Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
poniedziałek, 28 grudnia 2009

Łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne, idealne np. na Sylwestra. Ja zrobiłam dwie wersje, jedną z żółtym serem i drugą z żółtym serem i fetą. Te z fetą miały bardziej wyrazisty smak i bardziej nam smakowały ... no ale to sprawa gustu. Pomysł na paluchy zaczerpnęłam z bloga Doroty.

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Składniki:

  • 2 gotowe arkusze ciasta francuskiego
  • ser feta bądź ser żółty, dowolna ilość
  • 1 jajko

Na drobnej tarce zetrzeć żółty ser. Można doprawić go do smaku papryką bądź chili. Jeśli używamy fety to należy ją pokruszyć.

Na oprószonym blacie położyć jeden arkusz ciasta francuskiego, posmarować go rozbełtanym jajkiem. Posypać serem, ser lekko przycisnąć do ciasta, żeby się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie - posmarować jajkiem. Górę posypać żółtym serem, znowu lekko go przyciskając do ciasta.

Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1.5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach. Paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200oC przez około 13 - 15 minut.

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

czwartek, 24 grudnia 2009

Nareszcie Święta!:) Z tej okazji chciałabym Wam życzyć radosnych Świąt w gronie rodzinnym oraz wszystkiego dobrego w Nowym 2010 Roku :)

Iwona

18:53, iis111 , Inne
Link Komentarze (8) »
sobota, 28 listopada 2009

Lubimy wszystko z sezamem. Chleb z sezamem, sezamki, sznycle z sezamem i te skrzydełka też nam smakowały. Z przepisu Ireny i Andrzeja.

Skrzydełka pieczone w sezamie

Składniki:

  • pół kilograma kurzych skrzydełek (ja zrobiłam z 1 kg)
  • pół szklanki mleka (mi wystarczyło mniej)
  • 3/4 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól, pieprz.

Wymieszać sezam, bułkę, pieprz oraz sól. Skrzydełka moczyć w mleku, a następnie panierować w sezamie z bułką. Wykładać na blaszce na papierze do pieczenia. Piec ok. 45 minut aż będą chrupiące.

środa, 18 listopada 2009

Placek pasterza jest bardzo popularny w UK. Po przyjeździe do UK raz kupiłam gotowy w sklepie, ale średnio mi smakował. Tym razem postanowiłam go zrobić w domu. Placek wyszedł pyszny, dużo lepszy niż się spodziewałam. Choć powinnam była się spodziewać, że będzie pyszny, bo przepis znalazłam na blogu Cuda.wianki :)

 

placek pasterza

Składniki:

  • 250g mięsa mielonego indyczego
  • 250g mięsa mielonego wołowego
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 750ml wrzątku plus 1 kostka bulionowa wołowa
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarnkami gorczycy)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, natka pietruszki
  • odrobina sosu sojowego

ponadto:

  • olej do smażenia
  • masło do puree
  • kawałek masła na wierzch

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Rozgnieść z masłem (ilość w zależności od upodobań) na gładkie puree. Wymieszać z musztardą. Odstawić.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Selera w cienkie talarki, a marchewki zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Mięso mielone (oba rodzaje) przesmażyć na odrobinie oleju na brązowo. Dodać cebulę, marchew oraz seler. Smażyć razem, mieszając od czas do czasu. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i smażyć chwilę razem, po czym wlać na patelnie bulion (rozdrobnić kostkę wołową we wrzątku). Dusić (najlepiej pod przykryciem) 20-30 minut, dopóki woda nie odparuje, a sos zrobi się gęsty. Pod koniec dodać przyprawy oraz sos sojowy.

W naczyniu żaroodpornym rozłożyć mięso z sosem, na to ziemniaczane puree. Widelcem wyrzeźbić szlaczek. Kawałek masła pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć na zapiekance.

Piec 30-40 minut w 180 stopniach.

Serwować gorące, najlepiej z ulubiona surówką.

sobota, 14 listopada 2009

Jak zrobić ładne zdjęcia żeberkom? Mi się nie udało, ale zapewniam że smakują wyśmienicie. Nigdy wcześniej nie jadłam żeberek, bo ich nie lubiłam, ale te są wyśmienite! Przepis znalazłam na blogu Kuchareczki. Polecam!

Żeberka rozpływające się w ustach

Składniki:

  • 2 kg żeberek
  • 3-4 cebule
  • 3 łyżki miodu
  • 2 butelki ketchupu (koniecznie ostrego z Pudliszek, 480g każda butelka)
  • sól, ewentualnie chili

Żeberka posolić i obsmażyć do zrumienienia. Wyjąć z patelni i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Miód i ketchup wymieszać. Na żeberka, układamy cebulę i całość polewamy sosem ketchupowo-miodowym. Można doprawić chili.  Piec w piekarniku ok. 1,5 godziny.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30