Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Dość często zdarza mi się, że coś ugotuję, zrobię zdjęcia a później przepis czeka bardzo długo na opublikowanie na blogu. Mogłabym powiedzieć, że zrobiłam to danie dzisiaj, ale bez na zdjęciu mnie zdradza;) Danie całkiem smaczne, ale trzeba uważać żeby nie piec za długo, bo makaron się zbytnio wysuszy. Ser żółty który użyłam był trochę za łagodny w smaku, więc jeśli ktoś zdecyduje się na ten przepis to radziłabym dodać ser żółty o intensywnym smaku.

Podobny przepis widziałam kiedyś u Gani.

musze ze szpinakiem i serem

Składniki na dwie porcje:

  • 200 g makaronu conchiglioni (duże muszle) - to około 8-10 muszli na osobę.
  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 100-150 g sera żółtego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • ser camembert lub brie- ja użyłam około 100g sera brie
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron ugotować w osolonym wrzątku na prawie miękko (ja gotowałam około 15min). Delikatnie odcedzić na sicie, przelać zimną wodą.

Szpinak dusić do chwili aż odparuje wszystka woda. Czosnek obrać, przecisnąć przez prasę i dodać do szpinaku przed końcem duszenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do szpinaku, gdy nieco przestygnie.

Camembert (lub brie) pokroić w kostkę. Każdą muszlę naełnić przygotowanym farszem szpinakowym i układać w natłuszczonej formie do zapiekania. Obłożyć wiórkami masła i kostkami sera pleśniowego. Zapiekać około 10min w 180 st C.

musze ze szpinakiem i serem

 

niedziela, 09 sierpnia 2009

Do zobaczenia:)

 

czwartek, 06 sierpnia 2009

Ostatnio przeglądając bloga Olgi Smile natknęłam się na przepis na kotleciki ziemniaczane z grzybami. Niestety nie miałam grzybów suszonych, więc nie mogłam zrobić kotlecików według jej przepisu, ale pomyślałam, że warto by było zrobić podobne kotleciki. Wystarczyło dodać trochę fety i mąż prosił cały czas o dokładkę;)


ziemniaczane kotleciki z pieczarkami i fetą


Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g pieczarek
  • około 70g fety
  • 2 cebule
  • masło lub oliwa do smażenia
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej + trochę do obtaczania
  • żółty ser do posypania


Ugotowane i obrane z łupinek (przed lub po gotowaniu) ziemniaki rozgnieść widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i drobno pociętą cebulkę na złoty kolor. W misce wymieszać ziemniaki, cebulkę, pieczarki, pokruszoną fetę, roztrzepane jajko i  bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na chwilę. Formować kotleciki, obtaczać je delikatnie w bułce i smażę na maśle bądź oliwie. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać starkowanym żółtym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 C aż ser się roztopi.

ziemniaczane kotleciki z pieczarkami i fetą

wtorek, 04 sierpnia 2009

Sałatka bardzo podobna do Sałatka Caprese, a jednak inna. Tym razem zamiast bazylii jest szczypiorek i dodatkowo ogórek. Pyszna, szczególnie teraz, kiedy mamy świeże pomidory i ogórki.

sałatka z pomidorami

Składniki:

  • 1 kulka sera mozarella (można użyć fety)
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • kawałek ogórka
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek
  • sól i świeżo zmielony pieprz.


Mozarellę, ogórka i pomidory kroimy w plastry, układamy na talerzu na przemian, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy szczypiorkiem.

sałatka z pomidorami

Pomidorowy Sezon 2009

niedziela, 02 sierpnia 2009

Wczoraj podałam przepis na tortillę na moim drugim blogu. Tym razem w tortilli znalazło się dużo pomidorów, bo zaczął się przecież sezon na pomidory:)

tortilla

Składniki:

(dla dwóch osób)

  • 4 tortille
  • kilka plastrów boczku
  • pierś z kurczaka
  • 2 pomidory
  • kawałek ogórka
  • kilka łyżek majonezu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i posypać ziołami prowansalskimi. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka podsmażyć. Usmażyć też boczek.

Tortillę posmarować majonezem. Ułożyć na niej boczek, kawałki kurczaka, pomidory pokrojone w plastry i kawałki ogórka. Tortillę zawinąć w rulon.

tortilla


Pomidorowy Sezon 2009