Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
czwartek, 25 września 2008

Pyszne kotlety. Mój mąż je uwielbia. Nauczyłam się robić je od mojej mamy. Polecam!

Składniki:

  • pół małej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 1 jajko
  • 1 cebula drobno poszatkowana
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez prasę
  • 1 kajzerka
  • 4-5 lyżek koperku drobno posiekanego
  • sól  i pieprz


Kapustę drobno poszatkować, posypać solą i trochę potrzeć żeby zmiękła. Kajzerkę namoczyć w wodzie aż zmięknie i dobrze odcisnąć. Do kapusty dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Podsmażyć na patelni z obu stron, następnie podlać bulionem bądź wodą i chwilę dusić. Pyszne!

kotlet mielony z kapustą

wtorek, 23 września 2008

Tiropitakia czyli greckich dań z ciasta phyllo ciąg dalszy.

Tiropitakia są to trójkąty z ciastą phyllo, nadziane fettą, bardzo popularne w Grecji. Nazwa pochodzi od słowa tiri czyli ser. W restauracjach z reguły podają smażone w głebokim oleju i są dość tłuste, choć wersje z piekarnika też można znaleźć. Ja wolę wersję mniej tłustą.

tiropitakia

Składniki

  • Ciasto phyllo 200-300g
  • 250g fetty ( można zrobić z 150 g fetty i 100 g twarogu)
  • jajko
  • mięta (można pominąć)
  • oliwa z oliwek, około pół szklanki

Ser dokładnie rozgnieść widelcem, dodać roztrzepane jajko. Doprawić miętą. 

Ciasto phyllo pociąć w paski. Radziłabym złożyć podwójnie, żeby nie było za cienkie. Przy pomocy pędzelka posmarować oliwą z oliwek(niużywane arkusze ciasta przykryć wigotną ściereczką). Na koniec paska nałożyć farsz i zwijać w trójkąt smarując oliwą przy każdym ruchu.

zawijanie tiropitakia

A tutaj instrukcja zawijania. Zdjęcie pochodzi z opakowania ciasto phyllo.

ciasto phyllo

Ciasto należy zgiąć w miejscu gdzie jest przerywana linia, żeby powstał podwójny pasek. Pamietając o posmarowaniu oliwą przed złożeniem.

Przygotowane tiropitakia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.

tiropitakia przed pieczeniem

Piec około 35-40 min w 180st C aż trójkąty ładnie się zrumienią. Można podawać zarówno gorące jak i zimne.

tiropitakia

 

tiropitakia od srodka

sobota, 20 września 2008

TO poprostu uczta dla podniebienia!!! Sprawdzony przepis teściowej.
Wszystkiego rodzaje pita sa bardzo popularne w Grecji. Phyllo pastry można nadziać dosłownie wszystkim; szpinakiem, fetta, kurczakiem, żółtym serem, orzechami, migdałami itd.To z niego tez robi się baklavę. Mniam. Nigdy nie zabierałam się za robienie phyllo, bo zajmuje to dużo czasu a i rozwałkowanie ciasta na gubość jaką
musi posiadać phyllo wymaga wprawy. Choć mam przepis na ciasto i jeśli ktoś chce to mogę podać. Ja jednak kupuje gotowe phyllo w markecie i wtedy przygotowanie spanakopita to czysta przyjemność.


Podane składniki są na dużą porcję. Ja przygotowałam spanakopita w dużej blaszce do pieczenia ciast.

spanakopita

 

Składniki:

  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 0.5 kg fetty
  • ciasto phyllo, okolo 300g
  • oliwa z oliwek (około pół szklanki)
  • mała cebula
  • pęczek pietruszki
  • koperek, niekoniecznie
  • 2 jajka
  • sól

Szpinak umyć i odstawić na jakiś czas na sitku żeby ocikł, odcisnąć i pokroić. Szpinak wrzucić do dużej miski, dodać posiekaną pietruszkę, ewentualnie koperek oraz starkowaną drobno cebulę. Posolić, ale nie za dużo, bo fetta jest słona. Wszystko przetrzeć rękoma żeby szpinak zmiękł. Dodać pokruszoną fettę, trochę oliwy z oliwek i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Blachę posmarować oliwą. Pięcioma arkuszami ciasta wyłożyć formę, każdą smarować dokładnie oliwą, najlepiej używając pędzelka.( Nieuzywane arkusze ciasta przykryc wigotna sciereczka).Najlepiej ciasto jest układać tak żeby nachodziło na brzegi formy, nawet z niej wychodziło. Nałożyć na ciasto  połowe farszu. Przykryć następnie znowu 5 arkuszami ciasta, pamiętając o smarowaniu każdego oliwą. Wyłożyć resztę ciasta i przykryć znowu 5 arkuszami ciasta. Arkusze ciasta wystające po bokach blachy zawinać na wierzch. Wierzch posmarować oliwą i spryskać wodą. Wstawić do nagrzanego do 200st C piekarnika i piec okolo 1 godziny i 15min, zależnie od piekarnika. Czasami wystarcza godzina. Ciasto na wierzchu musi być ładnie zrumienione.

 

spanakopita

czwartek, 18 września 2008

Znowu przepis na dip i znowu od znajomych z Meksyku. A kiedyś nie lubiłam awokado;)

dip z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe, miękkie awokado
  • połowa małej cebuli
  • sól

Awokado przeciąć na pół. Wyjąć pestkę i łyżką wyjąć cały miąsz. Wrzucić do blendera. Ja rozgniotłam widelcem. Dodać bardzo drobno poszatkowaną cebulę i dobrze wymieszać. Doprawić solą i gotowe:)

środa, 17 września 2008

Ostatnio byliśmy na kolacji u znajomych z Meksyku i mój mąż tak zachwycił się tym dipem, że od zeszłej soboty robię go codziennie i zajadamy się nim cały czas. Smakuje świetnie z tortilla chips. Pierwszego dnia jest dość płynny, ale jak postoi w lodówce to gęstnieje.

Pyszny, ostry dip. Idealny dla osób lubiących ostre potrawy.

dip pomidorowy

Składniki:

  • pół kg pomidorów
  • 2 chilli (bird eye)
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę soku z cytryny
  • trochę suszonego oregano
  • sól
  • swieża kolendra

Pomidory starkować na tarce, odrzucając skórkę. Czosnek przecisnąć przez prasę. Chilli i kolendrę bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą, oregano i cytryną.

 
1 , 2