Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
sobota, 29 marca 2008

Kolejny wpis przeniesiony z drugiego bloga.

Prosty przepis i calkiem calkiem...najlepsze sa swieze.... choc nie spodziewajcie sie nic specialnego;) Poprostu kielbaska w ciescie;)

Zrobic trzeba ciasto. Takie zwykle kruche…

 0.5kg maki2 jajka20dkg margaryny

plaska lyzeczka proszku do pieczenia

smietana

Wyrobic ciasto. Jeśli jest za twarde to dodac troche smietany. Rozwalkowac. Wyciskac szklanka krazki. Na krazek polozyc nie za cienki plaster kielbasy, przykryc drugim krazkiem ciasta i zlepic. Posmarowac jajkiem, posypac kminkiem bądź sezamem i upiec i... zjesc :D

kielbaska w ciescie

paszteciki

Paszteciki sa "stare", bo pochodza z mojego drugiego bloga. Postanowilam je przeniesc tutaj, bo do slodyczy nie pasuja;)

Paszteciki sa takie troche "naodwal", bo nie chciało mi się spędzić wiecej czasu w kuchni i formować ładne, kształtne paszteciki. Zawinęłam je więc w ciasto, pokroiłam i ... smakuja tak samo jak te "kształtne", które kiedyś robiłam jak byłam jeszcze troszkę mniej leniwa;)

Ciasto jest drożdżowe:

  • 0,5kg mąki
  • 0,5 kostki drożdży
  • 1 jajko
  • troche roztopionego i ostudzonego masła
  • mleko i cukier na rozczyn
  • szczypta soli

Zagnieść ciasto drożdżowe i poczekać aż wyrośnie.

Nadzienie:

  • cebula
  • pieczarki
  • sól
  • pieprz

Cebulę pokroić, podsmażyc, dodać drobno pokrojone pieczarki ( ja je tarkuje na dużych oczkach, bo jest szybciej i łatwiej:D) Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować i kroić w kwadraty, nadziać pieczarkami i zlepić rogi. Można robić paszteciki w kształcie pierogów, bądź (dla leniwych) rozwalkować , nalożyć farsz, zwinąć w rulonik i pociać nożem tak jak na zdjeciu:D

Paszteciki posmarować białkiem i posypać sezamem. Upiec i zjeść:D

Pyszne są oczywiscie z barszczem.

Paszteciki z pieczarkami

 

poniedziałek, 24 marca 2008

Uwielbiam krokiety, szczególnie z pieczarkami albo z miesem mielonym i kapustą kiszoną. Te są zupelnie inne niż nasze tradycyjne. Kiedyś Patricia zaprosiła mnie na hiszpańskie krokiety, były bardzo podobne do tych, ale jednak inne. Robiłam kilka razy hiszpańskie krokiety, ale te są dużo lepsze. Nam bardzooooo smakowały.

krokiet

Składniki:

  • 9 łyżek mąki
  • ok. 3/4 szkl. mleka
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 2 żółtka
  • 2-3 plasterki szynki
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz


    Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, podsmażyć, a następnie rozprowadzić mlekiem (jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta to należy dolać trochę mleka, ale nie za dużo, bo będzie źle się potem formować krokiety). Odstawić z ognia, dodać starkowany ser, żółtka i dobrze wymieszać. Ostudzić i wstawić do lodówki na 15 minut. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem. Łyżką nabierać porcje masy i formować krokiety. Panierować w roztrzepanym jajku i tartej bułce, smażyć na rumiano. Krokiety smaży sie bardzo szybko. Zanim ułożyłam wszystkie na patelni pierwsze trzeba było juz obracać. Krokiety są mniam mniusie, szczególnie gorace z pysznym roztopionym serem w środku. chyba śmiało moge powiedzieć, że moglabym je dopisać do listy moich ulubionych dań. Przepis pochodzi z blogu Arabeski.

 krokiet od środka

Tak sobie pomyslalam, ze lepiej bedzie jak na jednym blogu beda tylko przepisy na ciasta i ciasteczka a tutaj od czasu do czasu pojawi sie jakis przepis na pyszne jedzonko na obiad badz kolacje.
1 ... 26 , 27 , 28 , 29 , 30