Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?

Ryby i owoce morza

sobota, 13 czerwca 2009

Ostatnio był u mnie pstrąg pieczony w folii. Tym razem będzie podobnie.

ryba pieczona

Składniki:

  • 4 filety z dorsza lub innej ryby (po dwa kawałki na osobę)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, chilli
  • 4 plasterki pomidora
  • kilka listków bazylii


Rybę, doprawić solą, pieprzem i chilli. Ułożyć na folii aluminiowej posmarowanej oliwą z oliwek. Na każdym kawałku ryby położyć plasterek pomidora i listki bazylii. Folię szczelnie zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 25-30min. Folię odwinąć, rybę wyłożyć na talerz, zdjąć listki bazylli i położyć świeże.

ryba pieczona


piątek, 05 czerwca 2009

Od kiedy zjadłam rybę pieczona w folii (całkiem niedawno, bo kilka miesięcy temu) już tylko tak przygotowuję rybę. Smakuje mi dużo bardziej niż smażona wersja.

pstrąg pieczony w folii

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 2 plasterki cytryny
  • chilli

Rybe umyć, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. W środek ryby włożyc plasterki cytryny i posiekane drobno chilli. Rybę ułożyć na folii aluminiowej posmarowanej oliwą z oliwek i szczelnie zawinać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 25-30min. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ryby.

pstrąg pieczony w folii

Pstrąg pieczony w folii to moja propozycja w ramach zabawy "Ryba jest dbra na wszystko".


niedziela, 19 kwietnia 2009

Czosnek to my bardzo lubimy więc dzień czosnku chętnie z wami poświętujemy;) Na moim blogu można znaleźć wiele potraw, w skład których wchodzi duża ilość czosnku. Tym razem bardzo łatwy przepis na krewetki w sosie czosnkowym.

 

 

 

 

krewetki w sosie czosnkowym

Składniki:

  • duże, obrane krewetki w ilości dowolnej
  • niewielka ilość mąki
  • oliwa z oliwek

Krewetki opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Posypać mąka i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Chwilę posmażyć aż krewetki się lekko zrumienią. Zdjąć z ognia i przygotować sos.

Sos:

  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 2-3 ząbki czosnku

Czosnek przecisnąć przez prasę i wymieszać ze śmietaną. Sos doprawić solą i polać nim krewetki.

 Krewetki w sosie czosnkowym

piątek, 06 marca 2009

Nie miałam pomysłu co zrobić z kilogramową mieszanką mrożonych owoców morza. Szukałam pomysłu na internecie i ten wpadł mi w oko. Szczerze mówiąc nie było to pewnie najlepsze danie z owoców morza jakie jadłam, ale złe też nie jest. Może ktoś lubi połączenie makaronu i owoców morza i dlatego podaje przepis.

 

makaron z owocami morza

 

Składniki:

  • 1/4 szklanki masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 pomidory, obrane i pokrojone w kawałki
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • sok z jednej cytryny
  • 500-750 g mieszanki owoców morza (krewetki, ośmiorniczki, małże, kałamarnice)
  • 4 świeże liście tymianku
  • 0.5 kg makaronu
  • pietruszka

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Masło roztopić w rondelku, dodać posiekany czosnek, pomidory i dusić około 10 min. Następnie dodać wino i sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu aż sok zredukuje się o połowę. Dodać tymianek i owoce morza. Pogotować chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Na makaron wylać sos z owocami morza, posypać pietruszką i podawać z kawałkami cytryny.

poniedziałek, 15 września 2008

Łatwe i szybkie w przygotowaniu a jakie pyszne. Mój mąż powiedział, że to było jedno z najlepszych dań, które do tej pory przygotowałam. Jak miło... Choć sama muszę przyznać, że nie wiele się różniło od małż które dość czesto zamawiamy w mussel inn. Przeczytałam ostatno składniki potrawy w restauracji, później poczytałam trochę na necie o małżach i udało mi się stworzyć przepyszne danie:) Bardzo gorąco polecam!

Małże w sosie śmietanowym

  • 1 kg małż
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany
  • masło bądź oliwa z oliwek, ja użyłam oliwy
  • 1-2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz, tylko odrobinę

Małże wyszorować pod bieżącą wodą, pozbyć się wodorostów. Małże powinny się zamknąć w czasie mycia. Jeśli się nie zamykają to popukać w nie i jeśli nadal są dość szeroko otwarte to wyrzucić. W sporym garnku zeszklić drobno posiekaną cebulę, gdy już będzie miękka, dorzucić przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili dolać wino i gdy całość zacznie się gotować, wrzucić małże. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut, potrząsając
garnkiem. Zamieszać zawartośc garnka w połowie gotowania. Po 5 min wyjąć małże.
Sos chwilę pogotoać żeby trochę odparował. Dodać śmietanę do sosu. Ja zawsze odlewam trochę sosu do kubka i wlewam tam śmietanę, mieszam wszystko i dopiero potem wlewam do garnka. Po wlaniu śmietany już sosu nie gotuję. Posolić i popieprzyć do smaku, choć nie ma nawet takiej potrzeby. Wrzucić małże do sosu i podawać od razu z bagietką. Najlepiej w połmiskach, obficie polewając sosem. Bagietka smakuje rewelacyjnie maczana w sosie.

malze

 
1 , 2