Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
środa, 29 października 2008

Skoro gotujemy po polsku, to nie mogoby zabraknąć bigosu:) Bigos to moja druga propozycja w ramach tego tygodnia.

gotujemy po polsku

PS 

Własnie zauważyłam, że patronat nad zabawą objął serwis zPierwszegoTloczenia.pl Zmieniło się też logo zabawy:)

bigos

Składniki:

  • 0.5 kg kapusty kiszonej,
  • 1 kg kapusty słodkiej,
  • 30 dkg boczku wędzonego,
  • 1/4 kg kiełbasy,
  • 1 garść grzybów suszonych,
  • 0.5 kg mięsa różnego rodzaju
  • łyżka powideł śliwkowych
  • liść laurowy, sól, pieprz czarny, ziele angielskie,
  • 2 kostki bulionowe
  • 2 cebule,
  • koncentrat pomidorowy

Kapustę kiszoną odcisnąć, a następnie pokroić na krótsze pasma i włożyć do dużego garnka.
Kapustę słodką szatkujemy i wkładamy do garnka z wrzącą wodą i kostakami bulionowymi, gotujemy do miękkości.
Kroimy dość drobno boczek i kiełbasę. Obsmażamy na patelni i wkładamy do garnka z kiszoną kapustą. Dodajemy mięso, grzyby, powidła, liść laurowy, ziele angielskie. Cebulę podsmażamy i dokładamy do bigosu.
Gdy słodka kapusta zmięknie, łaczymy obie w całość i dalej gotujemy na małym ogniu.  Mieszamy co jakiś czas. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy i odstawiamy z ognia do następnego dnia.
Następnego dnia odgrzewamy całość powoli aż do zagotowania i trzymamy jakiś czas na ogniu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

piątek, 24 października 2008

 gotujemy po polskuTym razem gotujemy po polsku:)

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 główka  kapusty (u mnie kapusta włoska)
  • 1 duża cebula
  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • trochę kiszonej kapusty
  • ½ szklanki wywaru z kurczaka
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego

gołąbki podsmażone na maśle

Z kapusty zdjąć liście i wrzucić je na gotującą się wodę, pogotować około 5-10 min. Rozgrzać tłuszcz i zrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Do mielonego mięsa dodać ugotowany i ostudzony ryż, surowe jajko, zrumienioną cebulę i czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano i paprykę w proszku. Można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko dobrze wymieszać.Nadzienie wyłożyć na liście kapusty i zawinąć.

Na dnie rondla rozłożyć kiszoną kapustę i położyć na niej gołąbki. Wywar z kurczaka wymieszać z przecierem pomidorowym i polać nim gołąbki. Przykryć je resztą liści. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem około 1.5 godziny w temperaturze 180 °C. Przed podaniem gołąbki można polać sosem pomidorowym. Mi najbardziej smakują gołąbki podsmażone na maśle.

Sos:

  • wywar z gołąbków
  •  mąka ok. 2 łyżek
  • koncentrat pomidorowy - ilość wg uznania
  • masło - 1 łyżka

gołąbki z sosem pomidorowym 

W garnku rozgrzewamy mąkę, nie rumieniąc, dodajemy do niej masło i rozcieramy łyżką, następnie dajemy koncentrat w ilości takiej, jak lubimy, i podlewamy to wywarem z gołąbków, cały czas podgrzewając i mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na końcu doprawiamy do smaku solą, vegetą lub pieprzem, co kto lubi, i dodajemy około 1/4-1/2 łyżeczki cukru.

gołąbki z ryżem i mięsem

piątek, 17 października 2008

Czy już Wam mówiłam, że bardzo lubię jagniecinę? Nigdy nie jadłam jej w Polsce. Pierszy raz spróbowałam tego mięsa w Grecji i od tego czasu ciągle testuje nowe przepisy teściowej z jego udziałem. Tym razem jagnięcina pieczona z warzywami w pergaminie, czyli arnaki kleftiko. Kleftiko jest to wolno pieczona jagnięcina. Kleftiko oznacza po grecku skradzione mięso, a arnaki to poprostu jagnięcina. Legenda głosi, że bandyci w czasach Imperium Osmańskiego kradli owce i kozy i gotowali mięso w szczelnie zamkniętym naczyniu, żeby nikt nie mógł zobaczyć pary uchodzącej z gara;) Kleftiko jest bardzo popularne w Grecji. Czesto przyrządza się je w ... ziemi... Latem kiedy jest gorąco zakopuje się szczelnie zamknięty garnek w ziemi i zostawia tam na cały dzień. Słonce ogrzewa ziemię i potrawa wolno się gotuje. Tego smaku niestety nie da sie odtworzyć w domu. Trzeba pojechać na wakacje do Grecji:) Choć danie przyrządzone w piekarniku jest całkiem zbliżone w smaku do prawdziwego kleftiko.

