Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?

Wypieki

poniedziałek, 28 grudnia 2009

Łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne, idealne np. na Sylwestra. Ja zrobiłam dwie wersje, jedną z żółtym serem i drugą z żółtym serem i fetą. Te z fetą miały bardziej wyrazisty smak i bardziej nam smakowały ... no ale to sprawa gustu. Pomysł na paluchy zaczerpnęłam z bloga Doroty.

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Składniki:

  • 2 gotowe arkusze ciasta francuskiego
  • ser feta bądź ser żółty, dowolna ilość
  • 1 jajko

Na drobnej tarce zetrzeć żółty ser. Można doprawić go do smaku papryką bądź chili. Jeśli używamy fety to należy ją pokruszyć.

Na oprószonym blacie położyć jeden arkusz ciasta francuskiego, posmarować go rozbełtanym jajkiem. Posypać serem, ser lekko przycisnąć do ciasta, żeby się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie - posmarować jajkiem. Górę posypać żółtym serem, znowu lekko go przyciskając do ciasta.

Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1.5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach. Paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200oC przez około 13 - 15 minut.

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

czwartek, 05 listopada 2009

Po placku cebulowym z boczkiem przyszła kolej na kolejny pyszny cebulowy wypiek. Przepis znalazłam na blogu Trufli. Cebularze wyszły pyszne. Uzupełnię zapasy cebuli i w weekend upiekę je jeszcze raz:)

cebularze

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 dag cebuli
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do wysmarowania formy

Połączyć drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka, cukrem i  3 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Cebulę obrać, pokroić w plastry, przesmażyć na oleju. Doprawić solą, pieprzem, dodać kminek.

Masło rozpuścić i dodać  1/2 szklanki mleka.

Do miski wsypać mąkę, wlać gotowy rozczyn, przestudzone mleko z masłem, jajko i sól. Z podanych składników zagnieść ciasto podsypując  dodatkowo mąką. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Ciasto rozwałkować na wysokość 1,5 cm . Wykrawać kubkiem  placuszki. Każdy placuszek posmarować rozbitym jajkiem. Na środek placuszków nakładać wcześniej przygotowaną i przestudzoną cebulę.

Piec w piekarniku  przez pierwsze 5 minut w temp. 60 st. Później zwiększyć temp. do 180 st. Pieczemy do momentu, aż cebularze nabiorą złotego koloru.

cebularze


sobota, 24 października 2009

Przepis znalazłam na blogu Kasi. Kasia bardzo zachwalała ten placek i teraz rozumiem już dlaczego:) Placek bardzo nam smakował. Ja dodałam jednak dwa razy więcej boczku niż w przepisie i wcale nie było go za dużo.

Placek cebulowy z boczkiem

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży (użyłam dwie łyżeczki suszonych)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szczypty soli

Farsz:

  • 1 kg cebuli (pół na pół zwykłej i czerwonej)
  • 200 g wędzonego boczku (u mnie 400g)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera żółtego

Polewa:

  • 400 ml gęstej śmietany 18% (u mnie creme fraiche)
  • 250 g sera żółtego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz (sporo)

W pierwszej kolejności robimy farsz cebulowy. Cebule kroimy w cienkie piórka i dusimy na niewielkiej ilości oleju ( ok. 4 łyżki oleju - ewentualnie można podlać kilkoma łyżkami wody, aby nie przywierała do garnka). Dusimy aż będzie miękka. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy też pokrojony w drobną kostkę boczek i dodajemy do cebuli. Farsz odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie ucieramy ser i przygotowujemy ciasto.

Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i kilku łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Masło topimy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy resztę ciepłego mleka, jajko, mąkę, masło i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. 30 – 40 min w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto wyrośnie wałkujemy je dość cienko i wykładamy nim dużą, wysmarowaną olejem blachę. Posypujemy je utartym serem i wykładamy farsz.

Na koniec polewamy je polewą przygotowaną z utartego na dużych oczkach sera wymieszanego ze śmietaną, żółtkami, pietruszką i przyprawami. Pieczemy w temperaturze 200oC przez ok. godzinę. Ostatnie 10 min można piec tylko spod, aby góra zbytnio się nie zrumieniła.

Placek cebulowy z boczkiem


niedziela, 18 października 2009

Nie jestem wielbicielkom pierogów, ale od czasu do czasu lubię je zjeść. Zdecydowanie lubię pierogi odsmażone, chrupiące od tych gotowanych. Lubię też pierogi pieczone, jak np. te, na które podaje przepis.

pierożki z kapustą i mięsem

pierożki z kapustą i mięsem

Ciasto:

  • 2.25 łyżeczki drożdży suszonych
  • 75 g wody
  • 175 g masła
  • 600 g mąki
  • 2 jajka + 1 jajko do smarowania
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 100 g  jogurtu naturalnego

Nadzienie:

  • 50 dkg kapusty kiszonej
  • 30 dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 kosta bulionowa
  • sól, pieprz,wegeta.

Wymieszać mąkę z drożdżami. Dodać masło, sól, jajka, jogurt i wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę.

Przygotować nadzienie.

Kapustę kiszoną ugotować w wodzie z kostka bulionową. Cebulę zeszklić na odrobinie tłuszczu, podsmażyć mięso. Gdy kapusta jest miękka pokroić ją w mniejsze kawałki i dodać do mięsa. Przesmażyć wszystko razem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Uformować z nich kulki. Każdą z nich rozwałkować na cienki, dość duży placek. Nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i układać na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia w dość dużych odstępach. Piec w nagrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut aż pierożki ładnie się zrumienią.

pierożki z kapustą i mięsem


poniedziałek, 15 czerwca 2009

Bardzo smaczne danie i jak szybko sie je przygotowuje:) W smaku przypomina pizzę. Nam bardzo smakowała i robiłam ją już dwa razy. Na pewno wrócę jeszcze nie raz to tego przepisu. Poza tym ładnie się prezentuje:) Przepis pochodzi z tej strony.


pizza na cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja użyłam 0.5kg ciasta dla dwóch osób)
  • ketchup
  • szynka
  • boczek
  • ser (u mnie ser feta i ser edamski)
  • oregano
  • 1 jajko


Ciasto rozwałkować na grubość około 0.5 cm (wymiary 20 x 20cm). Ciasto podzielić na pół (10 x 10cm). Tutaj znajdziecie obrazkową instrukcję wycinania ciasta:) Środek ciasta posmarować ketchupem, posypać oregano i serem feta, położyć szynkę, boczek i ser żółty. Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200C i piec pizzę około 25-30min aż ładnie się zrumieni. Podawać gorącą.


pizza na cieście francuskim


 
1 , 2