Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?

Prosto z Grecji

poniedziałek, 30 maja 2011

Kolejne pyszne greckie danie przygotowane przez mojego męża. Ostatnio ja coraz rzadziej gotuję, bo po co gotować skoro mąż tak dobrze gotuje?;) Następnym razem będzie wołowina w winie:)

Uwielbiam okrę i bardzo mocno polecam to danie. Jest przepyszne.

Nie mam pojęcia jak nazywa się okra po polsku, ale z tego co znalazłam w google to nazywa się piżmian właściwy (?).

 

 

wołowina z okrą

 

 

Składniki:

  • 800g wołowiny
  • 2 cebule
  • duży ząbek czosnku
  • 1 kostka bulionowa
  • sól, pieprz, oregano
  • 250ml pomidorów z puszki
  • 1 kg okry
  • około pól szklanki wina
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek

 

Potrzebny jest też szybkowar.

 

Okrę umyć i obkroić stwardniałą część na czubku. Nie ścinać całego czubka. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i odstawić.

Mięso pociąć na 6 równych kawałków i w każdy wcisnąć kawałeczek czosnku.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie w szybkowarze. Dodać mięso i dalej smażyć. Jak mięso się podsmaży wlać kostkę bulionową rozpuszczoną w wodzie. Wody należy dodać tyle, żeby przykryć mięso. U nas około 300ml. Dodać pomidory, wino i przyprawy. Zamknąć szybkowar i gotować do momentu aż mięso zmięknie. U nas zajmuje to 40 min od momentu jak szybkowar zacznie gwizdać.

Po tym czasie wyjąć mięso. Okrę wrzucić do szybkowaru i przemieszać z sosem. W razie potrzeby dodać trochę wody. W zależności ile zostało sosu z gotowania mięsa. Na okrę wyłożyć mięso. Zamknąć szybkowar i chwilkę gotować tak żeby okra zmiękła. U nas trwało to 7 min od momentu aż szybkowar zaczął gwizdać. Po tym czasie otworzyć szybkowar i podawać ze świeżym pieczywem.



sobota, 21 maja 2011

Wspaniałe greckie danie! Smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Wczoraj jadłam je po raz pierwszy i już wiem, że chcę więcej;) Wprawdzie przygotował je mój mąż a nie ja, ale uważam że danie jest tak smaczne i szkoda żeby przepis nie pojawił się na tym blogu.

W tym roku mam tyle sałaty w ogrodzie, że nie wiedziałam, co z nią zrobić. Mąż zadzwonił do mamy, która od razu znalazła sposób na zużycie sałaty, koperku i pietruszki;) Ja zerwałam sałatę i koperek, a mąż ugotował pyszną kolację.

 

Chirino frikase avgolemono

 

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny bądź jagnięciny
  • pól cebuli
  • niewielka ilość szczypiorku
  • duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 pęczki koperku
  • duża ilość sałaty. U nas cała duża miska
  • pół pęczka pietruszki
  • oregano, sól, pieprz
  • pół kostki bulionowej
  • 2 jajka
  • sok z dwóch małych cytryn

Potrzebny jest też szybkowar.

 

Mięso pokroić na sześć dużych kawałków. Czosnek pokroić na 6 części i wcisnąć w mięso. Wlać oliwę z oliwek do szybkowaru i podsmażyć mięso razem z posiekana w kostkę cebulą. Dodać około 2.5 szklanki gorącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Zamknąć szybkowar i gotować do momentu aż mięso będzie prawie miękkie. U nas zajmuje to około 20 minut od momentu jak szybkowar zacznie gwizdać:) Po tym czasie otworzyć ostrożnie szybkowar i dodać posiekaną sałatę, koperek, pietruszkę i szczypiorek. Zamknąć szybkowar i jeszcze chwilę gotować. W naszym szybkowarze zajmuje to nam około 15 min od momentu jak szybkowar zacznie gwizdać:)

Przygotować sos avgolemono.

Białka oddzielić od żółtek. Biała ubić mikserem aż się ładnie spienią, dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Powoli dodawać sok z cytryny cały czas miksując. Jak mięso z zieleniną jest gotowe, otworzyć szybkowar i odlać szklankę gorącego soku. Bardzo powoli (!) dodawać gorący sok do jajek, cały czas miksując. Trzeba to robić bardzo powoli, żeby jajka się nie ścięły. Gotowy sos wlać do szybkowaru i wymieszać delikatnie obracając szybkowarem. Jeśli sos będziemy mieszać łyżka to mięso rozpadnie się na małe kawałeczki.

