Przepisy na różne potrawy, na różne okazje.
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
web counter statystyka Durszlak.pl Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?

Sałatki i surówki

wtorek, 04 sierpnia 2009

Sałatka bardzo podobna do Sałatka Caprese, a jednak inna. Tym razem zamiast bazylii jest szczypiorek i dodatkowo ogórek. Pyszna, szczególnie teraz, kiedy mamy świeże pomidory i ogórki.

sałatka z pomidorami

Składniki:

  • 1 kulka sera mozarella (można użyć fety)
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • kawałek ogórka
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek
  • sól i świeżo zmielony pieprz.


Mozarellę, ogórka i pomidory kroimy w plastry, układamy na talerzu na przemian, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy szczypiorkiem.

sałatka z pomidorami

Pomidorowy Sezon 2009

czwartek, 02 lipca 2009

Wróciłam z Polski i swojej bazylii, koperku i tymianku nie mogę poznać. Rozrosły mi się na potęgę. Nie bardzo jeszcze wiem, co zrobić z taką ilością tymianku, ale bazylia dość często przydaje mi się w kuchni. Tym razem zrobiłam pyszną sałatkę z przepisu, który poleciła mi właścicielka bloga Raspberries and Cream. Jeszcze raz dziękuję.

Caprese

 

Składniki (porcja dla jednej osoby):

  • 1 kulka sera mozarella
  • 2 dojrzałe pomidory
  • liście bazylii
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz. Ja użyłam zwykłej soli.


Mozarellę i pomidory kroimy w plastry, układamy na talerzu na przemian, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym (niekoniecznie) dekorujemy listkami bazylii.

Caprese

 

czwartek, 18 czerwca 2009

Młode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone i co do tego? Młoda kapusta z koperkiem. Dokładkę poproszę! Skorzystałam z przepisu Abbry.

młoda kapusta


Składniki :

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól , pieprz, vegeta , ew. cukier do smaku (ja dodałam pół łyżeczki cukru)
  • oliwa lub smalec (u mnie oliwa z oliwek)
  • 1 łyżeczka mąki
  • posiekany koperek - dużo !


Kapustę umyć i pokroić w ćwiartki, a następnie w paseczki. Włożyć do garnka, wlać trochę wody, wsypać łyżeczkę vegety i dusić do miękkości. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu, pod koniec smażenia wsypać łyżeczkę mąki, zasmażyć. Kiedy kapusta jest już miękka, dodać do niej podsmażoną cebulkę, wymieszać. Następnie wrzucić przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać koperek - wymieszać, jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu i podawać!

młoda kapusta

niedziela, 25 stycznia 2009

Przepyszna sałatka. Smakuje rewelacyjnie z chlebkiem pita. Widziałam ja u Anitki już jakiś czas temu, a ona znalazła go u Evenki. Ostanio widziałam piękne zdjęcie pity z bardzo podobą sałatką u Kuchareczki58. Teraz przyszła kolej na mnie. Ja skorzystałam z wersji Anitki, dodałam tylko do majonezu 2 ząbki czosnku i odrobinę papryki.

sałatka gyros

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • majonez
  • keczup
  • przyprawa "Gyros"
  • olej lub oliwa
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • trochę słodkiej papryki


Piersi kurczaka pokroić w niezbyt drobną kostkę. Przyprawę "Gyros" wymieszać z oliwą i taką marynatą posmarować dokładnie mięso. Odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet do 12 godzin).  Po tym czasie mięso podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.

Układać warstwami w przezroczystej salaterce:

1 - kurczak
2 - cebula
3 - warstwa ketchupu
4 - ogórki (pokrojone w kostkę)
5 - kukurydza (oczywiście odcedzona)
6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego) -  ja wymieszałam majonez z czosnkiem i papryką
7 - poszatkowana kapusta

Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

sałatka gyros z pittą

niedziela, 02 listopada 2008

Tym razem smaczny dodatek do obiadu.

Składniki

  • 4 duże buraki
  • pół czerwnej cebuli, drobno starkowanej
  • płaska łyżeczka soli
  • ok. 1/2 łyżeczki cukru
  • kwasek cytrynowy do smaku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Buraki ugotować. Gdy wystygną obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać cebulę i oliwę. Przyprawić cukrem, solą i kwaskiem.

buraczki

Podawać jako dodatek do mięsnych dań.

 
1 , 2