Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
niedziela, 08 listopada 2009

Skoro gotujemy po polsku to nie może zabraknąć barszczu:) Najlepiej podawać go z pasztecikami. U mnie niestety bez nich, bo nadal nie mam czym mięsa zmielić;) Barszcz to moja druga propozycja w ramach zabawy "Gotujemy po polsku" zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja i sponsorowanej przez stronę zPierwszegoTłoczenia.pl .

barszcz pitny

 

Gotujemy po polsku! - edycja II

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • 1 kg buraków
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kwasek cytrynowy
  • cukier, sól, pieprz
  • 1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek

Buraki obrać, pokroić w plastry, posypać cukrem i odstawić na kilka godzin, by puściły sok.

Ugotować wywar z włoszczyzny. Dodać do niej 1 liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Odcedzić, warzywa wyrzucić.

W osobnym garnku, w niewielkiej ilości wody, ugotować buraki.

Następnie połączyć w jednym garnku wywar z warzyw i buraki wraz z wodą z ich gotowania. Całość delikatnie podgrzewać, nie dopuścić do zagotowania. Doprawić solą, pieprzem, kwaskiem i w razie potrzeby cukrem. Dodać też oliwę z oliwek i dobrze wymieszać.

piątek, 06 listopada 2009

Uwielbiam zrazy. Moja mama robi najlepsze zrazy na świecie, ale te wcale nie są  gorsze;) Przecież wiadomo, że nie ma jak u mamy:) Zrazy dodaję do zabawy "Gotujemy po polsku" zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja. Zabawie patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl .

zrazy zawijane

Gotujemy po polsku! - edycja II

 

 

 

 

 

Składniki:

• 1 kg wołowiny

• kilka ogórków kiszonych

• 10 dag słoniny bądź boczku

• cebula

• 2 liście laurowe

• kilka ziaren ziela angielskiego

• olej bądź smalec do smażenia

• łyżka mąki

• kostka wołowa Knorr

• sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1,5 - 2 cm

Rozbić tłuczkiem z obu stron, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa ułożyć kawałek cebuli, 1/4 bądź pół ogórka przekrojonego wzdłuż i kawałeczek boczku bądź słoniny. Płaty mięsa, ciasno zwinąć i obwiązać nitką.

Zrazy zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać rozpuszczoną kostkę wołową, liście laurowe i ziele angielskie. Podlać wodą, przykryć przykrywką i dusić do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby dodając wody. Ja dusiłam zrazy ponad 2 godziny.

Miękkie zrazy wyjąć, usunąć nitki. Wyjąć liście laurowe i ziele. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać do sosu, zagotować. Doprawić solą i pieprzem i włożyć zrazy.

zrazy zawijane

czwartek, 05 listopada 2009

Po placku cebulowym z boczkiem przyszła kolej na kolejny pyszny cebulowy wypiek. Przepis znalazłam na blogu Trufli. Cebularze wyszły pyszne. Uzupełnię zapasy cebuli i w weekend upiekę je jeszcze raz:)

cebularze

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 dag cebuli
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do wysmarowania formy

Połączyć drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka, cukrem i  3 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Cebulę obrać, pokroić w plastry, przesmażyć na oleju. Doprawić solą, pieprzem, dodać kminek.

Masło rozpuścić i dodać  1/2 szklanki mleka.

Do miski wsypać mąkę, wlać gotowy rozczyn, przestudzone mleko z masłem, jajko i sól. Z podanych składników zagnieść ciasto podsypując  dodatkowo mąką. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Ciasto rozwałkować na wysokość 1,5 cm . Wykrawać kubkiem  placuszki. Każdy placuszek posmarować rozbitym jajkiem. Na środek placuszków nakładać wcześniej przygotowaną i przestudzoną cebulę.

Piec w piekarniku  przez pierwsze 5 minut w temp. 60 st. Później zwiększyć temp. do 180 st. Pieczemy do momentu, aż cebularze nabiorą złotego koloru.

cebularze


sobota, 24 października 2009

Przepis znalazłam na blogu Kasi. Kasia bardzo zachwalała ten placek i teraz rozumiem już dlaczego:) Placek bardzo nam smakował. Ja dodałam jednak dwa razy więcej boczku niż w przepisie i wcale nie było go za dużo.

Placek cebulowy z boczkiem

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży (użyłam dwie łyżeczki suszonych)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szczypty soli

Farsz:

  • 1 kg cebuli (pół na pół zwykłej i czerwonej)
  • 200 g wędzonego boczku (u mnie 400g)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera żółtego

Polewa:

  • 400 ml gęstej śmietany 18% (u mnie creme fraiche)
  • 250 g sera żółtego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz (sporo)

W pierwszej kolejności robimy farsz cebulowy. Cebule kroimy w cienkie piórka i dusimy na niewielkiej ilości oleju ( ok. 4 łyżki oleju - ewentualnie można podlać kilkoma łyżkami wody, aby nie przywierała do garnka). Dusimy aż będzie miękka. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy też pokrojony w drobną kostkę boczek i dodajemy do cebuli. Farsz odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie ucieramy ser i przygotowujemy ciasto.

Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i kilku łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Masło topimy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy resztę ciepłego mleka, jajko, mąkę, masło i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. 30 – 40 min w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto wyrośnie wałkujemy je dość cienko i wykładamy nim dużą, wysmarowaną olejem blachę. Posypujemy je utartym serem i wykładamy farsz.

Na koniec polewamy je polewą przygotowaną z utartego na dużych oczkach sera wymieszanego ze śmietaną, żółtkami, pietruszką i przyprawami. Pieczemy w temperaturze 200oC przez ok. godzinę. Ostatnie 10 min można piec tylko spod, aby góra zbytnio się nie zrumieniła.

Placek cebulowy z boczkiem


środa, 21 października 2009

Ostatnio przeglądając przepisy w książce “Przepyszne ziemniaki” wydawnictwa Reader’s Digest znalazłam przepis na baraninę po grecku. Przepis różni się tylko nieznacznie od sposobu, w jaki ja przyrządzam to danie. Podaje moją wersję przepisu.

Duszona baranina po grecku


Bardzo lubię to danie, w ogóle lubię baraninę. W przepisie jest sok z jednej cytryny. Radziłabym dodać do smaku, bo nie każdy lubi kwaśne potrawy;) Przepis dodaję do akcji Ziemniaczany Sezon 2009 zorganizowanej przez Olgę.

 

Składniki:

  • 700g baraniny bez kości
  • 750g młodych ziemniaków
  • 300g szalotki
  • 12 ząbków czosnku
  • 1 cytryna (można użyć mniej)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • tymianek, rozmaryn
  • pieprz i sól

Mięso pokroić w kostkę. Ziemniaki umyć i osuszyć ręcznikiem, nie obierać. Większe ziemniaki przeciąć na pół. Szalotkę obrać i przekroić na pół. Czosnek też obrać i przekroić na pół. Wycisnąć sok z cytryny.

Mięso, ziemniaki, szalotkę i czosnek ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i skropić mięso i ziemniaki. Posypać ziołami (można użyć świeżych ziół). Mocno posypać pieprzem i solą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około godzinę. Po tym czasie do naczynia dodać przekrojone na pół pomidory i piec w odkrytym naczyniu jeszcze około 15-20min. Ja piekłam za długo i pomidory zupełnie się rozgotowały.

Duszona baranina po grecku


Ziemniaczany Sezon 2009

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30