 

Chirino frikase avgolemono



środa, 21 października 2009

Ostatnio przeglądając przepisy w książce “Przepyszne ziemniaki” wydawnictwa Reader’s Digest znalazłam przepis na baraninę po grecku. Przepis różni się tylko nieznacznie od sposobu, w jaki ja przyrządzam to danie. Podaje moją wersję przepisu.

Duszona baranina po grecku


Bardzo lubię to danie, w ogóle lubię baraninę. W przepisie jest sok z jednej cytryny. Radziłabym dodać do smaku, bo nie każdy lubi kwaśne potrawy;) Przepis dodaję do akcji Ziemniaczany Sezon 2009 zorganizowanej przez Olgę.

 

Składniki:

  • 700g baraniny bez kości
  • 750g młodych ziemniaków
  • 300g szalotki
  • 12 ząbków czosnku
  • 1 cytryna (można użyć mniej)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • tymianek, rozmaryn
  • pieprz i sól

Mięso pokroić w kostkę. Ziemniaki umyć i osuszyć ręcznikiem, nie obierać. Większe ziemniaki przeciąć na pół. Szalotkę obrać i przekroić na pół. Czosnek też obrać i przekroić na pół. Wycisnąć sok z cytryny.

Mięso, ziemniaki, szalotkę i czosnek ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i skropić mięso i ziemniaki. Posypać ziołami (można użyć świeżych ziół). Mocno posypać pieprzem i solą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około godzinę. Po tym czasie do naczynia dodać przekrojone na pół pomidory i piec w odkrytym naczyniu jeszcze około 15-20min. Ja piekłam za długo i pomidory zupełnie się rozgotowały.

Duszona baranina po grecku


Ziemniaczany Sezon 2009

czwartek, 08 października 2009

Ostatnio dość rzadko gotuję. Po pierwsze pracuje dużo i po pracy nic nie chce mi się robić, a po drugie wykorzystuje to, że ostatnio mój mąż dość wcześnie wraca z pracy i może mnie zastąpić w kuchni. Pierwszy raz jadłam to danie i już zażyczyłam sobie, żeby mi je jeszcze raz je ugotował;) Bardzo mi smakowało.

Przedstawiam przepis mojego męża:)

foodelek: przepisy tygodnia

 

Przepis ten został wybrany do 20tej edycji Foodelkowych przepisów tygodnia.

 

 


kotopoulo stifado

Składniki:

  • 4 nogi z kurczaka
  • 14 małych cebulek szalotek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki masła
  • 0.5-1 szklanki białego wina
  • 1 żabek czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki octu winnego

Kurczaka podsmażyć na 2 łyżkach oliwy i 2 łyżkach masła. Dodać wino, pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, oregano, bazylię, sól i pieprz. Dodać też przeciśnięty czosnek i ocet. Dodać trochę wody, tak żeby kurczak był przykryty. Dusić przez 15-20min.

W międzyczasie na pozostałych dwóch łyżkach masła podsmażamy obrane, całe cebule. Kurczaka z sosem przełożyć do dużego rondla, dodać cebulę i piec w piekarniku w 180 oC przez około 45min.

kotopoulo stifado

wtorek, 29 września 2009

Zrobiłam się ostatnio strasznie leniwa. Nic mi się nie chce robić, gotować też nie:D Przyznaje się, mąż mi gotuje. Całkiem nieźle zresztą. Ostatnio przygotował to danie i tak mi zasmakowało, że poprosiłam go żeby zrobił zdjęcia i podał przepis. Przepis zapisuję, żeby mi się nie zagubił, bo pewnie kiedyś z niego skorzystam.

Biftekia Vlachika

Kotlety:

  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • 3 cebule pokrojone w drobną kostkę
  • bułka tarta
  • 1 jajka
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta kminku
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 łyżeczki mięty
  • sól

Sos:

  • 1 kg cebuli pokrojonej w piórka
  • 2 puszki przetartych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól

Wszystkie składniki na kotlety dobrze wymieszać. Bułkę tartą dodać w zależności od potrzeby. Kotlety obtoczyć delikatnie w mące i obsmażyć z obu stron na oliwie. Wystarczy je tylko lekko zrumienić,  nie smażyć zbyt długo.

Na oliwie, na której smażyły się kotlety usmażyć cebulę aż zmięknie, około 10min. Dodać wino, liście laurowe, ziele, pomidory, paprykę i sól. Wszystko wymieszać i chwilę gotować. Sos z cebulą przelać do brytfanny i ułożyć kotlety. Kotlety skropić oliwą z oliwek i wodą. Piec w piekarniku w 180 st C przez około 30 minut.

Mąż mi powiedział, ze danie to je się z gęstym greckim jogurtem i chlebem. Pycha:)

Biftekia Vlachika

A oto mój kucharz i fotograf :D

moje kochanie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8