Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
sobota, 30 sierpnia 2008

Znowu kurczak, znowu w płatkach kukurydzianych i znowu pyszny:D Wg przepisu Ireny i Andrzeja. Bardzo nam smakował.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1-2 roztarte ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka zmielonych płatków kukurydzianych,
  • pół łyżeczki tymianku lub rozmarynu,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • oliwa

Udka opłukać, usunąć skórę, mięso nakłuć widelcem, włożyć do miski. Wymieszać: mleko, czosnek, majeranek, sól, cząber i sól i zalać kurczaka, przykryć, odstawić na noc. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 - 200 stopni C. Płytką blaszkę wyłożyć folią aluminiową i posmarować oliwą. Płatki kukurydziane wymieszać z tymiankiem w spożywczej plastykowej torebce. Po jednym udku wyjętym z marynaty wkładać do torebki z panierką, wstrząsnąć do pokrycia mięsa. Ja poprosu obtaczałam udka w panierce.Odłożyć na talerz na 15 minut.  Ułożyć w odstępach na blaszce i piec 35 - 40 minut. Ja piekłam 45min.

czwartek, 28 sierpnia 2008

Pyszne, niesamowicie chrupiące. Pobobne sznycle, tylko że z sezamem juz kiedyś robiłam i sama nie wiem które mi lepiej smakują:)

Składniki:

  • filety z indyka (lub kurczaka);
  • sól, pieprz , czosnek, tymianek,oregano, chilii;
  • śmietana (18%);
  • płatki kukurydziane

Sznycle umyć, posolić i popieprzyć. Ja posypuje je też roztartym czosnkiem, oregano, tymiankiem i chilii. Zalać śmietaną, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Sznycle obtaczać w pokruszonych płatkach i smażyć na rumiano:)

Smakują super z chrupiąca pittą.

sznycle


 

piątek, 22 sierpnia 2008
Jesteśmy z powrotem... a szkoda:( Było tak fajnie, choć zdecydowanie za krótko. Wróciłam do pracy, choć jeszcze nie do gotowania. Przygotowuje narazie potrawy łatwe i szybkie więc nic nowego tutaj sie przez nastepne kilka dni nie pojawi, choć może zmienie zdanie i ugotuje coś dobrego w weekend;)
22:05, iis111 , Inne
Link Komentarze (5) »
sobota, 09 sierpnia 2008

Jedziemy do Polski. W sobote nasz ślub, więc robię sobie przerwe od gotowania:)

A tak bylo wczoraj (moj blog)

Trzymajcie kciuki

buziaki

pozdrawiam

Iwona

20:12, iis111 , Inne
Link Komentarze (6) »
środa, 06 sierpnia 2008

Smaczna kolacja wg przepisu Kasi

Składniki:

  • 3 bułki
  • 6 jajek
  • 200 g tartej mozarelli
  • masło
  •  sól
  • pieprz


Bułki przecinamy w połowie i wybieramy miąższ, żeby w bułkach zrobiły się spore zagłębienia. Bułki od środka smarujemy masłem, układamy na blasze i do każdej połówki bułki wlewamy całe jajko. Solimy, pieprzymy i zasypujemy mozarellą. Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut. Ja piekłam 20min. Bułki nie mogą za bardzo się przypiec, ale jajko nie może być surowe. Konsystencją będzie przypominać jajko sadzone – ścięte białko i półpłynne żółtko.

grzanki z jajkami

 
1 , 2