Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?

Przekąski

piątek, 26 lutego 2010

Bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne pierożki z przepisu Cuda.wianki. Miałam z nimi tylko jeden problem. Połowa pierożków mi się otworzyła w czasie pieczenia. Zastanawiam się, co było przyczyną. Wydaje mi się, że dobrze docisnęłam brzegi, ale jak widać nie najlepiej;) A może powinnam wykałaczką zrobić kilka małych dziurek żeby para mogła sobie spokojnie uchodzić z pierożków, nie powodując ich otwierania?


Pierożki z kurczakiem w cieście francuskim

Składniki (12 sztuk):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka (325g) kukurydzy
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 12 cebulek od szczypiorku
  • sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 1 blok (500g) ciasta francuskiego. Ja zużyłam więcej ciasta.

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • jajko do posmarowania
  • mąka do wysypania formy

Piersi pokroić w drobna kostkę. Obtoczyć w ulubionej przyprawie do kurczaka. Usmażyć na odrobinie oleju na złoto. Odtłuszczyć na papierowym ręczniku.

Kukurydzę z puszki odsączyć. Włożyć do blendera. Wlać tam mleko. Zmiksować razem na w miarę gładką masę. Połączyć z kurczakiem. Wymieszać ze śmietaną oraz drobno pokrojonymi cebulkami. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować. Wycinać kwadraty. Nakładać farsz i zlepiać pierogi w trójkąt.

Jajko rozbełtać. Posmarować nim pierożki, ułożyć na blaszce, posypanej odrobiną mąki.

Zapiekać przez 25 minut do zarumienienia się w 200 stopniach.

Podawać cieple lub zimne.

 

Pochwalę się jeszcze moim nowym kamieniem do pieczenia. Jutro będę go testować:)

pizza stone

sobota, 06 lutego 2010

Bardzo lubię pieczarki i dość często coś z nich przygotowuję. Dzisiaj znalazłam nowy  sposób ich podawania. Pieczarki podsmażone z dodatkiem czosnku w pysznym sosie ze zredukowanego octu balsamicznego. Idealna przekąska do lampki wina. Przepis znalazłam na tym blogu.

pieczarkmi balsamico


Składniki:

  • 1/2 kg małych pieczarek
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka wody
  • 50 ml octu balsamicznego

Oliwę rozgrzać na dużym ogniu, dodać grzyby i smażyć 5 minut. Posolić, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać brązowy cukier, ocet oraz wodę. Gotować 5 minut, aż zmniejszy się objętość płynu (o 1/3). Na koniec doprawić pieprzem.

Można podawać zarówno na ciepło jak i zimno.

czwartek, 11 czerwca 2009

Μuszę się pochwalić, że udało mi się wyhodować z nasionek wiele roślinek. Rosną sobie w plastikowych pojemnikach i od miesiąca regularnie zużywam je w kuchni. Mam piękną bazylię, pietruszkę naciową, koperek, rozmaryn, szczypiorek. Niestety majeranek jakoś u mnie nie chce rosnąć. Próbowałam dwa razy, ale się poddałam. Nie bardzo wiem, do czego mam zużyć świeżą bazylię, więc ostatnio dość często jemy bruschettę. Chrupiąca bagietka, czosnek, pachnąca bazylia i pomidory. Pyszności:) Na pierwszym zdjęciu jest bruschetta z Biftekia z fetą. A tak poza tym, wiecie może do czego pasuje świeży rozmaryn?

bruschetta

 

Składniki:

  • kilka kromek bagietki,
  • 4 dojrzałe pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • świeże listki bazylii

Bagietkę kroimy na dość grube, ukośne kromki. Oliwę mieszamy z czosnkiem smarujemy nią bagietki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na kilka minut, aż bagietki się zrumienią.

W międzyczasie kroimy pomidory na małe kawałeczki, doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną bazylią i łyżką oliwy.

Gotowe grzanki wyjmujemy z piekarnika. Na każdej układamy porcję pomidorów i dekorujemy świeżą bazylią i serwujemy ciepłe.

bruschetta

środa, 04 lutego 2009

To że lubię ciasto francuskie to już chyba wiadomo;) Robiłam już kilka wersji tego ciasta na słodko, był też kurchak w cieście francuskiem a teraz przyszła pora na takie niby-muffinki. Widziałam je kiedyś na kilku blogach, nawet nie pamiętam gdzie.

ciasto francuskie

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • sos pomidorowy
oraz dodatki takie jakie lubimy, np oliwki, ser, szynka, boczek itd.


Forme do pieczenia muffinek wysmarować tłuszczem. Ciasto pokroić w kwadraty pasujące do foremek do pieczenia tak, żeby trochę wystawało z formy. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i ułożyć dodatki. Posypąć żółtym serem.

Piec około 15-20 min w 200C aż ciasto i ser ładnie się zrumienią.