Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
sobota, 24 października 2009

Przepis znalazłam na blogu Kasi. Kasia bardzo zachwalała ten placek i teraz rozumiem już dlaczego:) Placek bardzo nam smakował. Ja dodałam jednak dwa razy więcej boczku niż w przepisie i wcale nie było go za dużo.

Placek cebulowy z boczkiem

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży (użyłam dwie łyżeczki suszonych)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szczypty soli

Farsz:

  • 1 kg cebuli (pół na pół zwykłej i czerwonej)
  • 200 g wędzonego boczku (u mnie 400g)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera żółtego

Polewa:

  • 400 ml gęstej śmietany 18% (u mnie creme fraiche)
  • 250 g sera żółtego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz (sporo)

W pierwszej kolejności robimy farsz cebulowy. Cebule kroimy w cienkie piórka i dusimy na niewielkiej ilości oleju ( ok. 4 łyżki oleju - ewentualnie można podlać kilkoma łyżkami wody, aby nie przywierała do garnka). Dusimy aż będzie miękka. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy też pokrojony w drobną kostkę boczek i dodajemy do cebuli. Farsz odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie ucieramy ser i przygotowujemy ciasto.

Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i kilku łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Masło topimy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy resztę ciepłego mleka, jajko, mąkę, masło i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. 30 – 40 min w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto wyrośnie wałkujemy je dość cienko i wykładamy nim dużą, wysmarowaną olejem blachę. Posypujemy je utartym serem i wykładamy farsz.

Na koniec polewamy je polewą przygotowaną z utartego na dużych oczkach sera wymieszanego ze śmietaną, żółtkami, pietruszką i przyprawami. Pieczemy w temperaturze 200oC przez ok. godzinę. Ostatnie 10 min można piec tylko spod, aby góra zbytnio się nie zrumieniła.

Placek cebulowy z boczkiem


środa, 21 października 2009

Ostatnio przeglądając przepisy w książce “Przepyszne ziemniaki” wydawnictwa Reader’s Digest znalazłam przepis na baraninę po grecku. Przepis różni się tylko nieznacznie od sposobu, w jaki ja przyrządzam to danie. Podaje moją wersję przepisu.

Duszona baranina po grecku


Bardzo lubię to danie, w ogóle lubię baraninę. W przepisie jest sok z jednej cytryny. Radziłabym dodać do smaku, bo nie każdy lubi kwaśne potrawy;) Przepis dodaję do akcji Ziemniaczany Sezon 2009 zorganizowanej przez Olgę.

 

Składniki:

  • 700g baraniny bez kości
  • 750g młodych ziemniaków
  • 300g szalotki
  • 12 ząbków czosnku
  • 1 cytryna (można użyć mniej)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • tymianek, rozmaryn
  • pieprz i sól

Mięso pokroić w kostkę. Ziemniaki umyć i osuszyć ręcznikiem, nie obierać. Większe ziemniaki przeciąć na pół. Szalotkę obrać i przekroić na pół. Czosnek też obrać i przekroić na pół. Wycisnąć sok z cytryny.

Mięso, ziemniaki, szalotkę i czosnek ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i skropić mięso i ziemniaki. Posypać ziołami (można użyć świeżych ziół). Mocno posypać pieprzem i solą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około godzinę. Po tym czasie do naczynia dodać przekrojone na pół pomidory i piec w odkrytym naczyniu jeszcze około 15-20min. Ja piekłam za długo i pomidory zupełnie się rozgotowały.

Duszona baranina po grecku


Ziemniaczany Sezon 2009

niedziela, 18 października 2009

Nie jestem wielbicielkom pierogów, ale od czasu do czasu lubię je zjeść. Zdecydowanie lubię pierogi odsmażone, chrupiące od tych gotowanych. Lubię też pierogi pieczone, jak np. te, na które podaje przepis.

pierożki z kapustą i mięsem

pierożki z kapustą i mięsem

Ciasto:

  • 2.25 łyżeczki drożdży suszonych
  • 75 g wody
  • 175 g masła
  • 600 g mąki
  • 2 jajka + 1 jajko do smarowania
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 100 g  jogurtu naturalnego

Nadzienie:

  • 50 dkg kapusty kiszonej
  • 30 dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 kosta bulionowa
  • sól, pieprz,wegeta.

Wymieszać mąkę z drożdżami. Dodać masło, sól, jajka, jogurt i wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę.

Przygotować nadzienie.

Kapustę kiszoną ugotować w wodzie z kostka bulionową. Cebulę zeszklić na odrobinie tłuszczu, podsmażyć mięso. Gdy kapusta jest miękka pokroić ją w mniejsze kawałki i dodać do mięsa. Przesmażyć wszystko razem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Uformować z nich kulki. Każdą z nich rozwałkować na cienki, dość duży placek. Nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i układać na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia w dość dużych odstępach. Piec w nagrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut aż pierożki ładnie się zrumienią.

pierożki z kapustą i mięsem


sobota, 17 października 2009

To było pyszne! Nie spodziewałam się, że ta tarta aż tak nam zasmakuje. Warto wypróbować. Z przepisu Kasi.

Tarta z Porem i Pieczarkami

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120g masła
  • zimna woda (ok. 30 ml)
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 3 większe pory
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 200 g tartego, żółtego sera o łagodnym smaku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki, na co najmniej 30 min. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm. Farszu wychodzi dużo i mniejsza forma byłaby za mała na podaną ilość składników). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.

Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto.

Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ser powinien być o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła.

Zimną tartę najlepiej odgrzać w kąpieli wodnej. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach tarta jest ciepła, a my unikamy wysuszenia jej w piekarniku.


czwartek, 15 października 2009

Zawsze mnie ciekawiło jak smakuje zupa cebulowa. Kiedyś sobie nawet zapisałam przepis, ale po jakimś czasie go wyrzuciłam, bo stwierdziłam, że zupa z cebuli nie może być smaczna. Głupiutka byłam, oj głupiutka. Nie jedna osoba na blogach zachwalała tą zupę, ale nie wierzyłam, że mi zasmakuje. Ostatnio jednak mój mąż zamówił zupę cebulową w restauracji i bardzo mu smakowała. Mąż za zupami nie przepada, więc stwierdziłam, że jak mu smakuje to koniecznie muszę ja ugotować. Ugotowałam zupę cebulową bazując na dwóch przepisach, Kasi i Liski.

Zupa cebulowa jest wspaniała!

Przepis dodaję do akcji dni kuchni wegetarianskiej zorganizowanej przez stokilo.

zupa cebulowa

Składniki:

  • 5 średniej wielkości cebule - obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 litr wywaru warzywnego, może też być trochę więcej
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz

Grzanki:

  • 2 mini bagietki bądź kromki chleba
  • ser żółty

Masło rozpuścić na patelni. Dodać cebulę i dusić ją na małym ogniu ok. 20 minut. Cebula ma mięknąć powoli. Mieszać co jakiś czas.

Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa (od tego zależy ostateczny kolor zupy), zasypać łyżeczką mąki i dusić jeszcze minutkę. Dodać wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotować jeszcze około 15 minut. Podawać z grzankami.

Bagietkę pokroić na kromki, na każdej ułożyć starkowany ser, posypać ewentualnie papryką i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, aż ser zacznie się topić.

 
1 , 2