Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?
niedziela, 18 października 2009

Nie jestem wielbicielkom pierogów, ale od czasu do czasu lubię je zjeść. Zdecydowanie lubię pierogi odsmażone, chrupiące od tych gotowanych. Lubię też pierogi pieczone, jak np. te, na które podaje przepis.

pierożki z kapustą i mięsem

pierożki z kapustą i mięsem

Ciasto:

  • 2.25 łyżeczki drożdży suszonych
  • 75 g wody
  • 175 g masła
  • 600 g mąki
  • 2 jajka + 1 jajko do smarowania
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 100 g  jogurtu naturalnego

Nadzienie:

  • 50 dkg kapusty kiszonej
  • 30 dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 kosta bulionowa
  • sól, pieprz,wegeta.

Wymieszać mąkę z drożdżami. Dodać masło, sól, jajka, jogurt i wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę.

Przygotować nadzienie.

Kapustę kiszoną ugotować w wodzie z kostka bulionową. Cebulę zeszklić na odrobinie tłuszczu, podsmażyć mięso. Gdy kapusta jest miękka pokroić ją w mniejsze kawałki i dodać do mięsa. Przesmażyć wszystko razem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Uformować z nich kulki. Każdą z nich rozwałkować na cienki, dość duży placek. Nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i układać na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia w dość dużych odstępach. Piec w nagrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut aż pierożki ładnie się zrumienią.

pierożki z kapustą i mięsem


sobota, 17 października 2009

To było pyszne! Nie spodziewałam się, że ta tarta aż tak nam zasmakuje. Warto wypróbować. Z przepisu Kasi.

Tarta z Porem i Pieczarkami

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120g masła
  • zimna woda (ok. 30 ml)
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 3 większe pory
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 200 g tartego, żółtego sera o łagodnym smaku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki, na co najmniej 30 min. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm. Farszu wychodzi dużo i mniejsza forma byłaby za mała na podaną ilość składników). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.

Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto.

Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ser powinien być o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła.

Zimną tartę najlepiej odgrzać w kąpieli wodnej. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach tarta jest ciepła, a my unikamy wysuszenia jej w piekarniku.


czwartek, 15 października 2009

Zawsze mnie ciekawiło jak smakuje zupa cebulowa. Kiedyś sobie nawet zapisałam przepis, ale po jakimś czasie go wyrzuciłam, bo stwierdziłam, że zupa z cebuli nie może być smaczna. Głupiutka byłam, oj głupiutka. Nie jedna osoba na blogach zachwalała tą zupę, ale nie wierzyłam, że mi zasmakuje. Ostatnio jednak mój mąż zamówił zupę cebulową w restauracji i bardzo mu smakowała. Mąż za zupami nie przepada, więc stwierdziłam, że jak mu smakuje to koniecznie muszę ja ugotować. Ugotowałam zupę cebulową bazując na dwóch przepisach, Kasi i Liski.

Zupa cebulowa jest wspaniała!

Przepis dodaję do akcji dni kuchni wegetarianskiej zorganizowanej przez stokilo.

zupa cebulowa

Składniki:

  • 5 średniej wielkości cebule - obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 litr wywaru warzywnego, może też być trochę więcej
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz

Grzanki:

  • 2 mini bagietki bądź kromki chleba
  • ser żółty

Masło rozpuścić na patelni. Dodać cebulę i dusić ją na małym ogniu ok. 20 minut. Cebula ma mięknąć powoli. Mieszać co jakiś czas.

Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa (od tego zależy ostateczny kolor zupy), zasypać łyżeczką mąki i dusić jeszcze minutkę. Dodać wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotować jeszcze około 15 minut. Podawać z grzankami.

Bagietkę pokroić na kromki, na każdej ułożyć starkowany ser, posypać ewentualnie papryką i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, aż ser zacznie się topić.

poniedziałek, 12 października 2009

Cuda.wianki powinna pracować w reklamie;) Wczoraj tak zachwaliła zupę z cukinii z pieczarkami, że wysłałam dzisiaj męża na zakupy i po powrocie z pracy od razu ją ugotowałam. Zupa jest naprawdę pyszna. Nam bardzo smakowała, nawet mojemu mężowi, który za zupami nie przepada.

PS

Mój mąż jadł ostatnio w restauracji zupę cebulowa i był nią zachwycomy. Ja nigdy jej nie jadłam i jestem ciekawa jak smakuje. Czy ma ktoś sprawdzony przepis na dobrą zupę cebulową?:)

krem z cukinii z pieczarkami

Składniki:

  • 700g cukinii
  • 150g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600ml bulionu warzywnego lub 600ml wrzątku oraz 1 kostka bulionowa warzywna
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, suszona natka pietruszki
  • 150g serka topionego naturalnego

ponadto:

  • olej do smażenia

Pieczarki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na odrobinie oleju, dodać sól i pieprz. Odłożyć na bok.

Czosnek drobno pokroić, cebulę pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę zeszklić na patelni na oleju. Wsypać przyprawy: pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, suszoną nać pietruszki. Mieszać, jeszcze chwilę smażąc na ogniu. Następnie przełożyć do garnka. Włożyć tam również cukinię obraną (ja nie obierałam) i pokrojoną w kostkę oraz 3/4 przygotowanych pieczarek. Zalać to wywarem warzywnym (600ml) lub zmieszanym wrzątkiem (600ml) z jedną kostką bulionową warzywną. Wrzucić do garnka również listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć gaz i gotować jakieś 15-20 minut pod przykryciem.

Wyjąć listek laurowy.

Wlać do blendera i zmiksować. Przelać z powrotem do garnka. Włożyć serek topiony i mieszać do rozpuszczenia.

Krem podawać gorący z pozostałymi pieczarkami. Można podać również z pieczywem.

sobota, 10 października 2009

Przepis na bardzo smaczne ziemniaczki. Łatwo się je przygotowuje i zawsze to jakaś odmiana od zwykłych ziemniaków z wody:)

ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Składniki

  • kilogram młodych ziemniaków (u mnie baby potatoes)
  • 2-3 łyżki posiekanego rozmarynu (może być suszony)
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Ziemniaki umyć, nie obierając i dokładnie osuszyć. Wrzucić ziemniaki do miski, polać oliwą, posypać rozmarynem i czosnkiem. Dobrze wymieszać, by ziemniaki równomiernie pokryły się oliwą, rozmarynem i czosnkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec aż ziemniaki ładnie się zrumienią i będą chrupiące. Po upieczeniu ziemniaki doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaczany Sezon 2009

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30