Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?

Dania bezmięsne

sobota, 17 października 2009

To było pyszne! Nie spodziewałam się, że ta tarta aż tak nam zasmakuje. Warto wypróbować. Z przepisu Kasi.

Tarta z Porem i Pieczarkami

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120g masła
  • zimna woda (ok. 30 ml)
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 3 większe pory
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 200 g tartego, żółtego sera o łagodnym smaku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki, na co najmniej 30 min. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm. Farszu wychodzi dużo i mniejsza forma byłaby za mała na podaną ilość składników). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.

Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto.

Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ser powinien być o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła.

Zimną tartę najlepiej odgrzać w kąpieli wodnej. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach tarta jest ciepła, a my unikamy wysuszenia jej w piekarniku.


sobota, 10 października 2009

Przepis na bardzo smaczne ziemniaczki. Łatwo się je przygotowuje i zawsze to jakaś odmiana od zwykłych ziemniaków z wody:)

ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Składniki

  • kilogram młodych ziemniaków (u mnie baby potatoes)
  • 2-3 łyżki posiekanego rozmarynu (może być suszony)
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Ziemniaki umyć, nie obierając i dokładnie osuszyć. Wrzucić ziemniaki do miski, polać oliwą, posypać rozmarynem i czosnkiem. Dobrze wymieszać, by ziemniaki równomiernie pokryły się oliwą, rozmarynem i czosnkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec aż ziemniaki ładnie się zrumienią i będą chrupiące. Po upieczeniu ziemniaki doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaczany Sezon 2009

poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Dość często zdarza mi się, że coś ugotuję, zrobię zdjęcia a później przepis czeka bardzo długo na opublikowanie na blogu. Mogłabym powiedzieć, że zrobiłam to danie dzisiaj, ale bez na zdjęciu mnie zdradza;) Danie całkiem smaczne, ale trzeba uważać żeby nie piec za długo, bo makaron się zbytnio wysuszy. Ser żółty który użyłam był trochę za łagodny w smaku, więc jeśli ktoś zdecyduje się na ten przepis to radziłabym dodać ser żółty o intensywnym smaku.

Podobny przepis widziałam kiedyś u Gani.

musze ze szpinakiem i serem

Składniki na dwie porcje:

  • 200 g makaronu conchiglioni (duże muszle) - to około 8-10 muszli na osobę.
  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 100-150 g sera żółtego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • ser camembert lub brie- ja użyłam około 100g sera brie
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron ugotować w osolonym wrzątku na prawie miękko (ja gotowałam około 15min). Delikatnie odcedzić na sicie, przelać zimną wodą.

Szpinak dusić do chwili aż odparuje wszystka woda. Czosnek obrać, przecisnąć przez prasę i dodać do szpinaku przed końcem duszenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do szpinaku, gdy nieco przestygnie.

Camembert (lub brie) pokroić w kostkę. Każdą muszlę naełnić przygotowanym farszem szpinakowym i układać w natłuszczonej formie do zapiekania. Obłożyć wiórkami masła i kostkami sera pleśniowego. Zapiekać około 10min w 180 st C.

musze ze szpinakiem i serem

 

czwartek, 06 sierpnia 2009

Ostatnio przeglądając bloga Olgi Smile natknęłam się na przepis na kotleciki ziemniaczane z grzybami. Niestety nie miałam grzybów suszonych, więc nie mogłam zrobić kotlecików według jej przepisu, ale pomyślałam, że warto by było zrobić podobne kotleciki. Wystarczyło dodać trochę fety i mąż prosił cały czas o dokładkę;)


ziemniaczane kotleciki z pieczarkami i fetą


Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g pieczarek
  • około 70g fety
  • 2 cebule
  • masło lub oliwa do smażenia
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej + trochę do obtaczania
  • żółty ser do posypania


Ugotowane i obrane z łupinek (przed lub po gotowaniu) ziemniaki rozgnieść widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i drobno pociętą cebulkę na złoty kolor. W misce wymieszać ziemniaki, cebulkę, pieczarki, pokruszoną fetę, roztrzepane jajko i  bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na chwilę. Formować kotleciki, obtaczać je delikatnie w bułce i smażę na maśle bądź oliwie. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać starkowanym żółtym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 C aż ser się roztopi.

ziemniaczane kotleciki z pieczarkami i fetą

wtorek, 28 lipca 2009

Całkiem smaczny pasztet:) Z przepisu Kasi.

pasztet jajeczno-pieczarkowy

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek
  • 2 surowe jajka
  • 500 g pieczarek
  • 1 spory pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

Ugotowane jajka drobniutko kroimy. Surowe pieczarki ucieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy na maśle dopóki woda całkowicie nie odparuje. Pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię i majeranek. Można tez dodać łyżeczkę czerwonej papryki. Masa powinna być dobrze słona i pieprzna. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę i majonez. Keksowkę o wymiarach 25 na 10cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy folią aluminiową i przekładamy masę. Pieczemy w temperaturze 200 st C przez godzinę. Pasztet najlepiej jest wyjmąć z formy jak jest całkiem zimny.

pasztet jajeczno-pieczarkowy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5