nie za duże kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na oliwie.


Sos:

  • 1 starta cebula
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego (sieved tomatoes)
  • 1/4 -1/2 szklanki wody badź wina ( tak żeby sos nie był ani za gęsty ani za rzadki)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • kilka  łyżek oliwy
  • pół laski cynamonu
  • 2-3 goździki
  • pietruszka
  • sól i pieprz

Sos przygotować w garnku. 

Cebulę podsmażyć na oliwie do zrumienienia. Dodać pozostałe składniki sosu. Gotujemy na słabym ogniu przez około 5 minut. Do gotowego sosu włożyć kotleciki. Dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na bardzo słabym ogniu około 15 min.

Podajemy z ryżem.

pycha zraziki

środa, 30 lipca 2008

Bardzo lubię ryby, choć zdecydowanie za rzadko je jem. Ostatnio Kasia przypomniałam mi o łososiu, którego bardzo lubię. Sos z koperkiem świetnie mi pasował do łososia. Pycha.
Wg przepisu Kasi

Składniki:

  • kilka dzwonków z łososia (u mnie filety)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz kolorowy (u mnie zwykły czarny)
  • sok z połowy cytryny\

Ja dodałam jeszcze rozmaryn, który zawsze dodaje do ryb.


 Sos:

  • 100 ml jogurtu naturalnego (u mnie gęsty, grecki jogurt Total)
  • spory pęczek kopru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól ziołowa
  • pieprz cytrynowy


Rybę na ok godzinę przed smażeniem solimy, pieprzymy, dodajemy rozmaryn i polewamy sokiem z cytryny. Smażymy na oliwie z oliwek aż ryba nabierze rumianego koloru.

Aby przygotować sos siekamy drobniutko duży pęczek kopru i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, pieprz i sól według upodobań. Najlepiej żeby sos postał w lodówce co najmniej godzinę. Gorącą rybę polewamy zimnym sosem.

 Łosoś z sosem koperkowym

poniedziałek, 28 lipca 2008

Ostatnio próbowałam znaleźć koperek w pobliskich sklepach, bezskutecznie. Zakupy w dużym markecie zakończyły się sukcesem. Chciałam przygotować łososia w sosie koperkowym z przepisu Kasi, ale ten koperek ... Zachcialam ziemniaczków, młodych pysznych ziemniaczków z koperkiem. Tym razem wybrałam ziemniaczki przyrządzone w trochę inny sposób. Przepis znalazłam na blogu Anitki. Ziemniaczki nie tylko pięknie wyglądają, ale też są bardzo smaczne. Polecam.

Składniki:
  •  1/3  szklanki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • po około ½ łyżeczki oregano, bazylii, majeranku lub do smaku
  • sol i pieprz
  • 6 średnich ziemniaków pokrojonych na cząstki (najlepiej młodych ze skórką) 
  • 3 - 4 ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki
Ja dodatkowo skropiłam ziemniaczki sokiem z połowy cytryny i dodałam znacznie wiecej oregano i bazylli, ale miałam też podwójną ilość ziemniaczków. Zjedliśmy wszystko;) 

Wymieszać wszystkie składniki oprócz ziemniaków w sporej misce. Następnie dodać ziemniaki i całość dobrze wymieszać. Zostawić na 10 - 20 minut. Wyłożyć na lekko posmarowaną oliwką, formę do zapiekania, tak, aby ziemniaki były w jednej warstwie. 

Tak wyglądają ziemniaczki przed pieczeniem.

ziemniaczki przed pieczeniem

Piec w temperaturze 225ºC przez 35 - 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W połowie pieczenia posypać je plasterkami czosnku.

Tak wygląda efekt końcowy

Ziemniaczki pieczone z musztardą

 

Pyszne młode ziemniaczki, chrupiące skrzydełka, sałatka z rzodkiewką i ten koperek. Mniam!

Ziemniaczki pieczone z musztardą

  

 

sobota, 26 lipca 2008

Zdrowa sałatka, tak dla odmiany :)

salatka

Składniki:

  • kilka liści sałaty
  • pomidor
  • kilka ogórków konserwowych
  • oliwki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • puszka osmiorniczek w sosie własnym
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Sałate porwać na małe kawalki. Pomidora, ogórki i jajka pokroić w kostke. Oliwki można przeciąć na pół. Tuńczyka i ośmiorniczki odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Szybko, łatwo i smacznie.

sałatka z tuńczykiem i ośmiorniczkami

środa, 23 lipca 2008

Czysta telepatia. Wczoraj zrobiam dolmadakia i miałam zamiar zrobić dzisiaj post. Dzisiaj rano zaglądam na blog "kuchnia Ireny i Andrzeja" i... i co widze? Dolmadakia:)

Tutaj moja wersja, trochę inna. W taki oto sposób przygotowuje się dolmadakia w domu mojego ukochanego. czasami robi sie wersję trochę inną, bez mięsa, ala ja wolę z mięsem.

dolmadakia

 

Składniki:

 
  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • 0.5 szklanki ryżu
  • jedna mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • oliwa
  •  liście winogron 

 Liście winogron dokładnie umyć. Zagotować wodę w garnku i na gotującą wrzucić liście. Odczekać chwilkę, zamieszać i wyjąć. Liście wkłada się do wrzątku dosłownie na chwilkę.Mięso włożyć do miski, dodać surowy ryż, drobno pokrojoną cebulę (ja tarkuje i płacze), przeciśnięty czosnek, sok połowy cytryny, pietruszkę, 3 łyżki oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Na każdy liść nałożyć farsz i zawinąć jak gołąbki.

W dużym garnku na spodzie ułożyć kilka liści winogron, ułożyć dolmadakia, podlać wodą ( tak żeby przykryć dolmadakia), skropić sokiem z drugiej połowy cytryny i dodać trochę oliwy. Na wierzch położyć talerz i docisnąć, żeby dolmadakia się nie rozwinęły w czasie gotowania. Wstawić na piecyk i gotować na wolnym ogniu około 45 min.

Liście można czasami kupić w solance, ale wtedy są bardzo słone i trzeba je namoczyć na noc, bądź nie dodawać za dużo soli do farszu.  

 
1 , 2 , 3