Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?

Dania mięsne

wtorek, 01 listopada 2011

Od kiedy Daphne pojawiła się na świecie cenię sobie przepisy na szybkie i smaczne dania. Ten przepis zdecydowanie do nich należy. Przepis znalazłam na blogu Magdy, a pochodzi on z listopadowego wydania BBC Good Food. Bardzo smaczne danie.

Kurczak pieczony z pietruszką i ziemniakami

Składniki:

  • 4 udka kurczaka ze skórą
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 12 nieobranych ząbków czosnku
  • 100ml oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz

Cebulę pokroić w ćwiartki, ziemniaki na kawałki grubości 2-3cm, a pietruszkę na około 4cm kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać. Posolić i popieprzyć. Piec w piekarniku w 220°C przez około 45-60 min aż kurczak i warzywa ładnie się zrumienią.

poniedziałek, 14 marca 2011

Wracam do pisania bloga. Już jakiś czas temu wróciłam do pisania mojego drugiego bloga, teraz czas przyszedł i na tego:)

Dzisiaj na obiad zjedliśmy języczki sędziego. Bardzo smaczne danie. Zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia. Przepis znalazłam na blogu Andrzeja i Ireny.

języczki sędziego

 

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 90 dag mielonego mięsa
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju kukurydzianego
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 duży pomidor pokrojony w plasterki (opcjonalnie)
  • 1 duży posiekany pomidor bez skórki (pominęłam)
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu wołowego lub z kurczaka
  • pół szklanki soku z limonki (zastąpiłam sokiem z jednej małej cytryny)
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy (pominęłam)

Bakłażana pokroić wzdłuż na długie plastry. Posypać solą i odstawić na godzinę. Usunąć wodę i sól. Osuszyć. Rozgrzać oliwę i smażyć plastry bakłażanów z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Bakłażany można upiec w piekarniku. Każdy plaster posmarować oliwą, wyłożyć na blaszkę i piec 20 – 30 minut w temperaturze 175 stopni. W międzyczasie wymieszać mięso z cebulą, solą i pieprzem. Formować kiełbaski. Każdą kiełbaskę owinąć plasterkiem usmażonego lub upieczonego bakłażana. Układać w naczyniu do zapiekania. Można obłożyć plasterkami pomidora. Przygotować sos. W rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy i podsmażyć cebulę. Dodać posiekanego pomidora, sól, pieprz oraz kurkumę. Dodać sos pomidorowy, bulion oraz sok z limonki. Przykryć i gotować przez 15 minut. Sosem polać przygotowane wcześniej „języczki” Przykryć folią i piec przez ok. godzinę w temperaturze 225 stopni.

języczki sędziego

sobota, 13 lutego 2010

Nie spodziewałam się, że ta zapiekanka będzie taka smaczna. Skusiłam się na nią głównie, dlatego że wydałam mi się łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna. Zmieniłam nieznacznie przepis, dodając dodatkowo podsmażony boczek oraz ser feta. Przepis znalazłam na blogu Edytki. Niestety nie udało mi się zrobić ładnych zdjęć, ale i tak je zamieszczam, żeby przepis mi nie zginął, bo pewnie jeszcze do niego kiedyś wrócę.

wiejska zapiekanka


Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 300 g cienkiej kiełbasy
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pory
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bulionu (z kostki)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g żółtego sera
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku

Dodatkowo (niekoniecznie):

  • 200g boczku
  • 150g sera feta

Kiełbasę obrać i pokroić w plasterki, boczek w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę, pory w krążki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim pory, paprykę, kiełbasę i boczek.

Ryż opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 8 minut. Odcedzić. Wymieszać z warzywami i połową bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.

Ryż z dodatkami ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym resztą oleju. Polać śmietaną wymieszaną ze startym na dużych oczkach serem, pokruszoną fetą, jajkiem i pozostałym bulionem.

Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Przed podaniem można posypać natką.

piątek, 29 stycznia 2010

W końcu miałam okazję wypróbować moja nową patelnię, którą dostałam za udział w akcji Gotujemy po polsku II, zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja. Nagrodę ufundował olej kujawski. Sponsor zabawy nie tylko przysłał mi wspaniała patelnię do grilowania, ale też bardzo dobry olej kujawski z pierwszego tłoczenia 3 ziarna.

Szaszłyki wyszły rewelacyjne! Na pewno jeszcze kiedyś je zrobię. Przepis widziałam na kilku blogach, u Majanki, Anitki i Ireny i Andrzeja.

Argentyńskie szaszłyki z kurczaka


Składniki:

  • patyczki bambusowe
  • pół szklanki oleju
  • pół łyżeczki świeżego oregano (dałam suszone)
  • pół zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • sól
  • 4 piersi z kurczaka
  • pieprz
  • 2 cebule pokrojone w ósemki
  • 1 łyżeczka papryki sypkiej
  • 1 szklanka wiśniowych pomidorów
  • 3 posiekane ząbki czosnku

Wymieszać olej, czosnek, paprykę sypką, oregano, sól, pieprz. Dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Zamarynować.

Na patyczki nadziewać naprzemiennie kurczaka, cebulę, papryki, pomidory. Grillować przez 15-20 minut.

A tak wyglądały szaszłyki przed pieczeniem

Argentyńskie szaszłyki z kurczaka


Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

czwartek, 14 stycznia 2010

Dawno mnie tutaj nie było. To wcale nie znaczy, że nie gotuję. Gotuję, ale trochę zaniedbałam mojego bloga;) Tym razem polecam zapiekankę. Przepis znalazłam na blogu Kasi. Przepis trochę zmieniłam.

ziemniaczana zapiekanka

 

Składniki

  • ok. 1,2 – 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g chudej kiełbasy (np. podwawelskiej) – u mnie boczek i w większej ilości
  • 3 duże cebule
  • 200g oscypka – u mnie ser feta
  • olej

Sos

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Ja dodatkowo do sosu dodałam starkowany żółty ser

Ziemniaki gotujemy w dobrze osolonej wodzie. Przestudzone kroimy w plasterki i układamy w brytfance. Cebule kroimy i podsmażamy na oleju do chwili aż się mocno zarumieni. Kiełbasę kroimy w plasterki. Cebulę i kiełbasę układamy na ziemniakach. Śmietanę mieszamy z wodą, majerankiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Zalewamy ziemniaki, a górę posypujemy utartym na grubych oczkach oscypkiem bądź fetą. Ja dodatkowo posypałam zapiekankę żółtym serem Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 30 – 40 min.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9