Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?

Zupy

niedziela, 08 listopada 2009

Skoro gotujemy po polsku to nie może zabraknąć barszczu:) Najlepiej podawać go z pasztecikami. U mnie niestety bez nich, bo nadal nie mam czym mięsa zmielić;) Barszcz to moja druga propozycja w ramach zabawy "Gotujemy po polsku" zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja i sponsorowanej przez stronę zPierwszegoTłoczenia.pl .

barszcz pitny

 

Gotujemy po polsku! - edycja II

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • 1 kg buraków
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kwasek cytrynowy
  • cukier, sól, pieprz
  • 1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek

Buraki obrać, pokroić w plastry, posypać cukrem i odstawić na kilka godzin, by puściły sok.

Ugotować wywar z włoszczyzny. Dodać do niej 1 liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Odcedzić, warzywa wyrzucić.

W osobnym garnku, w niewielkiej ilości wody, ugotować buraki.

Następnie połączyć w jednym garnku wywar z warzyw i buraki wraz z wodą z ich gotowania. Całość delikatnie podgrzewać, nie dopuścić do zagotowania. Doprawić solą, pieprzem, kwaskiem i w razie potrzeby cukrem. Dodać też oliwę z oliwek i dobrze wymieszać.

czwartek, 15 października 2009

Zawsze mnie ciekawiło jak smakuje zupa cebulowa. Kiedyś sobie nawet zapisałam przepis, ale po jakimś czasie go wyrzuciłam, bo stwierdziłam, że zupa z cebuli nie może być smaczna. Głupiutka byłam, oj głupiutka. Nie jedna osoba na blogach zachwalała tą zupę, ale nie wierzyłam, że mi zasmakuje. Ostatnio jednak mój mąż zamówił zupę cebulową w restauracji i bardzo mu smakowała. Mąż za zupami nie przepada, więc stwierdziłam, że jak mu smakuje to koniecznie muszę ja ugotować. Ugotowałam zupę cebulową bazując na dwóch przepisach, Kasi i Liski.

Zupa cebulowa jest wspaniała!

Przepis dodaję do akcji dni kuchni wegetarianskiej zorganizowanej przez stokilo.

zupa cebulowa

Składniki:

  • 5 średniej wielkości cebule - obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 litr wywaru warzywnego, może też być trochę więcej
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz

Grzanki:

  • 2 mini bagietki bądź kromki chleba
  • ser żółty

Masło rozpuścić na patelni. Dodać cebulę i dusić ją na małym ogniu ok. 20 minut. Cebula ma mięknąć powoli. Mieszać co jakiś czas.

Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa (od tego zależy ostateczny kolor zupy), zasypać łyżeczką mąki i dusić jeszcze minutkę. Dodać wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotować jeszcze około 15 minut. Podawać z grzankami.

Bagietkę pokroić na kromki, na każdej ułożyć starkowany ser, posypać ewentualnie papryką i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, aż ser zacznie się topić.

sobota, 16 maja 2009

Praco- i czasochłonna zupa, ale za to jaka pyszna. Jedna z moich ulubionych.

barszcz ukrainski

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 50g fasoli,
  • 4 średnie czerwone buraczki,
  • 2 średnie marchewki,
  • pół cebuli
  • kawałek kapusty białej,
  • kawałek selera
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kostka rosołowa lub wywar mięsny,
  • sok z cytryny do smaku,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • ziele angielskie
  • kilka suszonych grzybów,
  • 1-2 łyżki sosu sojowego bądź maggi,
  • liść laurowy
  • sól, pieprz.


Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień fasolę ugotować w osolonej wodzie razem z kostką warzywną, grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę w słupki, selera pokroić w kostkę bądź starkować, a kapustę w cienkie paski. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Do garnka z fasolą dodać warzywa oraz podsmażoną cebulkę. Buraczki obrać i starkować na grubej tarce i dodać do zupy.

Wymieszać wszystko i gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać sok z cytryny, doprawić tymiankiem, solą, pieprzem, sosem sojowym lub maggi.
Można też doprawić śmietaną. Pogotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu.

poniedziałek, 23 marca 2009

Co to by były za Święta bez prawdziwego żurka? Żurek to moja pierwsza propozycja w ramach kuchni wielkanocnej. Tym razem ugotowałam żurek z przepisu Liski. Wydaje mi się, że dodałam trochę za dużo śmietany i żurek wyszedł dość jasny, ale i tak był smaczny.

 

 

 

 

 

Zakwas na żurek:

  • 10 łyżek mąki żytniej razowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1,5 szklanki (375 ml) wody


Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.

Żurek

  • 5 grzybów suszonych
  • 1 włoszczyzna
  • 2-3 litry wody
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka pieprzu i 3 ziela angielskiego
  • majeranek, sól, pieprz
  • śmietana
  • jajka ugotowane na twardo ( 1 na osobę)

Grzyby zalewamy ciepłą wodą w wieczór poprzedzający gotowanie zupy.
Na drugi dzień obieramy włoszczyznę, wkładamy do garnka z przyprawami i grzybami (ja używam również wody z grzybów przecedzonej przez sitko), zalewamy wodą i gotujemy tak długo, aż powstanie wywar o intensywnym zapachu. Najlepiej jest gotować włoszczyznę na bardzo malutkim ogniu ok. 45 minut do godziny. Dodajemy zakwas - (tylko wodę, bez mąki!), ewentualnie uzupełniamy wodą. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną.
Podajemy z jajkami przekrojonymi na połówki lub ćwiartki, posypane leciutko roztartym majerankiem.

żurek

sobota, 21 marca 2009

Niedawno zobaczyłam na blogu Wedelki ten przepis i bardzo mi sie spodobał. Przepis pochodzi z bloga Kasi. Zupa nie tylko ma ładny wiosenny kolor, ale też dobrze smakuje, nawet mojemu mężowi który zup za bardzo nie lubi. Gotowałam ją dwa razy w ciągu ostatniego tygodnia, a to dlatego że przygotowuje ją się w kilka minut i smakuje bardzo dobrze. Polecam!

zupa-krem z zielonego groszku

Składniki:

  • pół paczki mrożonego zielonego groszku,
  • pół litra rosołu (może być z kostki),
  • 1 cebulka,
  • oliwa z oliwek,
  • 100 ml śmietanki (18%),
  • sól i pieprz.

Cebulę kroimy i podduszamy w garnku na oliwie. Dorzucamy zielony groszek (bez rozmrażania), mieszamy i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Gotujemy do miękkości.

Następnie zupę miksujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietankę. Mieszamy.
Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym. My jedliśmy zupę z świeżą pittą:)
 

 
1 , 2