 arnaki kleftiko

Składniki na 4 duże porcje

  • 1 kg jagnięciny bez kości
  • 4  ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 300g fety
  • 8-10 posiekanych ząbków czosnku
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka łyżek oliwy extra vergine
  • oregano, rozmaryn, pieprz, sól

Dodatkowo

papier do pieczenia

Mięso pokroić w grubą kostkę, wymieszać z przyprawami, winem, sokiem z cytryny, czosnkiem i kilkoma łyżkami oliwy. Odstawić na 1-2 godz. Ziemniaki, cebulę i marchew pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami, resztą czosnku i odrobiną oliwy. Pociąć pergamin na 8 dużych kwadratów (około 40x40 cm) i ułożyć po dwa na sobie, aby tworzyły gwiazdę. Rozdzielić mięso i warzywa po równo na pergaminach, na każdym ułożyć pokruszoną fetę. Związać sznurkiem każdą paczuszkę jak sakiewkę. Sakiewki umieścić w dość głębokim naczyniu, które napełnić do 1/3 wysokości wodą.

sakiewki 

Wstawić do piekarnika 250 st. C. Piec ok. 2-2.5 godziny. W czasie pieczenia od czasu do czasu dolać trochę wody. Wyjąć z piekarnika, rozciąć sznurek i serwować w papierze w głębokim talerzu. Mięso powinno być bardzo miękkie i rozpływające się w ustach.

Arnaki Kleftiko

 

wtorek, 14 października 2008

Bardzo lubię mango, a ostatnio jakoś tak mi smakuje, że kupuję kilka za każdym razem jak idę na zakupy. Ostatnio mnie zaciekawiło co można zrobić z mango i znalazłam przepis na tą sałatkę. Bardzo nam smakowała, nawet mojemu mężowi który za owocami nie przepada:) Przepis znalazłam o tutaj


Sałatka indyńska z mango


Skladniki:

  • 1 dojrzały owoc mango
  • 4 średnie pomidory
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 mała czerwona cebula (u mnie biała cebula)
  • posiekany szczypiorek do dekoracji (u mnie pietruszka)


Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki sosu tabasco
  • szczypta soli


Na dużym talerzu lub półmisku ułożyć cienkie plastreki obranego wcześniej ze skórki ogórka, a nim pokrojone w plasterki pomidory. Mango pokroić wzdłuż na cienkie plastry, usunąć kawałki pestki oraz skórkę. Ułożyć na pomidorach, a na nich pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Do słoika wlać wszystkie składniki sosu oraz dodać sól, zakręcić i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać czosnek. Sosem polać sałatkę. Wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

poniedziałek, 13 października 2008
Tym razem nie będzie ziemniaków, mimo że zostało mi jeszcze około 3 kg z ziemniaczanego tygodnia. Ten przepis na kurczaka wypatrzylam u Kuchareczki58, a ona u Casiapaw, ale orginalnie pochodzi z tego forum. Nie dość ze wygląda pięknie to jakkkk smakuje. Musicie spróbować!

Składniki (dla dwóch osób):
  • 1 pierś z kurczaka,
  • ciastko francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm),
  • 2 plastry żółtego sera (opcjonalnie)
  • 2 plasterki szynki bądź boczku (u mnie boczek)
  • kilka pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • ulubione przyprawy
  • sól i pieprz.


Pierś z kurczaka kroimy na pół i następnie każdą połówkę przekrawamy wzdłuż. Posypujemy ją solą , pieprzem i ulubionymi przyprawami. Pieczarki oraz cebulę myjemy, kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle.

Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań.

Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte. O tak:

 cięcie ciasta francuskiego

Na tak przygotowanym cieście, kładziemy pierś kurczka, na to pieczarki z cebulą, nakrywamy to pozostałą połówką piersi i na wierzchu układamy plasterki chudego boczku lub szynki (na szynkę możemy położyć plaster sera żółtego). Tak samo postępujemy z drugą piersią.

Zabieramy się za zaplatanie ciasta. Paseczki przekładamy na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy, trochę jak sznurówki w bucie :) Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

Gotowe zawiniątka wkładamy na 15 minut do lodówki, a po wyjęciu smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. Ja piekłam 45min. Ciasto powinno zrobić się złociste i chrupiące. A zapach w domu - niesamowity :)

  Kurczak w cieście francuskim

 

a tak wygląda w środku

  Kurczak w cieście francuskim

 
1 , 2 , 3